Παρακολουθώντας την εταιρεία που μας παρακολουθεί: Privacy International, Hermes Center, Homo Digitalis και noyb εναντίον της Clearview ΑΙ

Η αμερικανική εταιρεία σαρώνει το ίντερνετ συλλέγοντας δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου. Διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπέβαλαν σήμερα καταγγελίες για τις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης της Clearview. Στην Ελλάδα η Homo Digitalis υπέβαλε παράπονο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

27 Μαΐου 2021
Παρακολουθώντας την εταιρεία που μας παρακολουθεί: Privacy International, Hermes Center, Homo Digitalis και noyb εναντίον της Clearview ΑΙ
Πηγή: Διαφήμιση της Clearview. Επεξεργασία εικόνας: OneZero.
27 Μαΐου 2021

Το κείμενο είναι βασισμένο σε ανακοίνωση της Homo Digitalis.

Μια συμμαχία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αποτελούμενη από τις οργανώσεις Privacy International, Hermes Center, Homo Digitalis και noyb υπέβαλαν σήμερα καταγγελίες ενώπιον των αρμόδιων αρχών σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο κατά της εταιρείας Clearview AI για πρακτικές μαζικής παρακολούθησης μέσω αναγνώρισης προσώπου.

H Clearview AI είναι αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 και αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει «τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων με περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια εικόνες προσώπου» τις οποίες συλλέγει από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και άλλες πηγές στο διαδίκτυο.

Τα παράπονα που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ελλάδα, περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αυτοματοποιημένος συλλέκτης εικόνων της Clearview ΑΙ. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο, το οποίο επισκέπτεται δημόσιες ιστοσελίδες και συλλέγει όσες εικόνες εντοπίζει που περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα.

Μαζί με τις εικόνες αυτές, ο αυτοματοποιημένος συλλέκτης συλλέγει επίσης και μεταδεδομένα που συμπληρώνουν τις εικόνες αυτές, όπως ο τίτλος της ιστοσελίδας και ο σύνδεσμος πηγής της.

Στη συνέχεια, οι εικόνες προσώπου που έχουν συλλεχθεί αντιπαραβάλλονται στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που έχει δημιουργήσει η Clearview ΑΙ προκειμένου να χτιστεί η βάση δεδομένων της εταιρείας. Η Clearview ΑΙ πουλάει την πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες και αρχές επιβολής του νόμου, όπως αστυνομικές αρχές, διεθνώς.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τους σκοπούς για τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα μας» αναφέρει ο Γιάννης Κούβακας, νομικός στην Privacy International. «Η εξόρυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου μας ή ο διαμοιρασμός τους με την αστυνομία και άλλες εταιρείες υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες μας ως χρηστών του διαδικτύου».

«Φαίνεται ότι η Clearview λανθασμένα πιστεύει ότι το διαδίκτυο είναι ένα δημόσιο φόρουμ από το οποίο ο καθένας μπορεί να αρπάξει ότι θέλει», προσθέτει η Λούσι Άουντιμπερτ, νομικός στην Privacy International. «Αυτή η αντίληψη είναι απόλυτα λάθος. Τέτοιες πρακτικές απειλούν τον ανοιχτό χαρακτήρα του διαδικτύου και τα αμέτρητα δικαιώματα και ελευθερίες που αυτό περιλαμβάνει».

Στην ανακοίνωσή της η Homo Digitalis αναφέρει: «Οι αρμόδιες αρχές έχουν τώρα τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να απαντήσουν στα παράπονά μας. Περιμένουμε από αυτές να συνεργαστούν και να αποφασίσουν από κοινού ότι οι πρακτικές της Clearview AI δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Η Clearview ΑΙ έγινε διεθνώς γνωστή τον Ιανουάριο του 2020 όταν μια έρευνα των New York Times αποκάλυψε τις πρακτικές της, οι οποίες έως τότε καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου. Τα πέντε παράπονα που κατατέθηκαν έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από έρευνες που ξεκίνησαν μετά από τις αποκαλύψεις αυτές.

«Επειδή κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν άλλοι να το χρησιμοποιήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν. Οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων πρέπει να λάβουν δράση», αναφέρει ο Alan Dahi, δικηγόρος προσωπικών δεδομένων στην noyb.

Άλλες αναφορές έκαναν γνωστό ότι η Clearview AI είχε αναπτύξει συνεργασίες με αρχές επιβολής του νόμου σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα, μετά από ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τη Homo Digitalis, η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε επίσημα ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας. «Είναι σημαντικό να εντείνουμε τον έλεγχο. Οι Αρχές Προστασίας Δεδομένων έχουν ισχυρές ερευνητικές εξουσίες και χρειαζόμαστε μια συντονισμένη αντίδραση σε τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων», δηλώνει η Μαρίνα Ζαχαροπούλου δικηγόρος και μέλος της Homo Digitalis.

Εξαιτίας του παρεμβατικού της χαρακτήρα, η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και κυρίως τα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε αυτή, εγείρουν σημαντικές προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες και την προστασία των ελευθεριών μας.

Τον περασμένο μήνα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας σταμάτησε τη χρήση ζωντανής αναγνώρισης προσώπου από τις αστυνομικές αρχές. «Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου απειλούν τις ζωές μας τόσο στο διαδίκτυο όσο και έξω από αυτό» αναφέρει ο Φάμπιο Πιετροσάντι, πρόεδρος της Hermes Center.

Οι άνθρωποι που ζουν στην Ευρώπη μπορούν να ρωτήσουν τη Clearview AI εάν το πρόσωπό τους βρίσκεται στη βάση δεδομένων της εταιρείας και να απαιτήσουν τη διαγραφή των δεδομένων τους. Η Privacy International έχει περιγράψει τα σχετικά βήματα λεπτομερώς εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις δράσεις αυτές στην ιστοσελίδα της Homo Digitalis και να στηρίξετε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία #ReclaimYourFace που στοχεύει να βάλει τέλος στην μαζική βιομετρική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους, και στην οποία συμμετέχει και το Reporters United.

Αφήστε μια απάντηση