#ReclaimYourFace: Εκστρατεία για την απαγόρευση της βιομετρικής παρακολούθησης

Με πρωτοβουλία στην Ελλάδα της HomoDigitalis και με τη συμμετοχή του Reporters United, μια μεγάλη συμμαχία ευρωπαϊκών οργανώσεων ξεκινάει σήμερα τη συλλογή υπογραφών με σκοπό την απαγόρευση της χρήσης τεχνολογιών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

17 Φεβρουαρίου 2021
#ReclaimYourFace: Εκστρατεία για την απαγόρευση της βιομετρικής παρακολούθησης
17 Φεβρουαρίου 2021

Η εκστρατεία #ReclaimYourFace (#ΔιεκδίκησεΤοΠρόσωπόΣου) αποτελεί επίσημη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και επιδιώκει την προστασία των δημόσιων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες, όπως κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Την Πρωτοβουλία συντονίζει η οργάνωση European Digital Rights (EDRi), ενώ η Homo Digitalis ανήκει στα ιδρυτικά μέλη αυτής. Εκτός από το Reporters United, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στόχος μας είναι μέσα σε ένα έτος να συλλέξουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές από κατοίκους επτά διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βάλουμε τέλος στη βιομετρική μαζική επιτήρηση των δημόσιων χώρων. Με αυτόν τον τρόπο θα υποχρεώσουμε την Κομισιόν να προτείνει νομική πράξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει ρητά και συγκεκριμένα τη μαζική βιομετρική παρακολούθηση.

Τα βιομετρικά δεδομένα, όπως εικόνες προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εθνικές και ενωσιακές αρχές, καθώς και ιδιωτικούς φορείς, για την ταυτοποίηση ή την κατάρτιση προφίλ ατόμων σε δημόσιους χώρους. Η αδιάκριτη ή αυθαίρετα στοχευμένη χρήση τέτοιων τεχνολογιών συνιστά μαζική βιομετρική παρακολούθηση. Αποτελεί εγγενώς περιττή και δυσανάλογη παρέμβαση σε ευρύ φάσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, ενώ ακόμη μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε βασικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ακόμη, η κατάρτιση προφίλ με βάση την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος της μη διακριτικής μεταχείρισης, ενώ οι χρήσεις που εικάζεται ότι προβλέπουν συναισθήματα ή συμπεριφορά δεν έχουν καμία απολύτως αξιόπιστη επιστημονική βάση.

Διαβάστε ακόμη: Από αυτό το καλοκαίρι 1.000 φορητές συσκευές της ΕΛΑΣ θα σκανάρουν τα πρόσωπα των πολιτών σε περιπολίες

Όλοι όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και να πουν ένα ηχηρό ΝΑΙ στην προστασία των δημοσίων χώρων από παρεμβατικές τεχνολογίες βιομετρικής παρακολούθησης μπορούν να το κάνουν μέσα σε ένα λεπτό στην επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας #ReclaimYourFace εδώ.

Όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να στηρίξουν την εκστρατεία με τη συμμετοχή τους σε αυτή μπορούν να επικοινωνήσουν στο info@homodigitalis.gr.

Αφήστε μια απάντηση