Οι 13 φαντασιώσεις του Reporters United

Είμαστε ένα νέο και μικρό εγχείρημα αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να θέτουμε πολλούς, μεγάλους και τολμηρούς στόχους.

 

Το Reporters United έχει ως στόχο:

 

  1. Να προωθήσει με πρακτικά βήματα θεσμούς και δράσεις που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη, τολμηρή ερευνητική δημοσιογραφία (π.χ. πλατφόρμα για whistleblowers, FOIAs, εσωτερικό fact-checking).
  2. Να παράσχει υπηρεσίες – εργαλεία – υποστήριξη στους Έλληνες δημοσιογράφους (π.χ. νομική υποστήριξη, σεμινάρια ψηφιακής ασφάλειας)
  3. Να συνδράμει στη δικτύωση των Ελλήνων δημοσιογράφων με συναδέλφους τους εκτός Ελλάδας και στη συμμετοχή τους σε διασυνοριακές (cross-border) δημοσιογραφικές έρευνες.
  4. Να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ δημοσιογράφων, τεχνολόγων, νομικών, πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων ειδικοτήτων που συνδιαμορφώνουν τη δημοσιογραφία του καιρού μας — αυτό που το φετινο Symposium του Centre for Investigative Journalism (στο οποίο το Reporters United συμμετέχει) ονομάζει Collective Intelligence / Συλλογική Νοημοσύνη.
  5. Να αποτελέσει κυριολεκτικά σημείο συνάντησης οργανώνοντας στο φυσικό του χώρο (Ρομάντσο) τακτικές συναντήσεις μεταξύ δημοσιογράφων, σεμινάρια, δημόσιες εκδηλώσεις και προβολές αλλά και φιλοξενώντας στον χώρο αυτό δράσεις των δημοσιογράφων που συνθέτουν την “κοινότητα” του Reporters United.
  6. Να δημοσιεύει δημοσιογραφικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συχνά σε συμπαραγωγές με διεθνή ΜΜΕ.
  7. Να δημοσιεύει στο δικό του ιστότοπο, στα ελληνικά και τα αγγλικά, αυτά που τα άλλα ελληνικά ΜΜΕ δεν μπορούν / δεν θέλουν να δημοσιεύσουν.
  8. Να υποστηρίξει, σε συνεργασία με τον τεχνολογικό του εταίρο (ΕΕΛΛΑΚ) και με ειδικούς από άλλους χώρους, δημοσιογραφικές μεθόδους και πρακτικές σχετικά άγνωστες ακόμα στην Ελλάδα (π.χ. δημοσιογραφία δεδομένων, λογοδοσία αλγορίθμων).
  9. Να δικτυωθεί, να υποστηρίξει και να συνεργαστεί με ρεπόρτερ που δημοσιογραφούν εκτός Αθήνας, στην ελληνική επαρχία, σε ένα ακόμα πιο προβληματικό πλαίσιο τοπικών μέσων.
  10. Να διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό βασισμένη σε συγκεκριμένες πρακτικές διαφάνειας και ανεξαρτησίας (π.χ. δημοσίευση οικονομικών στοιχείων, δεσμευτική πολιτική για τις πηγές χρηματοδότησης, τις συγκρούσεις συμφέροντος και τα ασυμβίβαστα των δημοσιογράφων).
  11. Να εισαγάγει θεσμούς συμμετοχής των δημοσιογράφων και των πολιτών που το υποστηρίζουν (συμμετοχικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του εγχειρήματος, μοντέλο δίκαιης κατανομής των εσόδων από το δημοσιογραφικό προϊόν).
  12. Να πειραματιστεί πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα (π.χ. μοντέλα membership, πρακτορείου, syndication, micropayments, κλπ).
  13. Να αναπτύξει στρατηγικές συνέργειες με φορείς εντός και εκτός δημοσιογραφίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΕΕΛ/ΛΑΚ, Vouliwatch, Arena For Journalism, Whistleblowing International Network, Centre for Investigative Journalism, Algorithm Watch, κ.α.).

1974. Ο Οδυσσέας Ελύτης εκδίδει την ποιητική συλλογή Ανοιχτά Χαρτιά. Την ίδια χρονιά του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1983. Ο Μάκης Γιoμπαζολιάς εγκαινιάζει την εκπομπή Με Ανοιχτά Χαρτιά στην κρατική ΕΡΤ, εκπομπή-θρύλο της εποχής ΠΑΣΟΚ.

2020. Το Reporters United εγκαινιάζει τα Ανοιχτά Χαρτιά 3.0, ένα κάλεσμα στους ρεπόρτερ που κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να ανεβάζουν έγγραφα τεκμηρίωσης των ρεπορτάζ τους στην πλατφόρμα DocumentCloud με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ ρεπόρτερ, την καλύτερη τεκμηρίωση του δημοσιογραφικού έργου, την προώθηση της ανοιχτότητας και της διαφάνειας στην ελληνική δημοσιογραφία.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε:

Αφήστε μια απάντηση