Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ένα πάνελ του R•U στο CIJ Symposium

Το Reporters United συμμετέχει στο 4ο Logan Symposium που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου με προσκεκλημένους από τη διεθνή κοινότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ανάμεσά τους και τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

16 Νοεμβρίου 2020
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: Ένα πάνελ του R•U στο CIJ Symposium
16 Νοεμβρίου 2020

Με φόντο την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το Reporters United και το CIJ (Centre for Investigative Journalism) συνδιοργανώνουν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Στο πάνελ συμμετέχουν ρεπόρτερ και ομιλητές από διαφορετικούς χώρους και γνωστικούς κλάδους, που δημιούργησαν μία άτυπη συμμαχία στο πλαίσιο της δίκης, αποκαλύπτοντας πλευρές της δράσης της Χρυσής Αυγής που οδήγησαν το δικαστήριο στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Η συζήτηση θα αναφερθεί και στο δύσκολο θέμα των σχέσεων της Χρυσής Αυγής με θεσμούς του ελληνικού κράτους.

Η συζήτηση είναι στα αγγλικά.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του 4oυ CIJ Logan Symposium, που λόγω της πανδημίας θα γίνει διαδικτυακά, από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου. Το πάνελ θα μεταδοθεί στις 17 Νοεμβρίου, στις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα Ελλάδας). Η θεματική του CIJ Logan Symposium είναι η «συλλογική νοημοσύνη» (Collective Intelligence), δηλαδή το πώς άνθρωποι από διαφορετικούς γνωστικούς τομείς μπορούν να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν διεθνείς συμμαχίες, αφενός για να προωθήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία, αφετέρου για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες κρατικών θεσμών και ισχυρών συμφερόντων να ελέγξουν, να ποδηγετήσουν και να λογοκρίνουν την εργασία τους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα εγγραφής του CIJ Logan Symposium και να δείτε το πλήρες πρόγραμμα.

Ανάμεσα στους ομιλητές του φετινού Symposium είναι ο Edward Snowden, η Stella Morris, σύντροφος του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, η Τουρκάλα πανεπιστημιακός Hatice Cengiz, σύντροφoς του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο ιδρυτής του Forensic Architecture Eyal Weizman, ο Γάλλος δημοσιογράφος Edwy Plenel, ιδρυτής του Mediapart.

Το πάνελ είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ του CIJ (Centre for Investigative Journalism) και του Reporters United. Το γύρισμα έγινε στο χώρο του Ρομάντσου, στην Αθήνα, όπου το Reporters United έχει την έδρα του.

Το Centre fοr Investigative Journalism (Κέντρο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία, με έδρα το Λονδίνο) είναι μια από τις πιο σημαντικές οργανώσεις υποστήριξης της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη.

To CIJ Logan Symposium πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και «συγκεντρώνει μια μοναδική διεθνή κοινότητα ερευνητών ρεπόρτερ, whistleblowers, χάκερ, ειδικών της τεκμηρίωσης και καλλιτεχνών» στο πλαίσιο θεματικών που αφορούν «την ελευθερία του τύπου, την αμφισβήτηση της εξουσίας και τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία».

Το ελληνικό πάνελ για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Έχοντας χαρακτηριστεί από τα διεθνή ΜΜΕ ως «η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη», η δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό τον περασμένο Οκτώβριο, οδηγώντας σε καταδίκη δεκάδων μελών του ναζιστικού κόμματος, οι οποίοι καλούνται να εκτίσουν πολυετείς ποινές κάθειρξης για τα εγκλήματά τους.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της δικαστικής απόφασης ήταν η καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και άλλων πρώην βουλευτών της (Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή, Χρήστου Παππά, Ηλία Παναγιώταρου και Αρτέμη Ματθαιόπουλου), για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Χρειάστηκαν συνολικά πάνω από πέντε χρόνια, 453 συνεδρίες και 216 μάρτυρες, για να καταλήξει το δικαστήριο στην απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή ήταν στην πραγματικότητα μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, διαπράττοντας σειρά από εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Οι ομιλητές

Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος οικογένειας Παύλου Φύσσα

Η Χρύσα Παπαδοπούλου είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά από το 2010. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

 

Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος της Καθημερινής

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ερευνητής δημοσιογράφος της Καθημερινής. Ερευνά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής από το 2010.

 

 

Ιωάννα Μεϊτάνη, Golden Dawn Watch

Η Ιωάννα Μεϊτάνη είναι μεταφράστρια και ιδρυτικό μέλος του Golden Dawn Watch, μιας πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της Χρυσής Αυγής.

 

 

Στέφανος Λεβίδης, Forensic Architecture

Ο Στέφανος Λεβίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Centre for Research Architecture του Πανεπιστήμιου Goldsmiths στο Λονδίνο και ερευνητής στο Forensic Architecture, μιας διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας που διερεύνησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος και συνιδρυτής του Reporters United.

Κάμερα και ήχος: Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Γιώργος Κολιός
Παραγωγή: Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Ευχαριστούμε πολύ το Ρομάντσο για τη φιλοξενία και την υποστήριξη στην παραγωγή της εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση