Predator Files: Από τον αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, με αγάπη

Βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2021. 11 πρόσωπα (από την εισαγγελέα της ΕΥΠ ως τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ) δέχονται το ίδιο ευχαριστήριο SMS νομίζοντας ότι προέρχεται από τον αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, παντοδύναμου Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Αλλά το «ευχαριστώ» είναι δηλητηριασμένο: Όποιος πατήσει το λινκ, θα παγιδευτεί από το Predator. Στο πλαίσιο των Predator Files του δικτύου EIC και δημοσιεύοντας ταυτόχρονα με διεθνή ΜΜΕ όπως το Spiegel και το Mediapart, το Reporters United και η ΕφΣυν αποκαλύπτουν στοιχεία της δικογραφίας που βασίζονται στην έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Πριν καν δημοσιεύσουμε, ο κ. Δημητριάδης με εξώδικο αρνείται κάθε συμμετοχή στην υπόθεση.

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη.
Predator Files: Από τον αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, με αγάπη
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη.

#PREDATORFILES
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία και δεδομένα του Reporters United τα οποία δημοσιεύονται στο πλαίσιο των #PredatorFiles, μιας διασυνοριακής έρευνας με τη συμμετοχή 15 ΜΜΕ και υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations). Συμμετέχουν τα μέλη του EIC Der Spiegel, Mediapart, NRC, Politiken, Expresso, Le Soir, De Standaard, VG, infolibre and Domani σε συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης Shomrim (Ισραήλ), Die Wochenzeitung (Ελβετία), Reporters United (Ελλάδα), Daraj Media (Λίβανος) και Washington Post (ΗΠΑ).  

25 Ιανουαρίου 2021. Ανήμερα του Γρηγορίου του Θεολόγου. O Γρηγόρης Δημητριάδης έχει τη γιορτή του. Είναι πανίσχυρος. Ως ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού. Ως ο κλειδοκράτορας του Μαξίμου

Την επόμενη μέρα (26.01.2021), 11 πρόσωπα δέχονται 11 μηνύματα του Predator. Ανάμεσά τους σημαίνουσες προσωπικότητες: πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες. Και μία, όχι τυχαία, δικαστικός. 

Και όμως, υπάρχει ένα πιο σημαντικό ερώτημα, το οποίο ερευνά και η δικαιοσύνη: Ποιος έστειλε τα μηνύματα;

Το Reporters United – σε συνεργασία με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Der Spiegel (Γερμανία), Mediapart (Γαλλία), Infolibre (Ισπανία), Domani (Ιταλία), Daraj (Λίβανος), και στο πλαίσιο της διασυνοριακής έρευνας Predator Files υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC – αποκαλύπτει σήμερα ότι το κέντρο παρακολούθησης του Predator έστειλε 11 κακόβουλα μηνύματα παραπλανώντας τους παραλήπτες, που νόμιζαν ότι δέχονταν μήνυμα από τον Γρηγόρη Δημητριάδη – δηλαδή από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. 

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Στις αρχές του 2021, ο αριθμός του (τότε) πολιτικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ και Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει και να παγιδεύσει στόχους παρακολούθησης με το (παράνομο) Predator. 

Αυτά τα μηνύματα είναι οι 11 πρώτες απόπειρες παρακολούθησης με Predator για τις οποίες η έρευνα των ελληνικών αρχών έχει αποδείξεις.

Πρόκειται για στοιχεία με βαρύνουσα σημασία, καθώς είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και περιλαμβάνονται στο εμπιστευτικό πόρισμα που η Αρχή διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον Ιούλιο του 2023.

Οι media partners της έρευνας Predator Files, υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC. Διαβάστε όλα τα κείμενα της έρευνας εδώ.

