«Γρηγόρης δεν λέγεται;», ρώτησε ο κ. Αχιλλέας Ζήσης.
Παραξενευτήκαμε. Πώς γίνεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διερευνά το Predator Gate να αναρωτιέται για το όνομα του κ. Δημητριάδη, τα πεπραγμένα του οποίου διερευνά λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων; Εκτός αν επρόκειτο για παραπλανητική επίδειξη άγνοιας – λαϊκά μιλώντας, για το ξεκάρφωμα.
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Αυτή η ερώτηση, όπως και η άγνοια του κ. αντεισαγγελέα για την αγωγή Δημητριάδη σε βάρος του Reporters United και της ΕφΣυν, είναι ένα δείγμα της προβληματικής διαδικασίας που βιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο, κατά την εξέτασή μας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις υποκλοπές.
Ο κ. Ζήσης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι «νόμιμες» υποκλοπές της ΕΥΠ. Εμφανίστηκε πρωθυπουργικότερος του πρωθυπουργού, που έχει παραδεχτεί ότι δεν υπήρχε η αναγκαία αιτιολογία για την (παράνομη) παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.
Δύο και πλέον χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις μας, οι δύο υπογράφοντες κληθήκαμε ως μάρτυρες για την υπόθεση. Δεν είχαμε αυταπάτες. Η έρευνά μας είχε αποδείξει από τις 24 Οκτωβρίου 2023 (Πώς ο Άρειος Πάγος ματαίωσε την αποκάλυψη της σχέσης κυβέρνησης – Predator) ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Γ. Αδειλίνη), διορισμένη απευθείας από την κυβέρνηση, αφαίρεσε τη διερεύνηση του σκανδάλου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ακριβώς όταν εκείνη ερευνούσε την ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Μαξίμου – Predator. Η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Ζήση, επομένως, είχε εξαρχής κακούς οιωνούς.
Οι οιωνοί επιβεβαιώθηκαν από την αρχειοθέτηση ως προς το σκέλος του κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator. Ωστόσο, η συγκάλυψη είχε ήδη διαφανεί κατά την εξέτασή μας.
ΕΥΠ εκτός κάδρου
Κατά την κατάθεσή μας, ο κ. Ζήσης είπε ευθέως ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, επειδή είναι «νόμιμες επισυνδέσεις». Πρόκειται για λανθασμένη άποψη.
Κατά την εξέτασή μας αποκομίσαμε την εντύπωση ότι ο κ. Ζήσης εξαρχής ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ιδιώτες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση παρά για τους αξιωματούχους.
Πρώτον, για να είναι οι επισυνδέσεις νόμιμες και όχι νομότυπες – παράνομες, πρέπει να είναι αιτιολογημένες με πραγματικούς λόγους εθνικής ασφάλειας. Με την παραπάνω θέση του, ο κ. Ζήσης εμφανίζεται πρωθυπουργικότερος του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Μάιο του 2023 είχε παραδεχτεί ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρχε η αναγκαία αιτιολογία για την παρακολούθησή του: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση».
Δεύτερον, ο κ. Ζήσης κακώς δεν ενδιαφέρθηκε για τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Μέρος της έρευνάς του ήταν η ύπαρξη ή μη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator. Άρα, και τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας.
Κατά την εξέτασή μας αποκομίσαμε γενικότερα την εντύπωση ότι ο κ. Ζήσης εξαρχής ενδιαφερόταν περισσότερο για τους ιδιώτες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση παρά για τους αξιωματούχους. Έπρεπε να επιμείνουμε στα στοιχεία για τους κ. κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα, ώστε να αποτελέσουν μέρος της κατάθεσής μας.
Οι εξελίξεις φαίνεται να μας επιβεβαιώνουν: Τελικά, μόνο τέσσερις ιδιώτες, ιδιοκτήτες ή εκπρόσωποι εταιρειών, παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση. Κι αυτοί, μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα. Στο πλαίσιο ενός σκανδάλου που περιελάμβανε παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων, στελεχών του στρατού – αδικήματα που εξ ορισμού συνδέονται με κατασκοπεία.
Μήπως τα έκανε όλα κάποιος υπάλληλος της ΕΥΠ;
Στη συνέχεια, ο κ. Ζήσης μάς είπε ότι τον ενδιαφέρουν οι υποκλοπές μέσω Predator. Τότε αναφερθήκαμε στην ταυτόχρονη στοχοποίηση, Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σίφορντ από ΕΥΠ και Predator.
