Εξώδικο της Ανταποδοτικής προς το Reporters United για ερωτήσεις που στείλαμε στην εταιρεία – πριν καν δημοσιεύσουμε!

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση απέστειλε μέσω του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια εξώδικο κατά του δημοσιογράφου του Reporters United Θοδωρή Χονδρόγιαννου για τις ερωτήσεις που είχαμε αποστείλει στο πλαίσιο αδημοσίευτου ακόμα ρεπορτάζ! Δημοσιεύουμε το εξώδικο καθώς και τα νέα τεκμήρια της υπόθεσης: Το 97-σέλιδο εσωτερικό σημείωμα του ΕΟΑΝ και το εξώδικο της Ανταποδοτικής προς τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης).

14 Ιανουαρίου 2021
Εξώδικο της Ανταποδοτικής προς το Reporters United για ερωτήσεις που στείλαμε στην εταιρεία – πριν καν δημοσιεύσουμε!
Στιγμιότυπο από την πρώτη και την τελευταία σελίδα του εξωδίκου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προς το Reporters United
14 Ιανουαρίου 2021

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, το Reporters United και ο ρεπόρτερ Θοδωρής Χονδρόγιαννος αποστείλαμε με μέιλ σειρά ερωτημάτων προς την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ σχετικά με ελέγχους που είχε διενεργήσει στα Σπιτάκια της εταιρείας ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), ο φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για την πολιτική ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2020 το ρεπορτάζ μας που έφερνε στη δημοσιότητα αυτούσια την Υπηρεσιακή Εισήγηση του ΕΟΑΝ στην οποία αναλύονταν σειρά από σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας. Η υπηρεσία του ΕΟΑΝ κατέληγε ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί την ανανέωση της άδειας του συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. (Εκτός από το Reporters United, στο ίδιο σημείωμα αναφέρθηκαν με εκτενή ρεπορτάζ τους η Εφημερίδα των Συντακτών στις 29 Δεκεμβρίου και η Καθημερινή στις 6 Ιανουαρίου 2021.)

Στις 13 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά την αποστολή των ερωτημάτων μας και χωρίς να απαντήσει στην ουσία τους, η Ανταποδοτική επέδωσε με δικαστικό κλητήρα και δια μέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αλέξη Κούγια εξώδικο προς τον δημοσιογράφο του Reporters United Θοδωρή Χονδρόγιαννο με κοινοποίηση προς το Reporters United και τον δημοσιογράφο Νικόλα Λεοντόπουλο.

Το εξώδικο προς το Reporters United

Στο εξώδικό της η Ανταποδοτική μεταξύ άλλων ισχυρίζεται πως

  • τις ερωτήσεις του Reporters United προς την εταιρεία «έγραψαν και υπαγόρευσαν οι  επιχειρηματικοί μας [της Ανταποδοτικής] αντίπαλοι […], δηλ. η εταιρεία ΕΕΑΑ ΑΕ των “μπλε κάδων”»
  • «έχει ήδη μηνύσει το Διευθύνοντα Σύμβουλο Ιωάννη Σιδέρη, την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης Αργυρώ Ρεμούνδου, τις υπαλλήλους Φανή Κοτζιά και Ελένη Κουρούδη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) […] για απόπειρα κακουργηματικής απάτης και εγκληματική οργάνωση/συμμορία»
  • αμφισβητεί τα αποτελέσματα ελέγχου του ΕΟΑΝ (στον οποίο αναφέρονταν οι ερωτήσεις μας) ισχυριζόμενη ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία διενέργειας ελέγχων του ΕΟΑΝ: «Ουδέποτε έλαβε χώρα επιτόπιος έλεγχος από Κλιμάκιο Ελέγχου παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας μας, ουδέποτε υπεγράφη από εκπρόσωπό μας και ουδέποτε παραλήφθηκε οποιοδήποτε φύλλο ελέγχου, ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε οποιαδήποτε Έκθεση Ελέγχου ούτε μας ζητήθηκε εντός 15 ημερών να καταθέσουμε τις απόψεις μας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε ποτέ απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ. περί επιβολής διοικητικού προστίμου λόγω μη συμμόρφωσης».

