ΕΛΑΣ – Μαφία – Ολιγαρχία

Το Reporters United ερευνά τα ίχνη που άφησε πίσω του ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, ο οποίος δολοφονήθηκε με 97 σφαίρες τον Ιανουάριο του 2024. Ίχνη που οδηγούν στην καρδιά της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και συνδέουν έμμεσα την Greek Mafia με κορυφαία ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. ~ Η σχέση του Ζαμπούνη με αξιωματικό της ΕΛΑΣ που χειρίστηκε τις χουλιγκανικές δολοφονίες σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ρέντη. ~ «Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης γνώριζε προσωπικά τον Ευάγγελο Ζαμπούνη» απαντά στο Reporters United η Aegean Oil. Δεν ήταν όμως ο μόνος: Πώς οι δολοφονημένοι μαφιόζοι Ζαμπούνης και Ρουμπέτης συνδέονται με τους κυρίους Μελισσανίδη, Μαρινάκη, Αλαφούζο.

Εικονογράφηση: Reporters United
ΕΛΑΣ – Μαφία – Ολιγαρχία
Εικονογράφηση: Reporters United

Επί δύο χρόνια, καθώς το Reporters United προσπαθούσε να ερευνήσει τις υποθέσεις των υποκλοπών και της Greek Mafia, ένα όνομα πλανιόταν στον χώρο. Τα κινητά μπορεί έτσι κι αλλιώς να ήταν κλειστά, κάποιες φορές μάλιστα εκτός δωματίου, αλλά και πάλι η πηγή με την οποία κάθε φορά μιλούσαμε, φοβισμένη ή απλώς προσεκτική, έσκυβε στ’ αυτί του ενός ή του άλλου ρεπόρτερ και ψιθύριζε ένα όνομα: Ζαμπούνης

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Για τους και τις ρεπόρτερ ήταν ένα όνομα που μπορεί βαθμιαία να απέκτησε διαστάσεις θρύλου, αλλά μικρή σημασία είχε για το ρεπορτάζ: Για τον Ζαμπούνη δεν έγραφαν ούτε λέξη τα ΜΜΕ, οι πηγές προειδοποιούσαν «ου μπλέξεις», και οι συνδέσεις του μ’ αυτά που ερευνούσαμε ήταν μυθιστορηματικής τεκμηρίωσης.

Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2024, όταν ο – παντελώς άγνωστος στο πλατύ κοινό αλλά διαβόητος στην ΕΛΑΣ και τις αρχές, καθώς και σε επίλεκτο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου – Βαγγέλης Ζαμπούνης δολοφονείται με 97 σφαίρες έξω από το πρατήριο καυσίμων του στον Νέο Κόσμο.

Την επομένη του θανάτου του, από τα μέσα ενημέρωσης ο Ζαμπούνης περιγράφεται ως «αρχιμαφιόζος», «νονός της νύχτας», «ο βασικός εκτελεστής της Greek Mafia», «μεγάλος παίκτης σε ένα χορό εκατομμυρίων από παράνομες δραστηριότητες» και «απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού».

O Ζαμπούνης αλλά και οι άλλοι δύο αρχιμαφιόζοι φέρονται να διατηρούν ήδη από το 2015-2016 στενή σχέση με αξιωματικό της ΕΛΑΣ.

Λαμβάνοντας υπόψη το βαρύ μητρώο του -γνωστός ποινικός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς- δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν στη δικογραφία της Greek Mafia συναντήσει το όνομά του πλάι στα δύο άλλα μεγάλα ονόματα του οργανωμένου εγκλήματος, τον Δημήτρη Μάλαμα και τον Δημήτρη Καπετανάκη.

Πέφτει όμως από τα σύννεφα – ή μήπως και πάλι όχι; – όταν διαπιστώσει ότι ο Ζαμπούνης αλλά και οι άλλοι δύο αρχιμαφιόζοι φέρονται να διατηρούν ήδη από το μακρινό 2015-2016 στενή σχέση με αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο αξιωματικός, εν ενεργεία ακόμα και σήμερα, συνέχισε ανενόχλητος την καριέρα του παρά τις ευθείες αναφορές στο όνομά του στη δικογραφία της Greek Mafia και παρά τα δημοσιεύματα που τον φωτογράφιζαν ως «επίορκο»: Οι διαδοχικές προαγωγές του τον οδήγησαν από το Τμήμα Εκβιαστών στο ΑΤ Μυκόνου και από ’κει στην υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας. 

Ώσπου ξαφνικά, πέρσι το καλοκαίρι, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου τον τοποθέτησε – έστω προσωρινά, και από καραμπόλα – επικεφαλής σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα πόστα της ΕΛΑΣ.

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ το 2023 χειρίστηκε δύο εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις:

Δύο δολοφονημένοι μαφιόζοι και τρεις ιδιοκτήτες ΠΑΕ

Οι υποθέσεις αυτές διαπλέκονται με τις τρεις μεγαλύτερες ΠΑΕ (Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες) της χώρας (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό με αλφαβητική σειρά), οι οποίες με τη σειρά τους ανήκουν αντιστοίχως σε τρεις από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες (Μελισσανίδη, Μαρινάκη, Αλαφούζο).

