Κίνδυνος να καταρρεύσει στο Εφετείο η δίκη της Greek Mafia

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε καθυστέρηση ή άδοξο τέλος, με δικονομικά τρικ, η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς με συμμετοχή και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Η υπόθεση ίσως κλείσει αν η εισαγγελία δεν προσκομίσει υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, βάσει των οποίων συντάχθηκε το κατηγορητήριο.

Εικονογράφηση: Spoovio.
28 Σεπτεμβρίου 2022
Κίνδυνος να καταρρεύσει στο Εφετείο η δίκη της Greek Mafia
Εικονογράφηση: Spoovio.
28 Σεπτεμβρίου 2022

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στο Εφετείο Αθηνών μετά από δίμηνη διακοπή η μεγάλη δίκη μελών κυκλώματος που πούλαγε προστασία, μεταξύ άλλων, σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες. Το κύκλωμα αποτελείτο από ανθρώπους της νύχτας, αστυνομικούς και δικηγόρους, ενώ αποκόμιζε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα.

Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε με βάση πόρισμα 70 σελίδων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), το οποίο προέκυψε από παρακολουθήσεις, τηλεφωνικές και «φυσικές».

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  οι 19 κατηγορούμενοι τελικά ν’ απαλλαγούν, παρά τα σε βάρος τους στοιχεία, όπως φωτογραφίες με χρηματισμούς πρώην στελεχών της αστυνομίας.

Κατηγορούμενοι είναι δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τον έλεγχο νευραλγικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Η διακοπή είχε αποφασιστεί προκειμένου η εισαγγελία να προσκομίσει στο δικαστήριο τις λεγόμενες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, χωρίς τις οποίες η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί για δικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης. 

Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τις παραπάνω εκθέσεις, τότε θα υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση με νέα διακοπή στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, καθώς ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τον έλεγχο, άμεσο και έμμεσο, νευραλγικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτά τα πρόσωπα -όπως φαίνεται σε φωτογραφίες του πορίσματος- φέρεται να παρέδιδε φακέλους με μεγάλα χρηματικά ποσά ο Δημήτρης Μάλαμας, ο «αρχιταμίας» του κυκλώματος που στο μεταξύ δολοφονήθηκε από αγνώστους, τον Οκτώβριο του 2019. Ο Μάλαμας, επισήμως ιδιοκτήτης εταιρείας καφέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα μετά τον θάνατο του, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. 

Από τους 19 κατηγορούμενους, πέντε είναι αστυνομικοί (εν ενεργεία ή εν αποστρατεία) και τρεις δικηγόροι, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως άνθρωποι που δούλευαν για τον Μάλαμα, εισπράττοντας χρήματα για την «προστασία».

Δολοφονημένοι βρέθηκαν κι άλλοι δύο φερόμενοι ως συνεργάτες του κυκλώματος, οι Δημήτρης -Καπές- Καπετανάκης, γνωστός στις αρχές ως «νονός της νύχτας», καθώς κι ο Σπύρος Παπαχρήστος, πρώην αστυνομικός των ΕΚΑΜ (ομάδων της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας), ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της οικογένειας Λάτση.

Με την υπόθεση σχετιζόταν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, τελούσε υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία λόγω σχέσεων που διατηρούσε με τον Μάλαμα και άλλα μέλη του κυκλώματος. Προτού δολοφονηθεί, είχε κάνει σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο κάποιες από τις δολοφονίες στον χώρο της Greek Mafia να έγιναν από (παρα)κρατικές υπηρεσίες.

Κατά περιόδους στον ελληνικό Τύπο έχουν γίνει αναφορές στο κύκλωμα, χωρίς όμως να γίνεται σαφές ότι το «παιχνίδι», σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, γινόταν από πρόσωπα που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν βρεθεί πολύ ψηλά στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονοδιάγραμμα των ανακριτικών διαδικασιών

Preloader
  • 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

    Ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης ενημερώνει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για «υπόθεση διαφθοράς» μετά από υποκλοπές της Υπηρεσίας.
  • 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

    Η κ. Δημητρίου διαβιβάζει στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς το πόρισμα της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις, για να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

  • 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

    Η αντιεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου αναθέτει προκαταρκτική εξέταση στους Εισαγγελείς Διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη.

  • 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

    O Ιωάννης Σέβης, εισαγγελέας διαφθοράς στέλνει έγγραφο στον κ. Ρουμπάτη προκειμένου να αποσταλούν αντίγραφα του υλικού που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις, όπως οι απομαγνητοφωνήσεις.

  • 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

    Ο κ. Ρουμπάτης στέλνει στην κ. Ράικου 35 DVD με καταγραφές στο Σύστημα Νόμιμων Επισυνδέσεων της ΕΥΠ, καθώς «και τις αντίστοιχες απομαγνητοφωνήσεις διαλόγων».

  • 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

    Αποστέλλεται εισαγγελική παραγγελία στον Διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αφορά τη  «σύνταξη σχετικών ανακριτικών εκθέσεων» για απομαγνητοφωνήσεις συνολικά 90 DVD, καθώς οι παρακολουθήσεις για την υπόθεση της Greek Mafia συνεχίστηκαν και το 2017.

  • 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

    Νέα εισαγγελική παραγγελία ζητά από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να επιστρέψει τα 90 DVD.

  • 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

    Το αίτημα για απομαγνητοφώνηση των 90 DVD και η σύνταξη σχετικών ανακριτικών εκθέσεων διαβιβάζονται στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία παραλαμβάνει και τη σχετική κούτα από την εισαγγελία.

  • ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Οικονομική Αστυνομία ολοκληρώνει τις απομαγνητοφωνήσεις τον Μάρτιο του 2020.

  • 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

    Δεύτερη δικάσιμος της δίκης για την ελληνική μαφία, μετά τη διακοπή της πρώτης στα τέλη Ιουνίου. Το δικαστήριο διακόπτει ξανά, για να ζητηθεί από την εισαγγελία η αποστολή των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης του 2016.

  • 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

    Η ημερομηνία για την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης. Αναμένεται αν η εισαγγελία θα έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του δικαστηρίου για τις απομαγνητοφωνήσεις, ώστε να συνεχιστεί η δίκη.

Διακοπή με το καλημέρα

Η δίκη ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου με μάρτυρα τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, επικεφαλής της υπηρεσίας την περίοδο των παρακολουθήσεων. Στην κατάθεσή του επικαλέστηκε το «υπηρεσιακό απόρρητο» και δεν είπε τίποτα για την υπόθεση. 

Η εκδίκαση συνεχίστηκε στις 12 Ιουλίου, οπότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης που λείπουν από τη δικογραφία. Ο συνήγορος ενός εκ των πρώην υψηλόβαθμων αστυνομικών που είναι κατηγορούμενοι αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα δικαστικά μέσα δεν μπορεί να αποδειχθεί ενοχή ή αθωότητα».

(Το Reporters United παρακολούθησε από κοντά την ακροαματική διαδικασία και κατέγραψε μέσω twitter τα όσα έγιναν στις δύο δικάσιμους – νήματα εδώ και εδώ.)

Έτσι, το δικαστήριο πήρε την απόφαση να διακόψει για τις 29 Σεπτεμβρίου προκειμένου να σταλούν από την εισαγγελία οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης.   

Οι πράξεις στις οποίες αναφέρεται το κατηγορητήριο αφορούν το 2016, αλλά στο πόρισμα της ΕΥΠ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει τρία με τέσσερα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή όταν οι υψηλόβαθμοι της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ακόμη εν ενεργεία.

Οι επίμαχες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκβαση της δίκης για το κύκλωμα προστασίας ενδεχομένως θα εξαρτηθεί από το αν η εισαγγελία στείλει έως τις 29 Σεπτεμβρίου τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης για το έτος 2016.

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί στο δικαστήριο οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης που αφορούν το 2017, όμως η συγκεκριμένη δικογραφία δεν πατά σ’ αυτές τις παρακολουθήσεις, εφόσον είχε συνταχθεί με βάση τις παρακολουθήσεις του 2016.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι, για να έχουν ισχύ οι απομαγνητοφωνήσεις, πρέπει να συνοδεύονται από τις εν λόγω εκθέσεις για το 2016, οι οποίες απαιτείται να αναφέρουν ώρα, ημερομηνία και υπογραφή του υπαλλήλου που έκανε την απομαγνητοφώνηση.

Εάν λοιπόν δεν προσκομιστούν στο δικαστήριο οι «σωστές» εκθέσεις απομαγνητοφώνησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί από την υπεράσπιση αίτημα απαλλαγής των κατηγορουμένων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο ίσως αποφασίσει νέα διακοπή προκειμένου να επαναφέρει το αίτημα προς την εισαγγελία. Εάν, όμως, τελικά δεν προσκομιστεί το σχετικό υλικό, εύλογα θα εγερθούν ερωτήματα ως προς το γιατί.

Από έγγραφα που το Reporters United έχει στη διάθεσή του προκύπτει ότι τα πρώτα 35 DVD και οι απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ είχαν τεθεί στη διάθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς από τον Φεβρουάριο του 2017 και ότι τον Αύγουστο το 2018 ετέθη για πρώτη φορά θέμα απομαγνητοφωνήσεων από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. (Δείτε σχετικό χρονολόγιο).

Ο υποστράτηγος και το πάκο με τα πενηντάευρα

Όσον αφορά το ύψος των ποσών που έδιναν οι άνθρωποι της νύχτας στους υψηλόβαθμους της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουμε ενδεικτικά περίπτωση κατά την οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο «ταμίας» της οργάνωσης Δημήτρης Μάλαμας παρέδωσε έναν φάκελο τον Σεπτέμβριο του 2016 σε υποστράτηγο που είχε φύγει από την αστυνομία λίγους μήνες νωρίτερα. (Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πορίσματος της ΕΥΠ, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια πριν το 2016.) Αφού ο υποστράτηγος μίλησε μέσω καρτοτηλεφώνου στον Μάλαμα, έδωσαν ραντεβού στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Χαλάνδρι κι εκεί ο πρώτος παρέλαβε τον φάκελο από τον δεύτερο. 

Προτού δολοφονηθεί, ο Καραϊβάζ είχε κάνει σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο κάποιες από τις δολοφονίες στον χώρο της Greek Mafia να έγιναν από (παρα)κρατικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, ο υποστράτηγος μετέβη σε καφέ – εστιατόριο της Λεωφόρου Κηφισίας, όπου συναντήθηκε με νέα σε ηλικία εν ενεργεία αστυνομικό, η οποία επίσης παρακολουθείτο από την ΕΥΠ.

Λίγες ημέρες αργότερα, η αστυνομικός μιλούσε στο τηλέφωνο με -επίσης εν ενεργεία- υπαστυνόμο φίλο της και του έλεγε ότι υποστράτηγος έβγαλε να πληρώσει και ότι, ενώ έχει δει στο παρελθόν πάκο με 10.000 ευρώ σε πενηντάευρα, τέτοιο πάκο δεν έχει ξαναδεί.

Απόσπασμα από το πόρισμα της ΕΥΠ, στο οποίο αναφέρονται οι επαφές του Δημήτρη Μάλαμα με έναν πρ΄ώην υποστράτηγο και μια αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το Reporters United θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τη δίκη της Greek Mafia. Επόμενη δικάσιμος την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, με κρίσιμο ερώτημα φυσικά το αν τελικά θα παραδοθούν οι επίμαχες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης. 

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 2 Comments

  1. Kaneki ken

    Θα το καλύψουν κανονικότατα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα θα είναι

  2. Δεν περιμέναμε από την διαχρονικά τσούλα δικαιοσύνη να ενεργήσει διαφορετικά κ νά εφαρμόσει τούς νόμους,σύμφωνα με την (ανύπαρκτη) συνείδησή της κ τις αρχές Δικαίου!!
    Θά κουκουλώσουν την υπόθεση,όπως έχουν κάνει κ στό παρελθόν,σε αλλες υποθέσεις!!
    Η δικαιοσύνη (χαχαχαχα) στην Ελλάδα υφίσταται δια νά Αθώωνει τους Ενόχους της ΑλητοΑλήτ α λα πρεζέμπορα,λιγνάδη,γεωργιάδη,χριστοφοράκους κ.α. κ διά να καταδικάζει Αθώους Πολίτες π.χ. την καθαρίστρια με το απολυτήριο δημοτικού,τον κουλουρα,τόν Ινδιανο κ.α.!!