Ως προς τους ισχυρισμούς της Ανταποδοτικής και του δικηγόρου της οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  • H εταιρεία δεν αμφισβητεί τίποτα από όσα έχουμε αποκαλύψει για εκείνη μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζουμε πως παρότι ρωτήθηκε από το Reporters United η εταιρεία δεν απάντησε σχετικά με όσα αναφέρονται στην Εισήγηση της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ. Και μάλιστα όταν ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας ζήτησε παραπάνω χρόνο, αναβάλαμε τη δημοσίευση αναμένοντας εκείνη την απάντηση — η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.
  • Ως προς το νέο ρεπορτάζ (το οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί), επικοινωνήσαμε ως οφείλαμε με την Ανταποδοτική αναζητώντας την τοποθέτησή της σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων του ΕΟΑΝ.
  • Στο όνομα της διαφάνειας, δημοσιεύουμε αυτούσια τα τεκμήρια και τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένου του εξωδίκου της Ανταποδοτικής προς το Reporters United.
  • Είμαστε στη διάθεση της Ανταποδοτικής σε περίπτωση που θέλει να τεκμηριώσει τις πολύ σοβαρές κατηγορίες της τόσο εναντίον του ΕΟΑΝ όσο και εναντίον των «επιχειρηματικών της αντιπάλων».
  • Το Reporters United ζήτησε από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση να κοινοποιήσει στοιχεία και αποδείξεις που δικαιολογούν την κρίση της ίδιας και του νομικού συμβούλου της ότι οι επιχειρηματικοί της αντίπαλοι, δηλαδή η ΕΕΑΑ ΑΕ των «μπλε κάδων», έγραψαν και υπαγόρευσαν στο Reporters United και τον δημοσιογράφο το ερωτηματολόγιο.

Το Reporters United θα συνεχίσει να κάνει έρευνα για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, παραμένοντας απτόητο από πρακτικές εκφοβισμού.

«Εγκληματική ομάδα» και δημοσιογράφοι

Σε ένα άλλο απόσπασμα του εξωδίκου, η Ανταποδοτική προβαίνει σε μία πολύ σοβαρή κατηγορία: «Σε όλη αυτή την παράνομη συμπεριφορά αυτής της εγκληματικής ομάδας που δρα εντός του Ε.Ο.ΑΝ. με μοναδικό σκοπό την παράνομη εύνοια της εταιρείας των “μπλε κάδων” και την εξόντωση της δικής μας εταιρείας, συμμετέχουν και δημοσιογράφοι».

Απευθύναμε ερώτημα προς την Ανταποδοτική ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση αυτής της πολύ σοβαρής κατηγορίας αλλά και καλώντας την να κατονομάσει τους δημοσιογράφους που «συμμετέχουν» στην «εγκληματική ομάδα».

Ρωτάμε όμως και από εδώ: Σε αυτούς τους δημοσιογράφους η Ανταποδοτική και ο νομικός της σύμβουλος συγκαταλέγει και τους δημοσιογράφους του Reporters United; Αλλά και της Εφημερίδας των Συντακτών και της Καθημερινής που επίσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα;

Χρονολόγιο και τεκμήρια

Για την καλύτερη κατανόηση της υπόθεσης και στο όνομα της διαφάνειας, παραθέτουμε τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου και δημοσιεύουμε αυτούσια τα τεκμήρια (έγγραφα) που έχει στη διάθεσή του το Reporters United:

Στις 17 Νοεμβρίου 2020 η Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ συντάσσει Εισηγητικό Σημείωμα έκτασης 97 σελίδων στο οποίο αναλύονται τα πεπραγμένα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Στο τέλος του Σημειώματος υπάρχει η δισέλιδη Υπηρεσιακή Εισήγηση που καταλήγει στην πρόταση για μη ανανέωση του συστήματος της Ανταποδοτικής. (Δημοσιεύσαμε στο ρεπορτάζ μας την Υπηρεσιακή Εισήγηση. Σήμερα δημοσιεύουμε για πρώτη φορά το πλήρες κείμενο του 97-σέλιδου Σημειώματος.)

