Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη για την ολοκλήρωση της δίκης στο Πρωτοδικείο και την εκδίκαση στο Εφετείο

Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη κατέγραψε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, δίνοντας λόγο σε όλα τα εμπλεκόμενα άτομα της διαδικασίας. Στο προσεχές διάστημα το Reporters United θα βγάλει στον αέρα τον νέο ιστότοπο του Παρατηρητηρίου με το σύνολο των πρακτικών της δίκης στα οποία θα μπορούν να ανατρέξουν όλες και όλοι, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο, την οποία με συνέπεια θα καταγράψουμε.

18 Ιουλίου 2022
Το Παρατηρητήριο Δίκης Λιγνάδη για την ολοκλήρωση της δίκης στο Πρωτοδικείο και την εκδίκαση στο Εφετείο
18 Ιουλίου 2022

Με την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη Λιγνάδη την Τετάρτη 13 Ιουλίου, η πρώτη φάση της δουλειάς του Παρατηρητηρίου ολοκληρώθηκε.

Επί πέντε μήνες και 31 συνεδριάσεις, παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς η πρόσβασή μας στη διαδικασία όχι μόνο δεν ήταν εξασφαλισμένη αλλά αντίθετα συνάντησε ισχυρές προσπάθειες παρεμπόδισης, θεωρούμε πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.

Το βασικό μας μέλημα που ήταν η καταγραφή της διαδικασίας, πλην των δύο δικασίμων που δεν μας επιτράπηκε η είσοδος, επιτεύχθηκε. Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως το Παρατηρητήριο συνέβαλε από την πλευρά του στο να ακουστεί ο λόγος όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία και όχι μόνο αυτών που έχουν προνομιακό χώρο στα media, στο να αποκρυσταλλωθούν οι στάσεις των παραγόντων της δίκης και στο να μείνουν πλήρεις γραπτές αναφορές στις οποίες θα μπορούν να ανατρέξουν όλοι και όλες. Πρόκειται για παραμέτρους κρίσιμες για την εγγύηση του δημόσιου χαρακτήρα μιας δίκης.

Σε όλο αυτό το διάστημα τόσο μέλη του Παρατηρητηρίου όσο και το Παρατηρητήριο ως δομή στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν σε μια απόπειρα εκφοβισμού και χειραγώγησης της ενημέρωσης. Θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά πως τέτοιες προσπάθειες έπεσαν στο κενό και πως στηρίζουμε πλήρως τα μέλη μας και το έργο μας.

Νιώθουμε, τέλος, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους/τις χιλιάδες χρήστες/στριες του διαδικτύου που στάθηκαν στο πλευρό μας, παρακολούθησαν και διέδωσαν τη δουλειά μας, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη τους.

Στο επόμενο διάστημα, θα βγει στον αέρα από το Reporters United ο ιστότοπος του Παρατηρητηρίου, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα πρακτικά της δίκης όπως καταγράφηκαν από τις παρατηρήτριες, καθώς και συνόψεις για κάθε δικάσιμο. Σκοπός του ιστότοπου είναι να αποτελέσει έναν χώρο τεκμηρίωσης σχετικά με τη δίκη Λιγνάδη σε πρώτο βαθμό, προσβάσιμο στους πολίτες αλλά και σε νομικούς, ερευνητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, ενόψει μάλιστα της δίκης στο Εφετείο.

Το Παρατηρητήριο θα καλύψει την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και οποιαδήποτε άλλη σχετική διαδικασία μπορεί να προκύψει μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 3 Comments

  1. Γεωργία Παπανδρεοπουλου

    Ευχαριστούμε πολύ

  2. Κλωντια Χαρικιοπουλου

    Ενδιαφέρον. Ευχαριστουμε

  3. Νινα Ρεϊζη

    Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ σε ολες και σε όλους σας! Είναι ανεκτίμητη η δουλειά που κάνατε και συνεχίζετε να προσφέρετε -είναι ζήτημα ενημέρωσης και είναι ζήτημα δημοκρατιας. Ευχαριστούμε!