11 ευρήματα για 11 στόχους

Ας δούμε όμως πρώτα τα 11 ευρήματα της έρευνας:

  1. Τα πρώτα 11 μηνύματα Predator, για τα οποία οι δικαστικές αρχές έχουν αποδείξεις, επιτέθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2021 σε στόχους (από τον πολιτικό, οικονομικό, δημοσιογραφικό, δικαστικό χώρο) κάνοντας τους 11 παραλήπτες τους να νομίζουν ότι δέχονται SMS από τον τηλεφωνικό αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη. 
  2. Πρόκειται για κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να απαντούν σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για τη γιορτή του την προηγούμενη μέρα (25 Ιανουαρίου 2021). Τα μηνύματα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα (gregorys-card). Όποιος πάτησε το λινκ, μολύνθηκε.
  3. Τα ευρήματα προέρχονται από την πολύμηνη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ). Όλα έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα ερευνούσαν, όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τους ζήτησε να της διαβιβάσουν όλη τη δικογραφία και ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 
  4. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης. Τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω μιας υπηρεσίας Web to SMS, ο χρήστης της οποίας (cahaina@protonmail.com) παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων. 
  5. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματά μας με εξώδικο – το οποίο δημοσιεύουμε. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος αν είχε γνώση των μηνυμάτων, δεν σχολίασε ούτε διέψευσε. 
  6. Αμέσως μετά την επίθεση στους 11 στόχους, η Intellexa τετραπλασίασε τη χωρητικότητα των σέρβερ της στην Ελλάδα.
  7. To Predator έτρεξε σε πλήρη ισχύ για 11 μήνες. Μέχρι την ημέρα που CitizenLab και Meta δημοσίευσαν τις πρώτες εκθέσεις τους για το Predator (16.12.2021). Την ίδια μέρα, υπάλληλοι της Intellexa κατέβασαν τους σέρβερ τους και απέσυραν όλα τα μηχανήματά τους από data center στο Μαρούσι.
  8. Ανάμεσα στους 11 στόχους ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης. 
  9. Εντοπίσαμε κι άλλα πρόσωπα ανάμεσα στους 88 στόχους που έχει ειδοποιήσει η ΑΠΔ. Πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ, γεγονός που ενδεχομένως στοιχειοθετεί εναντίον των δραστών την κατηγορία της κατασκοπείας.
  10. Ανάμεσα στους 88 στόχους είναι και ο τότε Οικονομικός Εισαγγελέας (υπεύθυνος για τις υποθέσεις διαφθοράς) Χρήστος Μπαρδάκης.
  11. Η θεωρία του κοινού κέντρου επιβεβαιώνεται ξανά: Στόχος του Predator ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος, για τον οποίο γνωρίζουμε ήδη πως παρακολουθήθηκε με επισύνδεση από την ΕΥΠ.

«Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας»

Τα 11 μηνύματα παρουσιάζονταν ως απάντηση σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για τη γιορτή του στις 25 Ιανουαρίου. «Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας και αντεύχομαι τα καλύτερα!», ανέφεραν κατά λέξη όλα τους, παραθέτοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.thankyou[.]ewish.cards/gregorys-card. Αυτός, θεωρητικά, οδηγούσε σε μια ηλεκτρονική κάρτα ευχαριστιών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ήταν κακόβουλο λινκ. Όποιος το πάτησε, παγιδεύτηκε με Predator. 

To domain ewish.cards το επισημαίνει η έκθεση της Meta (Facebook) από τον Δεκέμβριο του 2021 ως σχετιζόμενο με το λογισμικό υποκλοπών της Cytrox, εταιρείας συμφερόντων της Intellexa που από τη Βόρεια Μακεδονία ανέπτυξε το Predator.

Τμήμα από την έκθεση της Meta (Facebook) που περιλαμβάνει το domain ewish.cards ως σχετιζόμενο με το λογισμικό υποκλοπών της Cytrox, της εταιρείας που ανέπτυξε το Predator.

Το domain καταχωρήθηκε στην εταιρεία Namecheap Inc, όπως και πολλά άλλα ελληνικά domains που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση (efsyn.online, hellasjournal.company, kathimerini.news, zougla.news). Η καταχώρηση έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2021, λίγες μέρες πριν την αποστολή των 11 μηνυμάτων.