Εκείνοι με τη σειρά τους – σύμφωνα με δεδομένα που είναι επίσημα και ανοιχτά – συνδέονται και οι τρεις τους άμεσα ή έμμεσα με τους δύο μαφιόζους εκτελεστές της Greek Mafia που δολοφονήθηκαν σε απόσταση επτά μηνών:

  • Οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος εμμέσως με τον Βασίλη Ρουμπέτη που εκτελέστηκε στις 7 Ιουνίου 2023 στον Κορυδαλλό και 
  • ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον Βαγγέλη Ζαμπούνη, που εκτελέστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2024 στο Νέο Κόσμο – περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω, στο 2ο μέρος.

Μέρος 1ο: Οι τρεις μαφιόζοι κι ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ

Ας ξεκινήσουμε απ’ το τέλος – το τέλος του Βαγγέλη Ζαμπούνη. 

Μέχρι την ημέρα που ο Ζαμπούνης δολοφονήθηκε, δεν είχε γραφτεί σχεδόν ούτε λέξη γι’ αυτόν (τα τελευταία δημοσιεύματα ήταν πριν από έξι χρόνια). 

Την ακριβώς όμως επόμενη μέρα από τον θάνατό του, μάθαμε από ΤΟ ΒΗΜΑ (δημοσίευμα στις 15.1.2024) και ΤΑ ΝΕΑ (δημοσίευμα στις 16.1.2024 – και τα δύο άρθρα του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου), τα εξής «παλιά νέα» για τον Βαγγέλη Ζαμπούνη:

(α) «Από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχε θεωρηθεί ύποπτος για τουλάχιστον έξι “συμβόλαια θανάτου” την περίοδο 2017-2024 (κυρίως μετά τη δολοφονία πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ τον Μάιο του 2018 στην Παλλήνη), χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποδειχθεί». 

(β) Στις τηλεφωνικές συσκευές του τις οποίες κατέσχεσε η ΕΛΑΣ «ενδέχεται να βρεθούν και στοιχεία για τις επαφές του με τουλάχιστον πέντε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις». 

(γ) Φέρεται «να είχε εμπλοκή σε έως και 11 δολοφονικές επιθέσεις την τελευταία επταετία».

Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΕΛΑΣ (διαδοχικοί υπουργοί και επιτελείς) φέρεται να είχε στοιχεία που ενέπλεκαν τον Ζαμπούνη σε «11 δολοφονικές επιθέσεις», «έξι συμβόλαια θανάτου» και πληροφορίες για επαφές του με πέντε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ «σε κρίσιμες θέσεις». Παρόλα αυτά κυκλοφορούσε ανενόχλητος ως τη στιγμή του θανάτου του.

«Επιχείρηση Αττική»: Η ΕΥΠ κατονομάζει τον επίορκο αξιωματικό 

Το Reporters United αποκαλύπτει σήμερα τη σχέση του Ζαμπούνη αλλά και δύο άλλων μεγάλων ονομάτων της μαφίας, των Μάλαμα και Καπετανάκη (νεκροί πλέον και οι τρεις), με συγκεκριμένο αξιωματικό της ΕΛΑΣ – σχέση γνωστή στις αρχές (στις ηγεσίες της ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ, αλλά και στους εισαγγελείς που έχουν κατά καιρούς χρεωθεί την υπόθεση) από το 2016. 

Και όμως όλα αυτά τα χρόνια ο αξιωματικός συνέχισε κανονικά να υπηρετεί και να προάγεται στο Σώμα, και μάλιστα από εξαιρετικά ευαίσθητες θέσεις – θέσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. 

Μετά από πολλή σκέψη, το Reporters United δεν δημοσιεύει το όνομα του αξιωματικού της ΕΛΑΣ. Γενικά είμαστε της γνώμης (και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές) ότι πρέπει οι δημοσιογράφοι να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη φωτογραφίζουν απλώς ένα άτομο, κρατώντας αιδημόνως το όνομά του κρυφό.

(Μ’ αυτό το σκεπτικό, για παράδειγμα, είχαμε δημοσιεύσει το όνομα του αξιωματικού της ΕΛΑΣ Δημήτρη Δάβαλου που ήταν διευθυντής Ασφάλειας Αττικής και ταυτόχρονα κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.)

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, βάρυνε ένας παράγοντας: Ότι το όνομα αυτό δεν το γνωρίζουμε από κάποια επίσημη πηγή (δικογραφία, ανακοίνωση της αστυνομίας ή άλλης δημόσιας αρχής) παρά από δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ, ενώ – καλώς ή κακώς – δεν έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι σχέσεις μεταξύ του αξιωματικού της ΕΛΑΣ και των τριών αρχιμαφιόζων περιγράφονται στο πόρισμα της ΕΥΠ για το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Αττική», στοιχεία της οποίας το Reporters United έχει αποκαλύψει σε διαδοχικά ρεπορτάζ του για την ελληνική μαφία (ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ). 

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης διαβιβάζει με έγγραφό του για πρώτη φορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου την υπόθεση. Εκείνη με τη σειρά της την αναθέτει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Αριστερά, στις 9.12.2016, ο Γιάννης Ρουμπάτης ως διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την υπόθεση. Δεξιά, την ίδια ημέρα, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου διαβιβάζει το υλικό στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Στα διαβιβαστικά τόσο του διοικητή της ΕΥΠ όσο και της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρεται πως στην κορυφή της ιεραρχικής δομής του κυκλώματος «παρουσιάζονται εν ενεργεία υπηρετούντες και απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας». […] «Το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας […] χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς»

Σχηματίζεται ποινική δικογραφία και ξεκινά προκαταρκτική εξέταση. Πρόκειται για την υπόθεση που πολλά χρόνια αργότερα θα καταλήξει στο ακροατήριο, στη λεγόμενη δίκη της Greek Mafia, στο τέλος της οποίας αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Πάντως, η δίκη για τα κακουργήματα εκκρεμεί.

2016: Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ και οι τρεις μαφιόζοι – όλοι τους πλέον δολοφονημένοι

Στο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν δύο δελτία πληροφοριών που αναφέρονται στον αξιωματικό της ΕΛΑΣ. 

Στις 7 Μαΐου 2016, δελτίο πληροφοριών της ΕΥΠ αναφέρεται στη «μετάθεση άγνωστου αστυνομικού στη Μύκονο, φίλος [sic] του Μάλαμα Δημήτρη, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως “αφεντικό της Μυκόνου” ο οποίος θα μεσολαβήσει για να “έχει ό,τι θέλει” ο Καπετανάκης».

(Λίγο κόντεξτ: Ο Δημήτρης Καπές ή Καπετανάκης και ο Δημήτρης Μάλαμας υπήρξαν από τα μεγάλα αφεντικά της ελληνικής μαφίας – με τον δεύτερο να είναι ο «τραπεζίτης» και τον πρώτο ο «αρχιταμίας» της˙ συνδέονταν μεταξύ τους καθώς είχαν κοινές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων στη Μύκονο˙ και τελικά είχαν κοινή κατάληξη: Ο Μάλαμας δολοφονήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 στο Χαϊδάρι. Ο Καπές δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στα Βριλήσσια, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.)

Απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ του 2016.

Λίγες μέρες μετά το πρώτο δελτίο πληροφοριών, στις 20 Μαΐου 2016, νέο δελτίο της ΕΥΠ κατονομάζει τον αστυνομικό: «Πρόκειται για τον αξιωματικό [ακολουθεί το ονοματεπώνυμό του], πρώην υποδιοικητή του Τμήματος Εκβιαστών». Στο ίδιο έγγραφο, η ΕΥΠ συνδέει τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ και με τρίτο αρχιμαφιόζο: Αναφέρει πως «διατηρούσε φιλική και “επαγγελματική” σχέση με τον ποινικό Βαγγέλη Ζαμπούνη, καθώς και με το δεξί χέρι του Ζαμπούνη, τον εκτελεστή Αλβανό Μπλάντα».

Το ένα από τα δύο διαγράμματα που περιγράφει το κύκλωμα της Greek Mafia, με τη συμμετοχή του αξιωματικού της ΕΛΑΣ που εκείνη την εποχή υπηρετούσε στη Μύκονο.

Οι σχέσεις του αξιωματικού της ΕΛΑΣ με τους κορυφαίους αρχιμαφιόζους (Μάλαμα και Ζαμπούνη) αποτυπώνονται στο πόρισμα της ΕΥΠ σε δύο διαγράμματα. Στο πρώτο διάγραμμα το βελάκι που συνδέει τους δύο γράφει «φιλική σχέση». Στο δεύτερο γράφει «εξυπηρετήσεις € ?». 

2016-2021: Στο νησί των ανέμων

Παρά τις πληροφορίες της ΕΥΠ και της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τις δραστηριότητες του αξιωματικού και για τη συνεργασία του με τους τρεις μαφιόζους, εκείνος δεν θα διωχθεί από τις αρχές και θα εξακολουθήσει να υπηρετεί στη Μύκονο για αρκετά χρόνια ακόμα. 

Η εξουδετέρωση (δια του θανάτου τους) πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος φαίνεται να οδηγεί στην αποδυνάμωση εντός της ΕΛΑΣ αξιωματικών που συνδέονταν με τους εκλιπόντες.

Μέχρι που, στα τέλη του 2020, ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κόσμο της νύχτας — και κατά συνέπεια και εντός της ΕΛΑΣ. Τον Δεκέμβριο του 2020 εκτελείται ο Δημήτρης Καπές ή Καπετανάκης έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια – ο μαφιόζος για τον οποίο, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, ο αξιωματικός του ΑΤ Μυκόνου μεσολαβούσε για να «έχει ό,τι θέλει».

«Λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του Δημήτρη Καπέ [Καπετανάκη], μετατέθηκαν αιφνιδιαστικά οι τρεις επικεφαλής αξιωματικοί του ΑΤ Μυκόνου» – έτσι θα γράψει ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ στο Bloko.gr – συνδέοντας τα δύο γεγονότα μεταξύ τους.   

Το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση, σύμφωνα με μεταγενέστερο ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή Μύκονος: “Αυθαίρετο μαγαζί” και η ΕΛ.ΑΣ», 2.11.2023) αποφασίζει να επέμβει για να αντιμετωπίσει το «όργιο διαφθοράς» και τη «δράση της επονομαζόμενης Greek Mafia στο νησί». «Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν προηγουμένως φτάσει πληροφορίες για τη δράση στο νησί επίορκων αστυνομικών που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με επιχειρηματίες – μέλη της επονομαζόμενης Greek Mafia». 

Ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή, 2.11.2023.

Δεν είναι η μοναδική φορά που οι εξελίξεις εντός της ΕΛΑΣ (κρίσεις, μεταθέσεις, προαγωγές, αποστρατεύσεις) φαίνεται να πυροδοτούνται από τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών (δολοφονίες) μεταξύ μαφιόζων. Συχνά, η εξουδετέρωση (δια του βίαιου θανάτου τους) πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος φαίνεται να οδηγεί στην αποδυνάμωση εντός της ΕΛΑΣ αξιωματικών που συνδέονταν με τους εκλιπόντες. 

Στην καριέρα του εμπλεκόμενου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, είναι τουλάχιστον δύο οι φορές που λίγο μετά τη δολοφονία ενός αρχιμαφιόζου (με τον οποίο ο ίδιος φέρεται να συνδέεται), θα ακολουθήσει η μετάθεσή του. 

Την πρώτη φορά (2020-2021) η δολοφονία του Καπετανάκη συνέπεσε με τη μετάθεσή του από τη Μύκονο λίγο αργότερα.

Η δεύτερη φορά: Τον Ιανουάριο του 2024, δολοφονείται ο Ζαμπούνης. Εν συνεχεία ο αξιωματικός (ο οποίος, όπως είδαμε, κατά τη δικογραφία της Greek Mafia συνδεόταν με τον Ζαμπούνη) θα μετατεθεί από το πόστο του υποδιευθυντή Αθλητικής Βίας στο ταπεινό αστυνομικό τμήμα Καμινίων. 

2021-2023: Από «αφεντικό της Μυκόνου» επικεφαλής στην υπηρεσία Αθλητικής Βίας

Από τη Μύκονο του 2016 και του 2021, φαστ φόργουορντ στα γήπεδα της Αθήνας και του Πειραιά το 2023. 

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ υπηρετεί πλέον ως αστυνομικός υποδιευθυντής στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. 

Στις 7 Αυγούστου 2023, ο φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης δολοφονείται στη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας – έχει προηγηθεί η κάθοδος των Κροατών Bad Blue Boys. 

Στις 8 Αυγούστου, ο υπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει την απομάκρυνση του διοικητή Αθλητικής Βίας Κώστα Χριστόλογλου έως την περαίωση της ΕΔΕ που είχε ασκηθεί σε βάρος του. Στις 9 Αυγούστου, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ως (προσωρινά έστω) επικεφαλής του Αθλητικής Βίας, υπογράφει το διαβιβαστικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. (Στις 14 Νοεμβρίου 2023 ο κ. Χριστόλογλου επιστρέφει στη θέση του αφού απαλλάχθηκε πλήρως από τις κατηγορίες που τον βάρυναν, στο πλαίσιο της εσωτερικής διαδικασίας.)

Το διαβιβαστικό της υπόθεσης των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη υπογράφει ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που σύμφωνα με το παλιότερο πόρισμα της ΕΥΠ σχετίζεται με τη Greek Mafia. Πηγή: zougla.gr.

Καμία απάντηση από τον υπουργό, την ΕΛΑΣ και τον αξιωματικό

Από μεριάς μας, για εβδομάδες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ με όλους τους διαθέσιμους τρόπους: Μέσω τηλεφώνου το οποίο είναι καταχωρημένο στο όνομά του. Μέσω της υπηρεσίας του. Έλειπε σε αναρρωτική άδεια και αρνήθηκαν να μας φέρουν σε επαφή μαζί του. Αφήσαμε τα τηλέφωνά μας στην υπηρεσία του, για να επικοινωνήσει ο ίδιος μαζί μας, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Αφού οι παραπάνω προσπάθειες δεν βρήκαν ανταπόκριση, αποστείλαμε μέιλ με ερωτήματα που είχαν προκύψει από την έρευνα προς την υπηρεσία στην οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή υπηρετούσε (υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας), πριν τη μετάθεσή του στο ΑΤ Καμινίων. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει απάντηση. 

Αντίστοιχα ερωτήματα θέσαμε τόσο προς την ΕΛΑΣ όσο και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς όμως να έχουμε καμία ανταπόκριση.

Μέρος 2ο: H Greek Mafia και οι τρεις Πρόεδροι

Πεντέμισι χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2018, ο Βαγγέλης Ζαμπούνης είχε ξαναδεχτεί δολοφονική επίθεση, μόνο που τότε μια «σωτήρια εμπλοκή στο καλάσνικοφ» που χρησιμοποιήθηκε για να τον σκοτώσει, του έσωσε τη ζωή. 

(Έχει ενδιαφέρον ότι και τότε, δημοσιεύματα όπως αυτό της Καθημερινής ανέφεραν πως «ο 37χρονος είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί ως επικεφαλής ομάδας εκβιαστών και το τελευταίο διάστημα σενάρια και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον εμφάνιζαν ως τον ιθύνοντα νου πίσω από συμβόλαια θανάτου κατά “νονών” της νύχτας». Και όμως, από τότε, καμία ηγεσία της ΕΛΑΣ, κανείς υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καμία κυβέρνηση, δεν αντέδρασε.)

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής (ΤΑ ΝΕΑ, Πρώτο Θέμα), η απόπειρα δολοφονίας του 2018 είχε λάβει χώρα λίγο μετά τις 9 το βράδυ «έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας» στην Ακτή Κονδύλη. Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία Aegean Oil, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, κάτι που φαινόταν και στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν – παρότι η επεξήγηση αυτή έλειπε από τα ρεπορτάζ της εποχής. 

Στο δημοσίευμα των Νέων για την απόπειρα δολοφονίας κατά Ζαμπούνη το 2018 φαίνεται η είσοδος της Aegean Oil στην Ακτή Κονδύλη, χωρίς όμως να κατονομάζεται η εταιρεία στο ρεπορτάζ.

Ο Ζαμπούνης και η σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη

Όλα τα πρατήρια που διαχειριζόταν ο Βαγγέλης Ζαμπούνης ήταν υπό το εμπορικό σήμα της εταιρείας πετρελαιοειδών Aegean OIL- Αιγαίον Οϊλ ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη. O ίδιος ο Ζαμπούνης ήταν διαχειριστής και μέτοχος με ποσοστό 98% στην εταιρεία “AEGEAN ANGELS E.E.”, που διαχειριζόταν σειρά πρατηρίων της Aegean. Σ’ ένα από αυτά, δολοφονήθηκε.

Απόσπασμα από την τροποποίηση του καταστατικού της Aegean Angels, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Ζαμπούνη. Πηγή: ΓΕΜΗ.

(Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 9 Ιανουαρίου 2024, πέντε μέρες πριν δολοφονηθεί, ο Ζαμπούνης –με τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας του Aegean Angels- πήρε τον έλεγχο του 98% της εταιρείας, τον οποίο ως τότε μοιραζόταν με την αδερφή του. Η απόφαση αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ αφού δολοφονήθηκε.)

Αυτά τα δεδομένα (απόπειρα δολοφονίας εναντίον του έξω από την έδρα της Aegean Oil σε συνδυασμό με το ότι το θύμα είχε υπό την άμεση ή έμμεση διαχείρισή του πρατήρια καυσίμων της Aegean) – πέρα από ψίθυρους άγνωστης αξιοπιστίας που αναπαράγονταν κατά καιρούς από μπλογκ – δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια την αίσθηση ότι ο Ζαμπούνης μπορεί να σχετιζόταν με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.  

Κάναμε το προφανές: Ρωτήσαμε τον ίδιο τον κ. Μελισσανίδη. 

Η Aegean Oil, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, απαντά στο Reporters United

Απάντηση στα ερωτήματά μας πήραμε από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε. κ. Αντώνη Παπαδάκη – οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήταν η μόνη πλευρά που δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, αντίθετα δηλαδή με την ΕΛΑΣ, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον εμπλεκόμενο αξιωματικό. 

Στις απαντήσεις της η εταιρεία Aegean Oil, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, διευκρινίζει ότι:

  • Ο Ζαμπούνης διαχειριζόταν επτά πρατήρια της Aegean, τα τέσσερα ως πρατηριούχος και τα άλλα τρία με απευθείας μίσθωση από τους πρατηριούχους τους.
  • Το βράδυ της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του το 2018, ο Ζαμπούνης είχε προηγουμένως συνάντηση στα γραφεία της Aegean – αλλά όχι με τον κ. Μελισσανίδη. 
  • Ο Δημήτρης Μελισσανίδης γνώριζε προσωπικά τον Ζαμπούνη.

Μέσω μέιλ, η Aegean Oil μας απάντησε ως εξής: 

Καταρχάς, αποσαφηνίζει πως «η συναφής με τα ερωτήματα σας εταιρεία είναι η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕΒΕΠ συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη και όχι του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη».

Σε ερώτησή μας ως προς τη σύμπτωση στην ονομασία των δύο εταιρειών η οποία αφορά τη λέξη «AEGEAN», η απάντηση ήταν: «Σχετικά με την αναφορά σας στην λέξη “AEGEAN” θα επισημάνουμε ότι αυτή η λέξη συμπεριλαμβάνεται ως συνθετικό σε πάρα πολλές διακριτές επωνυμίες εταιρειών».

Η πλευρά της Aegean μας ενημέρωσε ότι ο Ζαμπούνης λειτουργούσε επτά πρατήρια της εταιρείας: «Ο Ευάγγελος Ζαμπούνης υπήρξε συμβεβλημένος πρατηριούχος δυνάμει αντιστοίχων συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας με παρεπόμενη σύμβαση επαγγελματικής υπομίσθωσης για αριθμό 4 πρατηρίων. Επιπλέον για άλλα 3 πρατήρια τα οποία είχε μισθώσει ο ίδιος απευθείας από τους ιδιοκτήτες τους, είχε συνάψει σύμβαση εμπορικής συνεργασίας για να εφοδιάζονται με καύσιμα από την ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το πρατήριο έξω από το οποίο δολοφονήθηκε ο Ζαμπούνης εμφανίστηκε να περιλαμβάνεται στα δέκα πιο φτηνά όλου του δήμου Αθηναίων. Πέντε μέρες μετά τη δολοφονία του Ζαμπούνη, η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ «για ελλιποβάρεια αντλίας» σε πρατήριο της εταιρείας του (Aegean Angels).

Ρωτήσαμε: Πώς είναι όμως δυνατόν, με δεδομένο το βαρύ ποινικό του μητρώο, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ να συνεργάζεται μαζί του; 

H πλευρά της εταιρείας εξηγεί το σκεπτικό της εκτενούς μεταξύ τους συνεργασίας:

«Οι εν λόγω συμβάσεις συνεργασίας καταρτίστηκαν σταδιακά σε χρονική περίοδο 6 ετών και αφού διαχρονικά και με δεδομένο ότι η  εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων έναντι της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕΒΕ ήταν πάντοτε άψογη και χωρίς να έχει σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμών».

«Η συνεργασία της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕΒΕ με τον εν λόγω πρατηριούχο έλαβε χώρα στην βάση:

  • της από πλευράς του κατοχής όλων των απαιτούμενων αδειών λειτουργίας που είχαν εκδοθεί για κάθε ένα πρατήριο από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών
  • της άψογης πιστοληπτικής και συναλλακτικής συμπεριφοράς των συμβεβλημένων με εμάς εταιρειών συμφερόντων του.

Πέραν των ανωτέρω στο πλαίσιο εμπορικών συνεργασιών δεν εξετάζονται τα στοιχεία του ποινικού μητρώου των πρατηριούχων».

Σ’ αυτό το τελευταίο, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ έχει δίκιο: 

Στις προϋποθέσεις για να λάβει κανείς «Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων» αναφέρονται τα εξής: «Ο ενδιαφερόμενος (το φυσικό πρόσωπο ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου τα μέλη και ο εκπρόσωπος αυτού) πρέπει να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα που προβλέπονται στον ν. 4439/2016)» – πρόκειται για τα αδικήματα της νοθείας καυσίμων και της λαθρεμπορίας καυσίμων. 

Καραϊβάζ: «Μια τραγική ειρωνεία που δένει δύο άσπονδους εχθρούς»

Σε ερώτημά μας σχετικά με τη σύμπτωση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Ζαμπούνη έξω από τα γραφεία της Aegean, η εταιρεία απάντησε: «Ο Ευάγγελος Ζαμπούνης ως συμβεβλημένος (μέσω δύο εταιρειών συμφερόντων του) πρατηριούχος με την ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕΒΕ, συναντήθηκε την 30 Οκτωβρίου 2018, μετά από αίτημα του, με στελέχη της εμπορικής διεύθυνσης της εταιρείας στον 1ο όροφο του κτιρίου γραφείων επί της Ακτής Κονδύλη 10 στον Πειραιά για να συζητήσει θέματα εμπορικής συνεργασίας».

«Και τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης γνώριζε προσωπικά τον Ευάγγελο Ζαμπούνη».

Aegean Oil προς Reporters United

Μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Ζαμπούνη, στις 31.10.2018, ο δημοσιογράφος (και μετέπειτα δολοφονηθείς) Γιώργος Καραϊβάζ έγραψε στο Bloko.gr: «Μια τραγική συγκυρία-ειρωνεία “δένει” τους δύο τελευταίους στόχους της νύχτας και μάλιστα, άσπονδους εχθρούς μεταξύ τους [εννοεί τον Ζαμπούνη και τον έτερο μαφιόζο Μανώλη Καραγιάννη]. Ο Μανώλης Καραγιάννης, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του bloko.gr, το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα της γκαγκστερικής δολοφονίας του, είχε αποχωρήσει από τα γραφεία του συγκεκριμένου μεγαλοεφοπλιστή, έχοντας προηγουμένως παραδώσει το ποσό των 100.000 ευρώ ως οφειλή από τη λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων που του είχαν παραχωρηθεί».

Ζητήσαμε από τον κ. Μελισσανίδη να σχολιάσει το παραπάνω κείμενο του Γιώργου Καραϊβάζ. Η Aegean Oil απάντησε: «Ουδέποτε υπήρξε εκκρεμής οφειλή του Μανώλη Καραγιάννη έναντι της εταιρείας μας από την λειτουργία του ενός και μοναδικού, μικρής δυναμικής, πρατηρίου του ενώ δεν υπήρξε επίσκεψη του εν λόγω στα γραφεία της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ την 31/10/2018 ή/και σε κάποια άλλη ημερομηνία όπως άλλωστε προκύπτει και από τον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων του τηρουμένου βιβλίου επισκεπτών».

Και η απάντηση της Aegean Oil προς το Reporters United καταλήγει απαντώντας στη βασική μας ερώτηση σχετικά με τη σχέση Μελισσανίδη – Ζαμπούνη:

«Και τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης γνώριζε προσωπικά τον Ευάγγελο Ζαμπούνη».

