[Έγγραφο] Νομική γνωμοδότηση προς τον ΕΟΑΝ για τα εξώδικα της Ανταποδοτικής και τα δημοσιεύματα των Παραπολιτικών

Το Reporters United δημοσιεύει νομική γνωμοδότηση προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που εισηγείται μέτρα για την προστασία του ιδίου και των υπαλλήλων του μετά τα εξώδικα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και δημοσιεύματα των Παραπολιτικών.

25 Ιανουαρίου 2021
25 Ιανουαρίου 2021

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης δημοσιεύει το Reporters United.

Όπως γράψαμε σε προηγούμενα ρεπορτάζ, στις 17 Νοεμβρίου 2020 η Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για την πολιτική ανακύκλωσης στην Ελλάδα, συνέταξε Εισηγητικό Σημείωμα έκτασης 97 σελίδων στο οποίο περιγράφει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση συσκευασιών από την Ανταποδοτική και αρνείται να εισηγηθεί την ανανέωση της άδειας της εταιρείας. (To Reporters United δημοσίευσε το πλήρες Εισηγητικό Σημείωμα εδώ.)

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση απάντησε στο Σημείωμα με εξώδικο προς το ΔΣ του Οργανισμού (το εξώδικο εδώ), μετά το οποίο μάλιστα αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ που θα συζητούσε το θέμα. Η εταιρεία έστειλε εξώδικο και προς το Reporters United για ερωτήματα που θέσαμε στην εταιρεία στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, πριν καν δημοσιεύσουμε. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλο το χρονικό της υπόθεσης με τα έγγραφα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΕΟΑΝ ζήτησε νομική γνωμοδότηση από το δικηγορικό γραφείο Σοφού για τα νομικά ζητήματα που προέκυψαν τόσο από τα εξώδικα της Ανταποδοτικής, όσο και από δημοσίευμα των Παραπολιτικών που έκανε αναφορά σε στελέχη του ΕΟΑΝ. Τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο η εφημερίδα με σειρά άρθρων της (1.11.2020, 29.11.2020, 13.12.2020 και 27.12.2020, 10.01.2021) επιτέθηκε τόσο στον ΕΟΑΝ όσο και στους συντάκτες του Σημειώματος το οποίο χαρακτήρισε «ψευδές» και «συκοφαντικό», αλλά και στον ίδιο τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατηγορώντας τον για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των «μπλε κάδων» (πρόκειται για αναφορά στην ΕΕΑΑ, ανταγωνιστική εταιρεία της Ανταποδοτικής την οποία τα Παραπολιτικά κατηγορούν για σειρά παρανομιών).

Το Reporters United δημοσιεύει το έγγραφο της νομικής γνωμοδότησης – εισήγησης, ενώ ακολουθούν βασικά σημεία από το περιεχόμενό του.

Τα εξώδικα της Ανταποδοτικής και τα Παραπολιτικά

H νομική γνωμοδότηση κάνει αναφορά σε ένα από τα άρθρα των Παραπολιτικών, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου. Το άρθρο αναφέρει σοβαρές κατηγορίες λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εντός του ΕΟΑΝ έχει συσταθεί και λειτουργεί εγκληµατική οργάνωση, που διαπράττει επαναλαµβανόµενες κακουργηµατικές πράξεις, µε σκοπό να αποκοµίσουν όφελος πολλών εκατοµµυρίων ευρώ οι µπλε κάδοι και να βλαφθεί η ανταγωνιστική εταιρεία των µπλε κάδων».

Μάλιστα, σημειώνει ότι σύμφωνα με δικόγραφο μήνυσης «το οποίο συνέταξε η έμπειρη δικηγορική ομάδα του Αλέξη Κούγια» (εκπροσώπου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης), «στην εγκληµατική οργάνωση που λειτουργεί εντός του ΕΟΑΝ συµµετέχουν, τουλάχιστον, ο διευθύνων σύµβουλος του ΕΟΑΝ, Ιωάννης Σιδέρης του Αντωνίου-Αθανασίου, η αν. προϊσταµένη της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης, Αργυρώ Ρεµούνδου του Δηµητρίου, και οι υπάλληλοι της ίδιας Διεύθυνσης, Φανή Κοτζιά του Νικολάου και Ελένη Κουρούδη του Θρασύβουλου».

Υπάλληλοι του ΕΟΑΝ προειδοποιούν με αποχή

Σε υπηρεσιακό τους σημείωμα στις 13 Ιανουαρίου 2021 οι υπάλληλοι του ΕΟΑΝ είχαν μιλήσει για «εκστρατεία δημόσιας διαπόμπευσης και κατασυκοφάντησής» τους και είχαν ζητήσει από το ΔΣ να λάβει θέση, να απαντήσει στα δημοσιεύματα και να στραφεί δικαστικά κατά παντός τρίτου προσώπου που με τον ισχυρισμό ή τη διάδοση ψευδών γεγονότων θίγει τη φήμη και την υπόληψη του ΕΟΑΝ.  Διαφορετικά, είχαν προειδοποιήσει πως θα απόσχουν από οποιαδήποτε διοικητική πράξη που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τις δύο ανταγωνίστριες εταιρείες, την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των υπαλλήλων του, ο Οργανισμός απευθύνθηκε στο νομικό γραφείο και ζήτησε νομική γνωμοδότηση.

Τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης

Η νομική γνωμοδότηση εκτιμά πως τα εξώδικα της Ανταποδοτικής σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα των Παραπολιτικών «ενέχουν ξεκάθαρα στοιχεία ύβρεως, στιγματισμού και προσβολής της προσωπικότητας των προσώπων, στα οποία άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται, χωρίς αντικειμενικά στοιχεία δικαιολόγησης -ιδίως- του βάναυσου τρόπου με τον οποίον θίγονται οι υπολήψεις των και εκτίθενται ούτως ως βορά αναπαραγωγής και φιλοξενίας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Τι ακολουθεί

Η γνωμοδότηση εισηγείται προς τον ΕΟΑΝ άμεση σύγκληση του ΔΣ, έκδοση ανακοίνωσης του ΕΟΑΝ ως απάντηση στα Παραπολιτικά και δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση των συμφερόντων του Οργανισμού.

Ωστόσο, αν και η παραπάνω γνωμοδότηση είναι στα χέρια του ΕΟΑΝ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου το ΔΣ δεν είχε συγκληθεί. Ο νόμος προβλέπει ότι το ΔΣ συγκαλείται από τον πρόεδρό του, εν προκειμένω τον Νίκο Χιωτάκη, πρώην δήμαρχο Κηφισιάς, και συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως από τον πρόεδρο ή ύστερα από έγγραφο αίτημα τριών τουλάχιστον μελών του. Στην αρμοδιότητα του προέδρου είναι και ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης του ΔΣ. Τελευταία φορά το ΔΣ του ΕΟΑΝ συνεδρίασε στις 3 Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση