Οι απαντήσεις της Protergia

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της ενεργειακής ακρίβειας στην Ελλάδα, η ομάδα του Manifold έστειλε ερωτήσεις σε όλους τους μεγάλους παρόχους ενέργειας (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison). Ο μόνος πάροχος που απάντησε ήταν η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου). Δημοσιεύουμε αυτούσιες τις απαντήσεις της εταιρείας.

27 Ιανουαρίου 2022
27 Ιανουαρίου 2022

Οι απαντήσεις της Protergia εστάλησαν από την κ. Αντιγόνη Φάκου, press officer της Μυτιληναίος ΑΕ μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Μέρος των απαντήσεων δημοσιεύτηκε στην έρευνα του Manifold «Ποιος φταίει για την ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων.

Σε τι αποδίδει η Protergia τις αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα και υπάρχει κάποια κίνηση στην οποία σκοπεύει να προβεί η εταιρεία σας προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές;

Η αύξηση των τιμών ρεύματος δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο. Οφείλεται σε μια σειρά ταυτόχρονων συγκυριών, με κυριότερη την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην Ασία, που οφείλεται αφενός στις πολύ αυξημένες ανάγκες της Κίνας, που απορρόφησε την πλειονότητα των φορτίων LNG και αφετέρου στις ενέργειας της Ρωσίας, του βασικού προμηθευτή της Ευρώπης, που δεν κατόρθωσε – για δικούς της λόγους – να καλύψει την υπερβάλλουσα ζήτηση της Ευρώπης. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο χειμώνας με πολύ χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στους αποθηκευτικούς χώρους της Ευρώπης, τα οποία είχαν μειωθεί δραματικά από τον προηγούμενο εξαιρετικά βαρύ χειμώνα και το ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι. Στις εξαιρετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην Ασία ήρθε να προστεθεί και η πολύ υψηλή τιμή των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, που ξεπέρασε τα 80€/τόνο, λόγω των υψηλών στόχων απανθρακοποίησης της Ευρώπης. Τέλος, στους δύο αυτούς παράγοντες, προστέθηκε και η απώλεια, λόγω βλαβών, πολλών πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας, που είναι μέρος της ραχοκοκαλιάς του Ευρωπαϊκού συστήματος παραγωγής ρεύματος. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της «τέλειας καταιγίδας» στην αγορά ρεύματος της Ευρώπης, που οδήγησε σε πτώχευση πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia είχε ως πρώτο μέλημα να μπορεί να διατηρήσει την απρόσκοπτη προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου στους πελάτες της, χωρίς να δημιουργεί χρέη προς την αγορά και τους διαχειριστές και απορρόφησε μέρος του κόστους, μη μετακυλίοντάς το άμεσα, στο βαθμό του εφικτού, στους πελάτες της. Να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική ανακούφιση στους τελικούς καταναλωτές προσέφερε η ισχυρή επιδότηση των αυξημένων τιμών από την Κυβέρνηση, με μεγάλο μέρος της να προέρχεται από τις δημοπρασίες διοξειδίου του άνθρακα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Protergia ήταν μία από τις τέσσερις εταιρείες με τις οποίες επικοινώνησε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αντιδρώντας στην έκρηξη του κόστους στην αγορά εξισορρόπησης. Θεωρείτε ότι ήταν δίκαιη αυτή η αντίδραση; Είχε εμπλοκή η Protergia στις υψηλές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης;

Όπως είναι γνωστό, τον Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησε, μετά από πολυετή καθυστέρηση, η εφαρμογή του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέστησε δυνατή την πλήρη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας και κατά συνέπεια με τις αγορές της Ευρώπης. Το Target Model περιέχει και την αγορά εξισορρόπησης, η οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αμείβει τις ευέλικτες μονάδες για την παροχή ενέργειας εξισορρόπησης, η οποία παρέχετο άνευ αμοιβής επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα όλες οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής να είναι ζημιογόνες. Η ευελιξία και η ενέργεια εξισορρόπησης είναι απαραίτητες για να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όσο αυτές αυξάνονται, τόσο περισσότερη ενέργεια εξισορρόπησης θα απαιτείται. Όμως λόγω της μη αμοιβής αυτής, επί σειρά ετών, δεν υπήρξε το κατάλληλο σήμα στην αγορά για να γίνουν επενδύσεις σε ευέλικτες μονάδες, με αποτέλεσμα την σπανιότητα (scarcity) της ευέλικτης ενέργειας εξισορρόπησης. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο του 2020 υπήρξε, συγκυριακά, πολύ μεγάλη σπανιότητα ευέλικτης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας, να βλέπουμε τιμές σε επίπεδα χιλιάδων ευρώ ανά MWh. Αυτή η κατάσταση βρήκε την Ελλάδα ακριβώς στο ξεκίνημα του Target Model, σε μια εντελώς ανώριμη αγορά που μόλις ξεκινούσε, με μη έμπειρους συμμετέχοντες στους νέους κανόνες και παρατηρήθηκαν κάποιες εξάρσεις, οι οποίες όμως, όπως φάνηκε, πολύ σύντομα ομαλοποιήθηκαν στις αρχές του 2021. Η ΡΑΕ διερεύνησε πλήρως, με τη βοήθεια του ΑΔΜΗΕ, τις συμπεριφορές όλων των συμμετεχόντων και δεν προέκυψε να έχει διαγνώσει μη σύννομες συμπεριφορές των συμμετεχόντων.