Για το πρώην στέλεχος του Facebook αναφέραμε ότι υπάρχουν πλείστες ενδείξεις ότι η παρακολούθησή της μέσω Predator δεν μπορεί παρά να έγινε σε συνεργασία με την ΕΥΠ: Η ΕΥΠ «άκουγε» την κ. Σίφορντ από τον Αύγουστο του 2021. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, η κ. Σίφορντ έλαβε πραγματικό μήνυμα από την πλατφόρμα του εμβολίου για τον κορονοϊό. Λίγες ώρες αργότερα, έλαβε SMS που έμοιαζε με μήνυμα για το εμβόλιο, αλλά περιείχε μολυσμένο σύνδεσμο Predator. Χωρίς τη συνεργασία ΕΥΠ – Predator, φαίνεται αδύνατο να εξηγηθεί η παγίδευση της κ. Σίφορντ, αφού μόνο η ΕΥΠ γνώριζε την ακριβή ώρα που έλαβε το πραγματικό μήνυμα του εμβολίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, δεν υπήρξε διαρροή δεδομένων από τους δημόσιους φορείς εμβολιασμού.
Τότε ο κ. Ζήσης αναρωτήθηκε μήπως η διαρροή έγινε από κάποιον υπάλληλο της ΕΥΠ, το οποίο θα σήμαινε ότι θα είχε γίνει μεμονωμένα και δεν θα οφειλόταν στο κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator.
«Αν φτάσαμε μέχρι εδώ από έναν υπάλληλο, έχουμε όντως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», σχολιάσαμε.
Ψάχνουμε τον αυτουργό, αλλά δεν τον ψάχνουμε κιόλας
Κατά την εξέτασή μας επιχειρήσαμε να εισφέρουμε τεκμήρια που αφενός συνδέουν αξιωματούχους και ιδιώτες (Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Μπίτζιο, Λαβράνο) με την υπόθεση, αφετέρου ενισχύουν την εκτίμηση για κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator (ταύτιση στόχων παρακολούθησης, εξαγωγές Predator με άδειες της κυβέρνησης).
Ο κ. Ζήσης δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτά τα τεκμήρια. Αντίθετα, μας ζήτησε επανειλημμένα να του υποδείξουμε ποιος ήταν ο χειριστής του Predator, ποιος έκανε τη χρήση του λογισμικού, πρακτικά ποιος ήταν πάνω από τον υπολογιστή και το «μηχάνημα».
Mετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Citizen Lab για τις υποκλοπές, τρεις υπάλληλοι της Intellexa κατέβασαν τους σέρβερ της εταιρείας από data center στο Μαρούσι. Δεν κλήθηκαν ποτέ από τον κ. Ζήση για εξηγήσεις.
Όταν του επισημάναμε ότι η αναζήτηση των δραστών (αυτουργών, ηθικών αυτουργών, συνεργών) είναι δουλειά της δικαιοσύνης, συμφώνησε μαζί μας («αυτό ψάχνουμε»), αλλά πρόσθεσε «δεν κατέληξε δηλαδή η έρευνά σας σε αυτουργούς…» και πρότεινε να γράψουμε στην κατάθεσή μας ότι από την έρευνά μας δεν προκύπτει αυτουργός. Κάτι που αρνηθήκαμε.
Ο αντεισαγγελέας επέμεινε στην προσέγγισή του. Όταν αναφερθήκαμε στις συνδέσεις του κ. Δημητριάδη με την υπόθεση, μας είπε: «Δηλαδή ο κ. Δημητριάδης τι έκανε; Πήγε και έκανε παρακολουθήσεις;». Λες και το διακύβευμα ήταν αν έχει πιαστεί ο κ. Δημητριάδης ή ο κ. Κοντολέων με το Predator στην πλάτη. Αργότερα, ο κ. Ζήσης πρόσθεσε: «Χωρίς αυτουργό, δεν υπάρχει και ηθικός αυτουργός».
Το ενδιαφέρον του κ. Ζήση για τους αυτουργούς τίθεται υπό αμφισβήτηση από μια σημαντική παράλειψή του. Τον περασμένο Νοέμβριο, στη διεθνή έρευνα Predator Files τεκμηριώσαμε ότι, μετά τις αποκαλύψεις του Citizen Lab (16.12.2021), τρεις υπάλληλοι της Intellexa επισκέφθηκαν ένα data center στο Μαρούσι, απ’ όπου κατέβασαν τους σέρβερ της εταιρείας.
Οι τρεις υπάλληλοι δεν κλήθηκαν για εξηγήσεις από τον αντεισαγγελέα. Παρότι, όταν ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μας, μας διαβεβαίωσε: «Όλοι θα περάσουν από εδώ».
Τελικά, δεν πέρασαν.