Όμως, ο κ. Μελισσανίδης δεν είναι ο μόνος από τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας (ιδιοκτήτες μιντιακών ομίλων και ποδοσφαιρικών ομάδων) που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με μεγάλα ονόματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Επτά μήνες πριν δολοφονηθεί ο Ζαμπούνης, είχε δολοφονηθεί ένας άλλος αρχιμαφιόζος, ο Βασίλης Ρουμπέτης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην Καθημερινή, ο Ζαμπούνης «είχε θεωρηθεί ως ένας από τους βασικούς υπόπτους για την εκτέλεση με καλάσνικοφ στον Κορυδαλλό του Βασίλη Ρουμπέτη», «το αντίπαλο δέος του 44χρονου στη “νύχτα” και ο βασικός ανταγωνιστής του στη διακίνηση πετρελαιοειδών». […] «Πριν από λίγους μήνες είχε εντοπιστεί στον Νέο Κόσμο, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το βενζινάδικο του Βαγγέλη Ζαμπούνη, ένα κλεμμένο Ι.Χ. με κρυμμένα στον χώρο αποσκευών καλάσνικοφ, γεμιστήρες και μπιτόνια με βενζίνη. Οι αστυνομικοί διατύπωσαν την εκτίμηση ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε σχέδιο επίθεσης εναντίον Ζαμπούνη, και μάλιστα στο εσωτερικό του οχήματος είχε βρεθεί DNA του Ρουμπέτη».

Θυμίζουμε λοιπόν τις ήδη καταγεγραμμένες έμμεσες συνδέσεις του κ. Μαρινάκη και του κ. Αλαφούζου με τον Βασίλη Ρουμπέτη, αλλά και του Ομίλου Λάτση με τον Σπύρο Παπαχρήστο – θυμίζουμε επίσης: Ζαμπούνης, Ρουμπέτης, Παπαχρήστος, κανείς τους δεν ζει πια. 

Τα τεκμήρια που συνδέουν Μαρινάκη – Ρουμπέτη

Η άμεση ή έμμεση σχέση του Ρουμπέτη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχει ήδη τεκμηριωθεί με δύο τρόπους: 

Πρώτον, τρεισήμισι μήνες πριν τη δολοφονία του, ο Ρουμπέτης εικονίζεται σε φωτογραφία πίσω από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023 στο στάδιο Καραϊσκάκη, την ημέρα του ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Ο Ρουμπέτης εμφανίζεται να έχει διαπίστευση και να ακολουθεί κατά πόδας τον πρόεδρο του Ολυμπιακού την ώρα που εκείνος εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο. (Τη φωτογραφία, κροπαρισμένη, δημοσίευσε πρώτο το zougla.gr, ενώ στη συνέχεια η ΕφΣυν τη δημοσίευσε ολόκληρη, προσθέτοντας τη σημαντική πληροφορία σχετικά με την ημερομηνία που τραβήχτηκε.)

Πηγή: gazzetta.gr (αριστερά), YouΤube (δεξιά).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporters United, ο Ρουμπέτης δεν ήταν στην προσωπική φρουρά του κ. Μαρινάκη. Παρεμπιπτόντως, σε άλλο βίντεο από τον ίδιο αγώνα, ο Μαρινάκης περνάει δίπλα του, αλλά ο Ρουμπέτης δεν τον ακολουθεί όταν μπαίνει στη φυσούνα.

Δεύτερον, ο Ρουμπέτης, παρά το βαρύ ποινικό παρελθόν του (είχε καταδικαστεί ως συνεργός στη δολοφονία του 22χρονου φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, αλλά και για απόπειρα δολοφονίας στην Ηλεία), προσλήφθηκε από τον Δήμο Πειραιά ως εποχιακός υπάλληλος καθαριότητας. Το γεγονός έχει αποκαλυφθεί από δημοσίευμα στο zougla.gr, το οποίο κάνει λόγο για δύο αποφάσεις πρόσληψης για δύο δίμηνα μεταξύ 2018 και 2019. Στην έρευνα που έκανε το Reporters United στη Διαύγεια εντόπισε μία απόφαση πρόσληψης (στις 13.12.2018), και επτά ακόμα αποφάσεις του δήμου για παραχώρηση υπερωριών.

Την απόφαση πρόσληψης υπέγραφε ο Δήμαρχος Πειραιά (και τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού) Γιάννης Μώραλης.

Τα τεκμήρια που συνδέουν Αλαφούζο – Ρουμπέτη

Αλλά ο Ρουμπέτης, ως γνωστόν, μετά τον θάνατό του (ή πιο σωστά εξαιτίας αυτού) συνδέθηκε εμμέσως και με τον επιχειρηματία και εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ κ. Γιάννη Αλαφούζο: Το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε δολοφονημένος αποδείχτηκε, έπειτα από έλεγχο των αρχών, ότι ανήκε στην εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΕ, δηλαδή στον ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου. 