Ποιος λοιπόν έστειλε τα μηνύματα Predator χρησιμοποιώντας τον αριθμό του ανιψιού του πρωθυπουργού;

Στην απόγνωσή σας να με εμπλέξετε εφηύρατε ένα παιδαριώδες σενάριο ότι δήθεν εγώ όντας Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού προμήθευσα τους «χειριστές» του Predator με αριθμούς ανθρώπων που μου ευχήθηκαν για την γιορτή μου, για να γίνει πιο πειστική η απόπειρα παγίδευσής τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον προσωπικό μου αριθμό. ΕΔΩ ΞΕΠΕΡΑΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ. 

Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη προς το Reporters United.

Στις 20 Ιουλίου 2023, η ΑΠΔ εξήγησε τον τρόπο αποστολής των μηνυμάτων Predator: «Τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (Web to SMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών. Επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό».

Δηλαδή, οι παραλήπτες των 11 κακόβουλων μηνυμάτων είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη (εφόσον τον είχαν αποθηκευμένο στις επαφές τους) θεωρώντας ότι το μήνυμα το έστελνε εκείνος, ενώ αυτό προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου.

Η έρευνα της ΑΠΔ και των εισαγγελέων δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει τους δράστες πίσω από την αποστολή των 11 μηνυμάτων. Εντόπισε όμως τον λογαριασμό μέιλ cahaina@protonmail.com μέσω του οποίου αυτά εστάλησαν. Ο λογαριασμός ανήκε δήθεν στην Καλλιόπη Χαϊνά, πρόσωπο ανύπαρκτο. Ο λογαριασμός δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για τα 11 μηνύματα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, μέσω αυτού είχαν αποσταλεί πάνω από 150 μολυσμένα μηνύματα Predator.

Δεχόμενος κάποιος τον ισχυρισμό του κ. Δημητριάδη ότι δεν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων, μοιραία θα αναρωτηθεί:

  1. Πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγούμενη; Μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει.
  2. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιθύνων νους του Predator θα διέτρεχε τον κίνδυνο να στείλει ευχαριστήρια μηνύματα σε παραλήπτες που δεν είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη και έτσι να κινήσει υποψίες.
  3. Τα 11 πρόσωπα ή κάποια από αυτά που έλαβαν το ευχαριστήριο μήνυμα από τον άγνωστο δράστη στις 26 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό να απαντούσαν περαιτέρω σ’ αυτά τα μηνύματα. Τότε ο κ. Δημητριάδης θα λάμβανε μηνύματα από κάποια από αυτά τα 11 πρόσωπα που θα του φαίνονταν ακατανόητα, γεγονός που θα έπρεπε να τον βάλει σε υποψίες. Όπως και τις μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ήταν πολιτικά υπεύθυνος.

Πάντως, μέχρι σήμερα οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει καμία άλλη περίπτωση στην οποία να χρησιμοποιήθηκε αριθμός κρατικού αξιωματούχου ή έστω «επώνυμου» προσώπου με σκοπό την παγίδευσή ενός στόχου. 

Εξώδικο Δημητριάδη προς Reporters United

Απευθυνθήκαμε προς τον κ. Δημητριάδη. Μεταξύ άλλων, ρωτήσαμε αν ήταν αυτός που έστειλε τα μηνύματα ή αν είχε γνώση της αποστολής τους. 

Μετά τις ερωτήσεις, δικαστικοί επιμελητές μας επέδωσαν εξώδικο του κ. Δημητριάδη (το πλήρες κείμενό του εδώ). Σε αυτό αναφέρει ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΠΔ για την αποστολή των μηνυμάτων Predator, «επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό». (Πρόκειται για στοιχείο που ήδη αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας.)

