[Έγγραφο] Το εξώδικο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον ΕΟΑΝ

Το Reporters United φέρνει στο φως το εξώδικο που έστειλε προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.

6 Ιανουαρίου 2021
6 Ιανουαρίου 2021

Στις 29 Δεκεμβρίου δημοσιεύσαμε σε εκτενές ρεπορτάζ την Υπηρεσιακή Εισήγηση της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την Εισήγηση, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έχει αποτύχει σχεδόν καθολικά στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών («Μην επιτυγχάνοντας για κανένα έτος κανέναν από τους επτά στόχους ανάκτησης / ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας») και η λειτουργία της παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα.

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ επιβεβαιώσαμε ότι το Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΕΟΑΝ αποφάσισε να συνεδριάσει στις 5 Ιανουαρίου 2021, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Λίγες ημέρες αργότερα ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, απέστειλε εξώδικο προς τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΟΑΝ, Νίκο Χιωτάκη, με το οποίο πρακτικά ζητούσε την άμεση ακύρωση της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΟΑΝ. Παρακάτω δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του εξωδίκου. Μετά την αποστολή του εξωδίκου η συνεδρίαση του ΔΣ αναβλήθηκε.

Δύο σημαντικά σημεία από το εξώδικο

Από τη μελέτη του εξωδίκου σημειώνουμε δύο σημεία:

1. Αναφορά σε εγκληματική ομάδα και συκοφαντική εισήγηση

Ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει στο εξώδικο ότι, κατά την κρίση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, συγκεκριμένοι υπάλληλοι «με περίεργες διαδικασίες μετατάξεων και παρανόμων αποσπάσεων έχουν καταλάβει ιδιαίτερα καίριες θέσεις στον ΕΟΑΝ και διαπράττουν κατά συρροή εγκλήματα, μέσω των οποίων αφενός μεν ωφελείται συγκεκριμένος έτερος φορέας συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και συγχρόνως έχει στοχοποιηθεί ο φορέας» της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Ο κ. Κούγιας υποστηρίζει ακόμη ότι οι εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ξεκίνησαν το 2012, «με αποκορύφωμα τη σύνταξη εκ μέρους των πρωταγωνιστών αυτής της εγκληματικής ομάδος μιας καθ’ ολοκληρίαν ψευδούς και ακραίας συκοφαντικής […] εισηγήσεως (σ.σ. πρόκειται για την εισήγηση της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ), δια της οποίας η εγκληματική αυτή ομάδα (προσωπικά, με μια πρώτη νομική προσέγγιση, κρίνω ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση) προσπαθεί να εξοντώσει τον φορέα που εκπροσωπώ, και να προκαλέσει αφενός μεν στους εντολείς μου ζημία, η οποία ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ, και αντίστοιχη ωφέλεια για τα επόμενα 6 χρόνια στον έτερο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, τον οποίο κατ’ επάγγελμα ωφελεί».

Αν και ο κ. Κούγιας δεν κατονομάζει το έτερο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το έτερο σημαντικό ΣΣΕΔ είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για τον μπλε κάδο.

2. Το βασικό επιχείρημα πίσω από το αίτημα ακύρωσης της συνεδρίασης του ΔΣ

Το εξώδικο ζήτησε την ακύρωση της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΟΑΝ υποστηρίζοντας ότι τα ΔΣ των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), είχαν δικαίωμα από τη νομοθεσία να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κάτι που κατά τον κ. Κούγια σημαίνει ότι «η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΙΔ ΕΟΑΝ με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 5.1.2021 παραβιάζει τον Νόμο».

Αφήστε μια απάντηση