ΑΣΩΤΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ
Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Στις αγωγές απαντάμε με ρεπορτάζ

Εκδικάστηκε στις 13 Ιανουαρίου η αγωγή της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ εναντίον του Θοδωρή Χονδρόγιαννου και του inside story για ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2020. Η εταιρεία έχει πάγια τακτική να επιτίθεται νομικά σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης (και στο Reporters United) ακόμα και πριν τη δημοσίευση των ρεπορτάζ. Ο ρεπόρτερ εξηγεί γιατί η μόνη απάντηση σ’ αυτές τις πρακτικές είναι η συνέχιση της δημοσιογραφικής έρευνας.

Στις αγωγές απαντάμε με ρεπορτάζ
Το Σπιτάκι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έξω από τον σταθμό του μετρό «Συγγρού-ΦΙΞ».
14 Ιανουαρίου 2022

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου εκδικάστηκε η αγωγή της εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης AE σε βάρος μου για ένα ρεπορτάζ που έγραψα τον Φεβρουάριο του 2020 στο inside story σχετικά με τις επιδόσεις της εταιρείας στην ανακύκλωση συσκευασιών (Η προβληματική λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, inside story, 12.2.2020).

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η Ανταποδοτική απέστειλε εξώδικο εναντίον μου και εναντίον του inside story με το οποίο ζητούσε την απόσυρση του άρθρου. Το άρθρο δεν αποσύρθηκε και λίγο αργότερα η εταιρεία άσκησε αγωγή σε βάρος τόσο του μέσου ενημέρωσης όσο και σε εμένα προσωπικά.

Για τις παραπάνω εξελίξεις και το γεγονός της αγωγής έχω ήδη γράψει σε άλλο ρεπορτάζ που έκανα στο Reporters United, τον Δεκέμβριο του 2020, όταν αποκαλύψαμε έγγραφο της Διοίκησης που ζητούσε να μην ανανεωθεί η άδεια της εταιρείας, αφού εκείνη απέτυχε σχεδόν καθολικά στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών. Δημοσιοποιήσαμε το γεγονός της αγωγής για λόγους διαφάνειας, ώστε οι αναγνώστες να γνωρίζουν ότι η εταιρεία για την οποία συνεχίζω να κάνω ρεπορτάζ έχει κινηθεί εναντίον μου.

Η Ανταποδοτική είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στα οποία πετάμε συσκευασίες για την ανακύκλωσή τους. Είναι ένα από τα δύο βασικά Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) για την ανακύκλωση συσκευασιών, με το έτερο να είναι ο μπλε κάδος, τον οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Η εταιρεία έχει κινηθεί δικαστικά και εξωδικαστικά και κατά άλλων μέσων ενημέρωσης, αλλά και υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή πολιτικής ανακύκλωσης και τον έλεγχο των εταιρειών ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2021 η Ανταποδοτική και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας έστειλαν εξώδικο κατά του Reporters United μετά από ερωτήσεις του μέσου προς την εταιρεία στο πλαίσιο ρεπορτάζ, ενώ η εταιρεία μήνυσε και τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο Ιωάννη Σιδέρη, την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης Αργυρώ Ρεμούνδου, καθώς και τις υπαλλήλους του ΕΟΑΝ Φανή Κοτζιά και Ελένη Κουρούδη για απόπειρα κακουργηματικής απάτης και εγκληματική οργάνωση / συμμορία.

Η τακτική της αποστολής εξωδίκων προς δημοσιογράφους πριν καν τη δημοσίευση των ρεπορτάζ τους (όπως συνέβη με την περίπτωσή μας) θεωρείται διεθνώς (ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) πως εντάσσεται στις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού, τις λεγόμενες SLAPP, σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.

Καθώς η απόφαση επί της αγωγής εκκρεμεί, θέλω να σεβαστώ τη δικαστική διαδικασία και δεν θα αναφερθώ στην ουσία της υπόθεσης. Θέλω όμως να πω ότι στηρίζω την αξιοπιστία και την αλήθεια όλων των ρεπορτάζ που έχω κάνει για την Ανταποδοτική, είτε η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ή εξωδικαστικά εναντίον τους, είτε όχι. Γι’ αυτό το λόγο, το μόνο που θέλω να κάνω εδώ είναι να παραθέσω όλα τα ρεπορτάζ που έχω γράψει για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, αφού η δημοσιογραφία απαντάει στις αγωγές χωρίς φόβο και με το μόνο όπλο που έχει: το ρεπορτάζ. Κατά τα άλλα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όσα εξώδικα και αγωγές κι αν δεχτούμε.

Τα ρεπορτάζ

  • Η προβληματική λειτουργία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (inside story, 12.2.2020)
  • Το έγγραφο της Διοίκησης που εκθέτει την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, την εταιρεία με τους ισχυρούς φίλους (Reporters United, 29.12.2020)
  • Έγγραφο: Το πλήρες Εισηγητικό Σημείωμα του ΕΟΑΝ για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση (Reporters United, 13.1.2021)
  • Εξώδικο της Ανταποδοτικής προς το Reporters United για ερωτήσεις που στείλαμε στην εταιρεία – πριν καν δημοσιεύσουμε! (Reporters United, 14.1.2021)
  • Έγγραφο: Νομική γνωμοδότηση προς τον ΕΟΑΝ για τα εξώδικα της Ανταποδοτικής και τα δημοσιεύματα των Παραπολιτικών (Reporters United, 25.1.2021)
  • «Η ανακύκλωση νοσεί»: Επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την κυβέρνηση για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση (Reporters United, 10.2.2021)
  • Κόντρα σε Διοίκηση και οικολογικές οργανώσεις η κυβέρνηση ανανεώνει την άδεια της Ανταποδοτικής (Reporters United, 19.2.2021)