Ο κ. Δημητριάδης προσθέτει: «Οφείλετε να μου γνωστοποιήσετε αμελλητί (α) οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία [σ.σ.: από τη δημοσιογραφική έρευνα] με αφορούν και (β) τον τρόπο με τον οποίο περιήλθαν στην κατοχή σας […] «Άλλως, σας δηλώνω ότι θα ασκήσω κάθε νόμιμο μέσο εναντίον σας».

Αντιστοίχως, ρωτήσαμε τον πρωθυπουργό αν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων Predator ή αν είχε γνώση της. Το γραφείο του μας απάντησε: «Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο». Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύδει ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων.

Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η ΕΥΠ τέθηκε υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική ευθύνη του Γρηγόρη Δημητριάδη. Την ίδια περίοδο, η Υπηρεσία είχε κοινούς στόχους παρακολούθησης με το Predator. Εικονογράφηση: Simon Toupet / Mediapart.

Οι έντεκα στόχοι

Τα 11 μηνύματα εστάλησαν το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2021, από τις 20:05 έως τις 20:54.

Ακολουθούν (με χρονική σειρά αποστολής) τα ονόματα των 11 στόχων και η ιδιότητά τους κατά την απόπειρα παγίδευσής τους:

  1. Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. (20:05:52) 
  2. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ. (20:08:01)
  3. Ευάγγελος Πιττερός, ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. (20:13:18)
  4. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. (20:15:18)
  5. Σπύρος Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ, πλέον ΝΔ. (20:15:51)
  6. Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία Δημήτριος Παπαθανάσης και ΣΙΑ ΕΕ. (20:35:51)
  7. Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του Ποντικιού. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (20:36:15).
  8. Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ. (20:46:15)
  9. Γεώργιος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στη Euroxx Χρηματιστηριακή. (20:46:37)
  10. Μιχάλης Καραμαλάκης, Αρχηγός της ΕΛΑΣ. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (20:53:58)
  11. Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία MCI του κ. Πατεράκη. (20:54:22)

Τα ονόματα των 11 προσώπων, για τα οποία πλέον υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις ότι δέχτηκαν μηνύματα Predator, είχαν για πρώτη φορά δημοσιευτεί από το Documento τον Νοέμβριο του 2022.

Απαντήσεις των 11

Ρωτήσαμε τους  11 στόχους:

  • αν δέχτηκαν τα μηνύματα (αν και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία)
  • αν την προηγούμενη μέρα είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη. 

Μόλις δύο από τα 11 πρόσωπα δέχτηκαν να απαντήσουν on the record: 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Δεν έχω λάβει και δεν έχω απαντήσει σε κανένα τέτοιο μήνυμα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει λάβει ενημέρωση από την ΑΠΔ για τη στοχοποίησή του μέσω Predator.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Τα ερωτήματά σας δεν έχουν πραγματική βάση και οι απαντήσεις μου σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε είναι αρνητικές».

Οι υπόλοιποι εννέα είτε δεν απάντησαν καθόλου είτε μας μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Είδαμε μηνύματα από δύο στόχους, στα οποία φαινόταν ότι ο χρήστης είχε λάβει το μολυσμένο μήνυμα στις 26.1.2021. 

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί το εξής: Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα 11 μηνύματα εστάλησαν, ούτε για το εάν παραδόθηκαν. Έχουμε στη διάθεσή μας την ώρα, με ακρίβεια δευτερολέπτου, αποστολής και παραλαβής τους, όπως προκύπτει από τα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι 11 στόχοι Predator μέσω του αριθμού του Γρηγόρη Δημητριάδη (Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη).

Ιστορία δύο Αρχών με αρχές

Τον Ιούνιο του 2023, η ΑΠΔ μετά από σχεδόν έναν χρόνο ερευνών ολοκλήρωσε το πόρισμά της για τις υποκλοπές και το διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. 

Σοβαρό εύρημά της είναι η στοχοποίηση 88 προσώπων μέσω Predator στην Ελλάδα (17 ονόματα έχουν αποκαλυφθεί από το inside story). 

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ αυτή ερευνούσε το κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator. 