Για το συμβάν, η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση (8.6.2023) στην οποία επιβεβαίωνε ότι το αυτοκίνητο τής ανήκει από το 2010, αλλά ισχυριζόταν: «Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν παροπλισμένο και δεν γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην κατοχή του δολοφονηθέντος». Την απάντηση στο τι μπορεί να συνέβη έδωσε κανάλι άλλου μεγαλοεπιχειρηματία – και συμπτωματικά πρώην ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star (τηλεοπτικού σταθμού συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη) στις 13.6.2023 «ο ΣΚΑΪ παραχωρεί αυτό το όχημα [στο οποίο βρέθηκε δολοφονημένος ο Ρουμπέτης] σε ποδοσφαιρικό παράγοντα. Ο ποδοσφαιρικός παράγοντας φαίνεται πως πουλά το αυτοκίνητο έναντι 150.000 ευρώ σε άνθρωπο της μαφίας των καυσίμων. Και εκείνος με τη σειρά του το παραχωρεί στο θύμα του Κορυδαλλού, στον Ρ.Β».

Πηγή βίντεο: Star.gr / YouTube.

Για όλα αυτά, ο κ. Αλαφούζος τοποθετήθηκε μέσω γραπτής δήλωσής του στις 14.6.2023, με τίτλο «Όλα στο φως». Επαναλαμβάνει τη θέση του ΣΚΑΪ περί παροπλισμού του αυτοκινήτου και κάνει λόγο για «συκοφαντικά δημοσιεύματα» μέσω των οποίων «επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων, μέσω ελεγχόμενων Μέσων Ενημέρωσης και trolls του διαδικτύου, η άμεση σύνδεση του προσώπου μου με σκοτεινά κυκλώματα της νύχτας». Επιτίθεται σ’ αυτούς που «καθοδηγούν ανθρώπους της νύχτας και εμπλέκονται με ξυλοδαρμούς, απειλές και χρηματισμούς». 

Λίγες μέρες μετά, πάλι το zougla.gr δημοσίευσε φωτογραφίες που αποδείκνυαν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Βασίλης Ρουμπέτης είχαν βρεθεί την ίδια μέρα (15 Μαΐου 2022) στη σουίτα του ιδιοκτήτη της ομάδας του Λεβαδειακού Γιάννη Κομπότη για να παρακολουθήσουν από κοινού αγώνα της τοπικής ομάδας.

Ο Παπαχρήστος στην ασφάλεια του Ομίλου Λάτση

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και τέταρτος αρχιμαφιόζος που δολοφονήθηκε, ο Σπύρος Παπαχρήστος, πρώην αξιωματικός των ΕΚΑΜ και στενός συνεργάτης των Μάλαμα και Καπετανάκη, στις «καθαρές» δραστηριότητές του συνδεόταν με την ελίτ του ελληνικού επιχειρείν: Ήταν υπεύθυνος ασφάλειας της οικογένειας Λάτση.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 4 Comments

  1. Αρης Παναγοπουλος

    Θαυμάζω το θράσος του κ. Χίου που θέλει να τον αναφέρεται σαν πηγή. Πηγή προσκείμενη που άραγε: στην greek mafia ή στις μυστικές υπηρεσίες;;; Γιατί δημοσιογράφος πάντως δεν είναι. Άλλη δουλειά κάνει.

  2. Georgios Rachiotis

    Bravo sas 👏👏👏👏

  3. Στέφανος Χίος

    Πολύ καλή η έρευνα σας. Ένα όνομα μόνον δεν αναφέρατε: ΜΑΚΕΛΕΙΟ.
    Για να κάνετε αντικειμενική έρευνα, αποκλείεται εξ ορισμού, ο διαχωρισμός, Η εθελοτυφλία, η μη αναφορά πηγών και η έλλειψη σφαιρικής ενημέρωσης.

    Μετά τιμής και απογοήτευσης.

    Στέφανος Σ. Χίος

    https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CE%9F-%CE%A7%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%98%CE%91-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%A3%CE%95%CE%99-%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F/

    1. Αριστοτέλης Κελεσιδης

      Ενδιαφέρον το άρθρο των reporters και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η παρέμβαση το Στ. Xιου του ιδιοκτήτη της εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ.
      Ο ίδιος φημίζεται για τις σχέσεις του με πρόσωπα της νύχτας ( τις διαφημίζει στην εφημερίδα του – συνάντηση με τον δολοφονηθέντα Βασ.Ρουμπετη κ.λπ ) αλλά και με πρώην αστυνομικούς που βρίσκονται σήμερα στον ενδιάμεσο χώρο. ( συνέντευξη με Σπύρο Νίνο).
      Εντύπωση προκαλεί και κάτι άλλο. Η εφημερίδα του παρά το ότι δεν έχει πωλήσεις κυκλοφορεί εξυβριζοντας τους πάντες εξυφαίνοντας τις περισσότερες φορές φανταστικές ιστορίες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ενώ το ΜΑΚΕΛΕΙΟ έχει δώσει άπειρες αφορμές εν τούτοις το αφήνει και κυκλοφορεί μια χαρά δίνοντας και άλλοθι στον Μητσοτάκη για την ελευθεροτυπία που έχει. Παράλληλα ο Χίος για να θολώσει τα νερά παριστάνει τον πατριωτη και τον χριστιανό όπως όλοι που παίζουν σε πολλά ταμπλό για να έχει κοινό.
      Εννοείται ότι οι απορίες δεν θα απαντηθούν καθώς πολλά δεν είναι αυτό που φαίνονται.