Η ΑΑΔΕ ερευνά ποιος υπέκλεψε τα φορολογικά δεδομένα του Reporters United

Έρευνα έχει ξεκινήσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διαρροή φορολογικών δεδομένων του Reporters United. Η έρευνα διατάχθηκε έπειτα από την αποκάλυψη ότι την εβδομάδα που θα εκδικαζόταν η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη στήθηκε μια επιχείρηση «spear phishing» εναντίον μας.

Εικονογράφηση: Spoovio/ Φάνης Κόλλιας / Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη
1 Δεκεμβρίου 2022
Η ΑΑΔΕ ερευνά ποιος υπέκλεψε τα φορολογικά δεδομένα του Reporters United
Εικονογράφηση: Spoovio/ Φάνης Κόλλιας / Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη
1 Δεκεμβρίου 2022

Μόλις δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Reporters United (Υπόθεση Υποκλοπών: Επιχείρηση «Ψάξτε το Reporters United!», 23.11.2022), το οποίο αποκάλυψε την επιχείρηση εκφοβισμού και δυσφήμησης που στήθηκε εναντίον μας, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε διοικητική έρευνα για να διαπιστώσει πώς και από ποιον διέρρευσαν φορολογικά δεδομένα του Reporters United.

Η άμεση κινητοποίηση της ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η διαρροή των οικονομικών δεδομένων μας συνδέεται με μια προσπάθεια εκφοβισμού μας ενώ συνεχίζουμε την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στις 11 Νοεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη δικάσιμο που είχε οριστεί για την εκδίκαση της αγωγής Δημητριάδη κατά του Reporters United, της ΕφΣυν και του Θανάση Κουκάκη, ένας ανύπαρκτος «διεθνής δημοσιογράφος», ο «Dave Woods», μας έστειλε ερωτήματα για έρευνα που -υποτίθεται ότι- πραγματοποιούσε για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής μας ομάδας. Η έρευνα -επίσης υποτίθεται ότι- γινόταν για λογαριασμό ιστοσελίδας (DW Free Journal) που, όπως ανακαλύψαμε, δεν έχει κάνει ούτε μια έρευνα στο παρελθόν και δημιουργήθηκε μόλις στις 11 Νοεμβρίου (δηλαδή τη μέρα που λάβαμε τις ερωτήσεις), με αποκλειστικό σκοπό να μας «ερευνήσει».

Η όλη επιχείρηση θύμιζε αυτό που στον κόσμο του ηλεκτρονικού εγκλήματος ονομάζεται «spear phishing», με σκοπό να εξαπατήσει και να δυσφημήσει το Reporters United.

Τα ερωτήματα του ανύπαρκτου δημοσιογράφου περιελάμβαναν και φορολογικά δεδομένα του Reporters United, τα οποία δεν είναι δημόσια και άρα η πρόσβαση σε αυτά θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο, μέσω του συστήματος Τaxis και της ΑΑΔΕ.

Το εξώφυλλο του ρεπορτάζ μας στις 23 Νοεμβρίου.

Η παραπάνω επιχείρηση έλαβε χώρα μόλις λίγες ώρες μετά από προειδοποίηση που έλαβαν δύο δημοσιογράφοι του Reporters United από πηγή με πολύ καλή γνώση του σκανδάλου των υποκλοπών, σύμφωνα με την οποία πρόσωπα συνδεδεμένα με κρατικό θεσμό «σας ψάχνουν» και «ετοιμάζουν κάτι».

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας, στις 25 Νοεμβρίου, η ΑΑΔΕ επικοινώνησε με το Reporters United και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει έλεγχο για να εντοπίσει πώς και από ποιον έγινε η υποκλοπή των φορολογικών μας στοιχείων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη της διαρροής οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) επικοινώνησαν με την ΑΑΔΕ σχετικά με το ζήτημα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την υποκλοπή των στοιχείων του Reporters United. Σε απάντησή της προς την οργάνωση, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη υπό διερεύνηση.

Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τη διαρροή φορολογικών στοιχείων του Reporters United, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε μια εκστρατεία σπίλωσης του μέσου ενημέρωσης

Πάβολ Σαλάι, Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την άμεση κινητοποίηση των αρχών, καθώς η διαρροή των οικονομικών δεδομένων συνδέεται με μια προσπάθεια εκφοβισμού μας ενώ συνεχίζουμε την πολύμηνη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά την παρακολούθησή μας και παρά την αγωγή Δημητριάδη, η οποία έχει πολλαπλώς καταδικαστεί από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς ελευθερίας του Τύπου ως SLAPP, δηλαδή καταχρηστική αγωγή που αποσκοπεί στη φίμωσή μας (μεταξύ άλλων από ΕΣΗΕΑ, Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, εκπρόσωπο ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, Case Coalition και ECPMF, ΕλΕΔΑ).

«Ως RSF εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με τη διαρροή φορολογικών στοιχείων του Reporters United, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια εκστρατεία σπίλωσης της δημοσιογραφικής ομάδας», αναφέρει ο Πάβολ Σαλάι, επικεφαλής των RSF για την ΕΕ και τα Βαλκάνια. «Η έρευνα που ξεκίνησαν οι ελληνικές φορολογικές αρχές μετά την κινητοποίηση των RSF πρέπει να διεξαχθεί σωστά για να συλληφθούν οι δράστες».

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Αφήστε μια απάντηση