Για το ζήτημα απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελέα. Η κ. Γεωργία Αδειλίνη ανέφερε για την αφαίρεση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών αφότου η τελευταία είχε προχωρήσει σε παραγγελία για ελέγχους από την ΑΔΑΕ σχετικά με το κοινό κέντρο ΕΥΠ – Predator: «Πώς επρόκειτο ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος να εκτελέσει την παραγγελία, την ώρα που δεν το έπραξε, αλλά αντ’ αυτού, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα του Τύπου, εισήγαγε το θέμα της εκτέλεσής της στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ, η οποία αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μην εκτελεστεί; Πώς είναι δυνατόν να επρόκειτο να ασκήσουν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών διώξεις κατά οποιουδήποτε την ώρα που, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα του Τύπου, κανένα δεν είχαν καλέσει σε ανωμοτί εξηγήσεις;». Η κ. Αδειλίνη μας είπε ότι η αφαίρεση της υπόθεσης συνδέεται με τη «σοβήσασα καθυστέρηση της σχετικής δικαστικής έρευνας» και με την «ανάγκη αναβάθμισής της». (Η πλήρης απάντηση της κ. Αδειλίνη εδώ).

Κατασκοπεία και άλλα έξι κακουργήματα προς εξέταση

Ένα όνομα ξεχωρίζει ανάμεσα στους 11 στόχους. Είναι η Βασιλική Βλάχου, που ενέκρινε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Μαξίμου.

Το Reporters United αποκαλύπτει σήμερα ότι, με βάση την έρευνα της ΑΠΔ, τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ, κάποιοι με νευραλγικές θέσεις, στοχοποιήθηκαν από το Predator. Η στοχοποίηση αφενός εγείρει ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ενδέχεται να στοιχειοθετεί σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης είπε στο Reporters United: «Τυχόν στοιχειοθέτηση παράνομης τηλεφωνικής παρακολούθησης κρατικών αξιωματούχων που συνδέονται με τις προσβολές του δημοκρατικού πολιτεύματος, της διεθνούς υπόστασης και της ακεραιότητας της χώρας, της αμυντικής της ικανότητας και της προστασίας των κρατικών απορρήτων θα πρέπει να αποτελέσει αυτεπαγγέλτως αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα οικεία κακουργήματα: ΠΚ 134 (εσχάτη προδοσία), 135 (προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 143 (υπηρεσία στον εχθρό), 144 (υποστήριξη πολεμικής δύναμης εχθρού), 146 (παραβίαση μυστικών πολιτείας), 148 (κατασκοπεία)».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 δύο πράκτορες της ΕΥΠ αποκάλυπταν στην ΕφΣυν ότι δέχτηκαν μηνύματα Predator, ενώ τον Ιούλιο του 2023 το inside story αποκάλυψε ότι στη λίστα των μηνυμάτων Predator της ΑΠΔ υπάρχουν και «υπάλληλοι της ΕΥΠ».

Κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν έχει διαψευστεί. Και, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, η κα. Βλάχου δεν είναι η μόνο εισαγγελική λειτουργός σε νευραλγική θέση που στοχοποιήθηκε μέσω Predator. Στις 23 Νοεμβρίου 2021, λίγο πριν η επιχείρηση Predator λάβει άδοξο τέλος όπως θα δούμε παρακάτω, μολυσμένο μήνυμα έλαβε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, αρμόδιος για τη δίωξη των πιο σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς της χώρας. 

Συνέχεια από τα προηγούμενα: Οι συνδέσεις Δημητριάδη – Predator

Η αποστολή μηνυμάτων με Predator με χρήση του αριθμού που ανήκει στον Γρηγόρη Δημητριάδη αποτελεί άλλη μία σύμπτωση που θα πρέπει να συνυπολογιστεί στα ευρήματα του Predator Gate:  

  1. Tη σύνδεση του κ. Δημητριάδη με τον πρωθυπουργό και την ΕΥΠ: Σχέση συγγενική (ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη) και θεσμική (Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού και πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ). 
  2. Τις προσωπικές και επιχειρηματικές συνδέσεις του κ. Δημητριάδη με τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα της υπόθεσης:
  • Τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο (αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa). Όπως τεκμηριώσαμε σε ρεπορτάζ μας (Ιούνιος και Αύγουστος 2022), μια σειρά από άμεσες και έμμεσες εταιρικές συνδέσεις φέρνουν τον τότε Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού κοντά στον κ. Μπίτζιο. 

O κ. Δημητριάδης ανέφερε στο εξώδικό του: «Στο ερώτημά σας για τη σχέση μου με τον κ. Μπίτζιο θα είχατε ήδη λάβει απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, εάν δεν είχατε φυγομαχήσει κατά την ορισθείσα δικάσιμο της αγωγής μου».

  • Tον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Όπως έχουμε τεκμηριώσει σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, οι δύο τους είναι κουμπάροι, είχαν προσωπική σχέση (όπως αποδεικνύεται από το μυστικό ταξίδι τους στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2019) και συνδέονται εμμέσως σε ένα κοινό πλέγμα εταιρειών. Ως προς τον κ. Λαβράνο, η Krikel (εταιρεία συμφερόντων του) εμπλέκεται με πολλαπλό τρόπο στην υπόθεση: μεταξύ άλλων, όπως έχει αποκαλύψει το inside story, με τη συμμετοχή της στις άδειες εξαγωγής του Predator από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Σουδάν.

Σήμερα το Reporters United φέρνει στο φως ένα έγγραφο που προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας. Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από την Intellexa τον Φεβρουάριο του 2022, η εταιρεία δηλώνει ότι θα ενεργήσει «για λογαριασμό της Krikel ώστε να προμηθεύσει το σύστημα πληροφοριών» στο Σουδάν.

Το έγγραφο που συνδέει Intellexa και Krikel.

Με άλλα λόγια, δύο εταιρείες, με κομβικά πρόσωπα (Μπίτζιος και Λαβράνος) που έχουν συνδέσεις με τον κ. Δημητριάδη, συνεργάζονται σε εξαγωγή λογισμικού υποκλοπών που αδειοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση ενώ ο κ. Δημητριάδης είναι Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού.

Ένα ιδιότυπο πειραματόζωο

Η έρευνα της ΑΠΔ βρίσκει τα πρώτα ίχνη του Predator στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2020. Τότε, το σύστημα παρακολουθήσεων αφενός κάνει δοκιμές για να δει αν λειτουργούν οι μολύνσεις, αφετέρου στέλνει τα πρώτα κακόβουλα SMS. Αυτά τα μηνύματα δεν εντοπίστηκαν από την έρευνα, κυρίως επειδή οι πάροχοι τα έσβησαν μετά την πάροδο του χρόνου που τα διατηρούν στο αρχείο τους και πριν τους ζητηθούν από την ΑΠΔ.

Ανάμεσα στα πρώτα θύματα είναι κι ο Θανάσης Κουκάκης, που για πρώτη φορά στοχοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020. 

Την ίδια περίοδο, η Intellexa αποκτά τους πρώτους σέρβερ της στην Ελλάδα, συνάπτοντας σύμβαση με data-center (κέντρο δεδομένων) στο Μαρούσι. 

Όσον αφορά τις δοκιμές, η ΑΠΔ έχει εξηγήσει πως «πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά προσωρινής, σύντομης χρήσης (“burner phones”)». 

Ωστόσο, σήμερα αποκαλύπτουμε ότι οι δράστες ίσως έκαναν ένα κρίσιμο λάθος: Κάποιες από τις αρχικές δοκιμές το καλοκαίρι του 2020 εστάλησαν όχι σε αταυτοποίητο κινητό αλλά σε υπαρκτό πρόσωπο, Έλληνα υπήκοο (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του Reporters United), γεννηθέντα το 1946, ο οποίος κατά τον χρόνο των δοκιμών ήταν 75 ετών. Ο παραλήπτης δεν ήταν ανάμεσα στους εργαζόμενους της Intellexa στην Ελλάδα. Από την έρευνα τεκμαίρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από το κύκλωμα ως «πειραματόζωο» για να γίνουν τα τεστ.