Απόσπασμα από την πρώτη σελίδα του Εισηγητικού Σημειώματος της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Στις 3 Δεκεμβρίου γίνεται ΔΣ του ΕΟΑΝ αλλά το Εισηγητικό Σημείωμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης και δεν συζητείται.

Μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η εφημερίδα Παραπολιτικά με σειρά άρθρων της (1.11.2020, 29.11.2020, 13.12.2020 και 27.12.2020) επιτίθεται τόσο στον ΕΟΑΝ όσο και στους συντάκτες του Σημειώματος το οποίο χαρακτηρίζει «ψευδές» και «συκοφαντικό» αλλά και στον ίδιο τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τον οποίο κατηγορούν για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των «μπλε κάδων».

Τέλη Δεκεμβρίου / αρχές Ιανουαρίου δημοσιεύονται σειρά ρεπορτάζ στον Τύπο. Εκτός από το ρεπορτάζ του Θοδωρή Χονδρόγιαννου στο Reporters United στις 29.12 («Το έγγραφο της Διοίκησης που εκθέτει την Ανταποδοτική Ανακύκλωση»,), ανάλογα ρεπορτάζ δημοσιεύουν ο Άρης Χατζηγεωργίου στις 29.12 («Σπιτάκια ανακύκλωσης με πρόβλημα στα… θεμέλια», Εφημερίδα των Συντακτών) και ο Γιώργος Λιάλιος στις 6.1.2021 («Χαμηλές επιδόσεις για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση», Καθημερινή).

Στις 29 Δεκεμβρίου ο ΕΟΑΝ προσκαλεί μέσω μέιλ την Ανταποδοτική Ανακύκλωση να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Στις 4 Ιανουαρίου 2021 η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, απαντώντας ουσιαστικά στην πρόσκληση, επιδίδει εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΟΑΝ, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα για πρώτη φορά από το Reporters United. Έπειτα από το εξώδικο της Ανταποδοτικής προς τον ΕΟΑΝ το ΔΣ αναβάλλεται.

Το εξώδικο της Ανταποδοτικής προς τον ΕΟΑΝ είναι αναρτημένο εδώ.

Απόσπασμα από την πρώτη σελίδα του εξωδίκου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προς τον ΕΟΑΝ

Στις 4 Ιανουαρίου γίνεται ανασχηματισμός οι οποίος συμπαρασύρει αμφότερους τους υπουργούς που σχετίζονται με την υπόθεση. Ο μεν καθ’ύλην αρμόδιος Κωστής Χατζηδάκης μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Εργασίας. Ο δε Τάκης Θεοδωρικάκος, ως εκείνη τη στιγμή υπουργός Εσωτερικών και μεγάλος υποστηρικτής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (διαβάστε σχετικά το ρεπορτάζ μας), απομακρύνεται εντελώς από την κυβέρνηση. Δημοσιεύματα που αναζητούν εξηγήσεις για την απομάκρυνσή του εκτιμούν ότι ανάμεσα στις αιτίες συγκαταλέγεται και η υπόθεση της Ανταποδοτικής.

Στις 11 Ιανουαρίου το Reporters United στέλνει ερωτήσεις προς την Ανταποδοτική Ανακύκλωση στο πλαίσιο νέου ρεπορτάζ.

Στις 13 Ιανουαρίου, δυο μέρες μετά τις ερωτήσεις μας, η Ανταποδοτική, αντί άλλης απάντησης, επιδίδει με δικαστικό κλητήρα εξώδικο στον δημοσιογράφο Θοδωρή Χονδρόγιαννο και το Reporters United το οποίο παρουσιάζουμε στην αρχή αυτού του άρθρου και δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has One Comment

  1. yannis kotronis

    Εξαιρετική η δουλειά σας!
    Καλή δύναμη για την συνέχεια