Πόλεις Προς Ενοικίαση

Πώς οι κερδοσκόποι του real estate επιτίθενται στην κατοικία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια διασυνοριακή έρευνα 25 ρεπόρτερ, δημοσιογράφων δεδομένων και ειδικών οπτικοποίησης σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις.

Τι είναι το «Πόλεις Προς Ενοικίαση»

Η πρόσβαση στη στέγη γίνεται όλο και πιο ακριβή στις ευρωπαϊκές πόλεις. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι νιώθουν επιβαρυμένοι από το κόστος της στέγης ή δυσκολεύονται να συντηρήσουν ένα αξιοπρεπές σπίτι.

Την ίδια ώρα τα χρήματα που επενδύονται στο real estate κατοικιών έχουν εκτοξευθεί. Όλο και περισσότερα σπίτια δεν ανήκουν στους ενοίκους που τα κατοικούν, αλλά σε εταιρείες που τα νοικιάζουν για το κέρδος: τους κερδοσκόπους του real estate.

Αυτή η διαδικασία έχει ονομαστεί «χρηματιστικοποίηση της κατοικίας»: «Η κατοικία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα – όχημα πλουτισμού και επένδυσης – κι όχι σαν κοινωνικό αγαθό».

Για περισσότερους από 7 μήνες μια ομάδα από 25 ρεπόρτερ, δημοσιογράφους δεδομένων κι ειδικούς οπτικοποίησης ερεύνησαν τους κερδοσκόπους του real estate σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό που ανακάλυψαν είναι έλλειψη διαφάνειας. Η πρόσβαση στα δεδομένα κι η σύγκρισή τους ήταν δύσκολη υπόθεση. Η ομάδα επιχείρησε να ενώσει τα κομμάτια του παζλ.

Ποιοι είναι οι κερδοσκόποι του real estate στην Ευρώπη; Πόσα σπίτια έχουν εξαγοράσει; Και πώς αυτό επηρεάζει την πρόσβαση των ανθρώπων στη στέγη στις πόλεις μας;

Animation

Σε ποιον ανήκει η Αθήνα;

Με αφετηρία τον Δήμο Αθηναίων, αναλύουμε και χαρτογραφούμε την εξέλιξη των πλειστηριασμών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι η παραγωγή νέας γνώσης σχετικά με το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και η ενίσχυση των πληγεισών κοινωνικών ομάδων μέσω της δημιουργίας και τακτικής ενημέρωσης ενός ανοικτού συνόλου δεδομένων που δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε μέχρι τώρα απρόσιτες πληροφορίες για την εξέλιξη των πλειστηριασμών στη χώρα.

 

Κουίζ

Μεθοδολογία & Δεδομένα

Το διάστημα καταγραφής των 2.296 μοναδικών κωδικών πλειστηριασμών που αναφέρονται στον παραπάνω χάρτη της Αθήνας εκτείνεται από τις 24 Σεπτεμβρίου 2018 έως 13 Ιανουαρίου 2021.

Ο μόνος τρόπος για να συλλέξουμε αυτά τα δεδομένα ήταν να καταγράψουμε τις σχετικές πληροφορίες κάθε πλειστηριασμού από πολλαπλές πηγές και να τις καταχωρήσουμε σε ένα ενιαίο σύνολο δεδομένων ώστε να μπορέσουμε να τις αναλύσουμε.

Το σύνολο των δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει δίνει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία του επισπεύδοντα τον πλειστηριασμό, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και του ΑΦΜ, στο όνομα του οχήματος ειδικού σκοπού για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων από πακέτα μη-εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, στην τιμή εκκίνησης, στην τρέχουσα κατάσταση και στην ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού, καθώς και στη διεύθυνση της πλειστηριαζόμενης κατοικίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώνεται περιοδικά με τα σύνολα δεδομένων (datasets) της έρευνας.

Διαβάστε αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε εδώ.

Ταυτότητα της έρευνας

Συντονισμός έρευνας

Arena for Journalism in Europe
Jose Miguel Calatayud
Adriana Homolova

Οπτικοποίηση δεδομένων

Tagesspiegel Innovation Lab

Media partners

– Αυστρία, Βιέννη, ORF
– Βέλγιο, Βρυξέλλες, Apache
– Γαλλία, Παρίσι, WeReport (έρευνα), Mediapart (ΜΜΕ δημοσίευσης)
– Γερμανία, Βερολίνο, Tagesspiegel
– Δανία, Κοπεγχάγη, Information
– Ελβετία, Ζυρίχη, Reflekt (έρευνα), Republik (ΜΜΕ δημοσίευσης)
– Ελλάδα, Αθήνα, AthensLive (αγγλικά) και Reporters United (ελληνικά)
– Ιρλανδία, Δουβλίνο, Dublin Inquirer
– Ισπανία, Μαδρίτη, elDiario.es
– Ιταλία, Μιλάνο, IrpiMedia
– Νορβηγία, Όσλο, E24
– Ολλανδία, Άμστερνταμ, Follow the Money
– Πορτογαλία, Λισαβόνα, Expresso
– Σλοβακία, Μπρατισλάβα, Aktuality
– Τσεχία, Πράγα, Deník Referendum

Εικονογράφηση

Moritz Wienert για την έρευνα Πόλεις προς Ενοικίαση

Animation

Σχεδιασμός και καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλεξία Μπαράκου
Σχεδιασμός ήχου: Άρης Αθανασόπουλος
Αφήγηση: Φοίβη Φρονίστα
Παραγωγή: Reporters United

Για το Reporters United

Κομνηνός Δούλγκερης (developer), Σταύρος Μαλιχούδης, Χριστόφορος Κάσδαγλης, Νικόλας Λεοντόπουλος, Γεωργία Νάκου, Σωτήρης Σιδέρης, Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Συντονισμός

Οπτικοποίηση δεδομένων

Συντονιστής R•U

[5924]