Στη διαβούλευση της ΡΑΕ για τα νέα πρότυπα λογαριασμών, η εταιρεία σας τοποθετήθηκε ενάντια στην τυποποίηση των λογαριασμών. Δεν θεωρείτε ότι η τυποποίηση θα επέτρεπε στους καταναλωτές να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων της τιμής;

Η τυποποίηση του εντύπου των λογαριασμών δεν σχετίζεται με τις διακυμάνσεις των τιμών και με τα τιμολόγια των προμηθευτώ, αλλά με τη διαφάνεια στην ενημέρωση του καταναλωτή. Η αντίρρηση δεν είναι στο να υπάρχουν βασικές τυποποιήσεις στα έντυπα των λογαριασμών που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την καλύτερη κατανόηση των χρεώσεων από τον καταναλωτή. Όμως η απόλυτη και αυστηρή ομοιομορφία του εντύπου στερεί – κατά την άποψή μας – τη δυνατότητα από τον προμηθευτή να συμβάλει σε ακόμα πιο διευρυμένη διαφάνεια και ενημέρωση του καταναλωτή και για άλλα προϊόντα ή στοιχεία του λογαριασμού και εν τέλει δημιουργεί πρόβλημα, χωρίς -όταν η απόλυτη τυποποίηση γίνεται καθ’ υπερβολή- να προσφέρει κάτι περισσότερο. Οπότε, ναι σε μια βασική τυποποίηση, αλλά όχι σε μια απόλυτα εξαντλητική ομοιομορφία που κάνει όλους τους προμηθευτές ίδιους.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 2 Comments

  1. Ποπη

    Η εμμονή της Πολιτικής Ηγεσίας της χώρας σε τρείς Παράγοντες
    1. Κατάργηση των Λιγνιτικών Μονάδων πολύ γρήγορα σε αντίθεση με αυτών των άλλων Ευρωπαίων.
    2. Η Εμμονή στις ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει επάρκεια από εγχώρια παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος.
    3. Η έλλειψη της κατανάλωσης Ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ακριβού ρεύματος από χώρες που λειτουργούν με καύσιμη ύλη , και την εισαγωγή ακριβού Φυσικού αερίου .
    Υπάρχει ακόμη κάτι που ίσως όλοι το ξεχνάμε .
    Η Απαξίωση από την Πολιτική Ηγεσία της έρευνας και εξόρυξης φυσικών πόρων από το Αιγαίο θα έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να πετάξει στα σκουπίδια ότι το καλύτερο.
    Τι γιατί προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες Η Πολιτική Ηγεσία είναι Ηλίου Φανερότερο ότι εκτελεί εντολές της Ε.Ε και μάλιστα της Γερμανίας υπέρ των Κολοσσών της .

    1. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

      1. Οι λιγνιτικές μονάδες μας λειτουργούν κανονικότατα.
      2. Οι ΑΠΕ αποτελούν εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και είναι οι πιο φθηνές
      3. Οι εισαγωγές δεν έχουν σχέση με το φυσικό αέριο, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μονάδες Φ/Α έχουμε και στην Ελλάδα.

      Ηλίου φαηνότερη λοιπόν είναι η ανικανότητά σας να κατανοήσετε τα στοιχειώδη. Ούτε η Ε.Ε. ούτε η Γερμανία δίνει εντολές στην Ελλάδα. Έχουμε κυβέρνηση που εξέλεξαν οι Έλληνες πολίτες, για τα προβλήματα της χώρας είμαστε εμείς υπεύθυνοι, όχι οι ξένοι. Όταν τα κατανοήσετε αυτά, μάθετε να διαβάζετε τα δεδομένα και βγάλετε από το μυαλό σας τις θεωρίες συνωμοσίας, τότε μόνο θα μπορέσετε να βοηθήσετε την κοινωνία σαν κανονικός πολίτης και όχι ως ψεκασμένη.