«Το Global Investigative Journalism Network βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσει οκτώ νέες οργανώσεις-μέλη από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα τους newsrooms μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και τη Ζάμπια, τα οποία αποτελούν τα πρώτα μέλη του GIJN σε αυτές τις χώρες». Με αυτά τα λόγια, στις 24 Μαρτίου 2021 το GIJN ανακοίνωσε την ένταξη του Reporters United στο Παγκόσμιο Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.
Το Reporters United γίνεται σήμερα ο πρώτος δημοσιογραφικός οργανισμός από την Ελλάδα που γίνεται μέλος του Global Investigative Journalism Network (GIJN), του Παγκόσμιου Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Το GIJN αποτελεί στην ουσία την κορυφαία διεθνή ένωση δημοσιογραφικών οργανισμών. Υποστηρίζει και προωθεί την εκπαίδευση, τη συνεργασία και βέλτιστες πρακτικές μεταξύ ερευνητών δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, καθώς και τις προσπάθειες για ελεύθερη πρόσβαση σε έγγραφα και βάσεις δεδομένων.
Το παγκόσμιο δίκτυο του GIJN αριθμεί σήμερα 211 δημοσιογραφικές οργανώσεις σε 82 χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μαζί με το Reporters United εντάχθηκαν στο GIJN ακόμα επτά οργανισμοί από τη Βραζιλία, τη Ζάμπια, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κολομβία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Ως μέλος του GIJN, το Reporters United αποκτά το δικαίωμα ψήφου στα ζητήματα που φέρνει το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ολομέλεια του δικτύου.
Ανά δύο χρόνια, το GIJN διοργανώνει το GIJC, την Παγκόσμια Διάσκεψη Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Global Investigative Journalism Conference), με τη συμμετοχή χιλιάδων δημοσιογράφων απ’όλον τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη Διάσκεψη έγινε το 2019 στο Αμβούργο, με την παρουσία δημοσιογράφων από το Reporters United, ενώ η επόμενη είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τον Νοέμβριο του 2021.
Τα νέα μέλη εγκρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του GIJN στις αρχές Μαρτίου. Επιλέχθηκαν από μια ομάδα συνολικά 40 οργανισμών που κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλη του δικτύου.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα δημοσιογράφων», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του GIJN Ντέιβιντ Κάπλαν. «Προέρχονται από αίθουσες σύνταξης που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον στην Ευρώπη, τη Νότια Ασία και την Αφρική και περιλαμβάνουν ένα Κέντρο για το Δικαίωμα της Πρόσβασης στην Πληροφορία (FOI) στη Βραζιλία και ένα δημοσιογραφικό πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η δυνατότητα συμμετοχής στο GIJN είναι ανοιχτή σε Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στην προώθηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας δεδομένων.
Διαβάστε περισσότερα για τα νέα μέλη του GIJN εδώ και μάθετε περισσότερα για το δίκτυο στην επίσημη ιστοσελίδα του.