#PaperBagSociety: Η ζωή με μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι

Στο πλαίσιο της καμπάνιας Reclaim Your Face για την απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης, το Reporters United μαζί με τη HomoDigitalis φοράει μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι. Σε λίγο θα είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς τη διαρκή ψηφιακή αναγνώριση του προσώπου του στο δημόσιο χώρο.

20 Ιουνίου 2021
20 Ιουνίου 2021

Το Reclaim Your Face (Διεκδίκησε το Πρόσωπό Σου) είναι μια πανευρωπαϊκή καμπάνια στην οποία συμμετέχει το Reporters United μετά από πρόσκληση της HomoDigitalis, της ελληνικής οργάνωσης για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων, η οποία είναι επικεφαλής της καμπάνιας στην Ελλάδα. Σκοπός της καμπάνιας είναι να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τους κινδύνους της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης.

Πώς λοιπόν θα ήταν η καθημερινότητά μας αν φορούσαμε μια χάρτινη σακούλα στο κεφάλι μας; Χρειάζεται να φτάσουμε εκεί για να προστατεύσουμε τα πρόσωπά μας από παρεμβατικές τεχνολογίες αναγνώρισης;

Μελετώντας τα συστήματα βιομετρικής παρακολούθησης, η διεθνής ομάδα του Reclaim Your Face κατανόησε όχι μόνο πόσο σύνθετα είναι αλλά και πόσο δύσκολο είναι για έναν πολίτη να ζήσει στο δημόσιο χώρο αποφεύγοντάς τα.

Κάπως έτσι, ένας από τους διοργανωτές της εκστρατείας αστειευόμενος έκανε την εξής πρόταση: «Ας βάλουμε απλά μια χάρτινη σακούλα στο κεφάλι μας και θα είμαστε ασφαλείς», αφού κανένα λογισμικό, καμία κάμερα δεν θα μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό μας.

Πώς λοιπόν θα ήταν η καθημερινότητά μας αν φορούσαμε μια χάρτινη σακούλα στο κεφάλι μας; Χρειάζεται να φτάσουμε εκεί για να προστατεύσουμε τα πρόσωπά μας από παρεμβατικές τεχνολογίες αναγνώρισης; Είναι αυτή η κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε;

Σε έναν κόσμο που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά δυσανεκτικός στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, το να φορά κανείς χαρτοσακούλα σε κάθε του βήμα θα τον/την δυσκόλευε να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να διασχίσει τον δρόμο ή απλά να αλληλεπιδράσει με τους γύρω του.

Μια #PaperBagSociety, μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες θα φορούσαν χαρτοσακούλες στο κεφάλι, γίνεται μια δυστοπική πραγματικότητα, μια μεταφορά για τον τρόπο με τον οποίο η μαζική βιομετρική παρακολούθηση περιορίζει τις επιλογές μας, τον λόγο μας και τις ελευθερίες μας.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το #PaperBagSociety challenge: Mια άσκηση φαντασίας για οποιονδήποτε θέλει να καταλάβει καλύτερα γιατί χρειαζόμαστε έναν κόσμο απαλλαγμένο από παρεμβατικές τεχνολογίες που παρακολουθούν το σώμα και τη συμπεριφορά μας.

Το #PaperBagSociety είναι ένα social media challenge, μέρος της εκστρατείας #ReclaimYourFace, μια πρόκληση που καλεί τους πολίτες να μοιραστούν στα social media τις επιπτώσεις του να ζεις με μια χάρτινη σακούλα στο κεφάλι σου.

Σαν δάνειο από το θέατρο του παραλόγου, η δράση θέλει να δείξει γιατί δεν θα έπρεπε να αποτελεί ευθύνη των πολιτών η αποφυγή παρεμβατικών τεχνολογιών βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

Αντιθέτως, η δράση παρουσιάζει την δυνατότητα για ένα εναλλακτικό μέλλον. Υπάρχουν λύσεις για να αποτρέψουμε μια κοινωνία χαρτοσακούλας: Πρέπει να απαγορεύσουμε τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση σε όλη την ΕΕ, και πέρα απ’ αυτήν.

Γίνε μέλος του #PaperBagSociety challenge!

  1. Πήγαινε μια βόλτα σε ένα δημόσιο χώρο (π.χ. πλατεία, δρόμο, στάση τρένου, σούπερ μάρκετ, καφετέρια, γήπεδο, εμπορικό κέντρο κλπ).
  2. Φόρεσε μια χάρτινη σακούλα και δοκίμασε για λίγο να υπάρξεις στο δημόσιο χώρο έτσι.
  3. Βιντεοσκόπησε ή φωτογράφισε την εμπειρία σου και μοιράσου την στα social media.
  4. Φρόντισε να κάνεις tag #ReclaimYourFace & #PaperBagSociety και εξήγησε στους φίλους σου γιατί πρέπει να απαγορεύσουμε την μαζική βιομετρική παρακολούθηση.

ΥΓ 1: Πρώτα απ’ όλα βεβαιωθείτε ότι δεν θέτετε τον εαυτό σας ή τους άλλους σε κίνδυνο. Keep it cool.

ΥΓ 2: Είσαι πολίτης της ΕΕ; ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης!

Αφήστε μια απάντηση