Το εξώφυλλο του ρεπορτάζ του Reporters United για την εμπλοκή του Μαξίμου στο Predator Gate (4.8.2022). Μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις, και με φόντο την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε και προχώρησε σε αγωγή άνω των 500.000 ευρώ σε βάρος της έρευνάς μας. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Λίγο μετά τα 11 μηνύματα, η Intellexa τετραπλασιάζει τη χωρητικότητα

Στις αρχές του 2021, το ελληνικό Predator φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά δράσης και στέλνονται τα πρώτα πραγματικά μηνύματα, αυτά που χρησιμοποιούν για την παγίδευση την ευκαιρία της γιορτής Δημητριάδη σε συνδυασμό με τον τηλεφωνικό αριθμό του. 

Κατά τις εκτιμήσεις προσώπων που συμμετέχουν στην έρευνα, αυτά τα μηνύματα αποτελούν την αρχή ενός κύκλου μαζικών παρακολουθήσεων Predator, που στοχοποιεί ευαίσθητους πολιτικούς στόχους. 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, θα συνάψει νέα σύμβαση με το data-center, υπερτετραπλασιάζοντας τη χωρητικότητά των racks από 10 σε 42 U (μονάδα μέτρησης). Η σύμβαση προπληρώνεται για τα δύο χρόνια που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Τους επόμενους μήνες το Predator προχωρά σε δεκάδες απόπειρες  παγίδευσης δημόσιων προσώπων, τις οποίες έχει τεκμηριώσει η έρευνα της ΑΠΔ.

Ώσπου τα μεγάλα σχέδια να ανατραπούν. 

Ξήλωμα των σέρβερ ανήμερα της αποκάλυψης του Predator

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, CitizenLab και Meta (Facebook) δημοσιεύουν παράλληλα τις εκθέσεις τους, που φέρνουν στο φως το Predator και τον ρόλο της Intellexa στη διάδοσή του. 

Σύμφωνα με τα τεκμήριά μας, τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ στοχοποιήθηκαν από το Predator. Η στοχοποίηση εγείρει ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ενδέχεται να στοιχειοθετεί σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Την ίδια μέρα, υπάλληλοι της Intellexa επισκέπτονται το data center στο Μαρούσι, όπου είναι εγκατεστημένοι οι σέρβερ της από τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με το αρχείο εισόδου-εξόδου, εισέρχονται στο κέντρο δεδομένων στις 11:20, κατεβάζουν τους σέρβερ και αφαιρούν όλα τα μηχανήματα. Αποχωρούν στις 12:30, μία ώρα και 10 λεπτά μετά την είσοδό τους. 

Η επιχείρηση συγκάλυψης του ελληνικού Watergate έχει αρχίσει πριν ο οποιοσδήποτε υποπτευθεί την ύπαρξη και το βάθος του. 

Το εύρημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η Intellexa, παρά τις εκθέσεις του CitizenLab, της Meta και του Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας, παρά τη δημοσιογραφική έρευνα και τις τελευταίες αποκαλύψεις των Predator Files, εξακολουθεί στις απαντήσεις της προς τις ελληνικές αρχές να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. 

Επικοινωνήσαμε με την Intellexa αλλά δεν λάβαμε ως τώρα καμία απάντηση.

Δικάσιμος του Γρηγορίου του Θεολόγου

Μία μέρα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας τον Αύγουστο του 2022, και με φόντο την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε και προχώρησε σε αγωγή άνω των 500.000 ευρώ κατά των Reporters United, ΕφΣυν και Θανάση Κουκάκη. Δικάσιμος έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του κ. Δημητριάδη. Ακριβώς τρία χρόνια από την ημέρα που ο τηλεφωνικός του αριθμός χρησιμοποιήθηκε για στοχοποιήσεις του Predator.

Αφήστε μια απάντηση