Ο Μπράβος που πιάστηκε με τα σκυλιά-κυνομάχους

Όπλα και ναρκωτικά, πίτμπουλ και Ορθοδοξία. Η σύλληψη ενός νονού και μιας εγκληματικής συμμορίας οδήγησε σε μια έρευνα για την κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα. Παρουσιάζουμε τμήματα της δικογραφίας και στοιχεία που τεκμηριώνουν τη διασύνδεση του κυκλώματος των κυνομαχιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Φωτογραφίες όπου ο «Μπράβος» ποζάρει με όπλα και κυνομάχους. Το καλοκαίρι του 2020 συνελήφθη ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, εμπλεκόμενος σε σειρά σοβαρών ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και οι κυνομαχίες.
5 Φεβρουαρίου 2021
Ο Μπράβος που πιάστηκε με τα σκυλιά-κυνομάχους
Φωτογραφίες όπου ο «Μπράβος» ποζάρει με όπλα και κυνομάχους. Το καλοκαίρι του 2020 συνελήφθη ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, εμπλεκόμενος σε σειρά σοβαρών ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και οι κυνομαχίες.
5 Φεβρουαρίου 2021
Editing: Χριστόφορος Κάσδαγλης

Τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποίησα μια εκτεταμένη έρευνα για τις παράνομες κυνομαχίες στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύθηκε στο VICE.

Από τα πέντε δημοσιεύματα προέκυπτε, μεταξύ άλλων αποκαλύψεων, ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες παράνομα κυνοτροφεία με περισσότερα από 2.000 ζώα που είτε έχουν συμμετάσχει είτε έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες. Ότι σε μεγάλος μέρος της επικράτειας οργανώνονται συστηματικά παράνομες κυνομαχίες, όπου στοιχηματίζονται σημαντικά ποσά. Τους αγώνες διοργανώνουν ισχυρά κυκλώματα που έχουν αναπτύξει συνεργασία με άλλες χώρες των Βαλκανίων και του πρώην ανατολικού μπλοκ, ακόμα και με τις ΗΠΑ.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι ο «Μπράβος» έφερε όπλα, συμμετείχε σε τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς, πουλούσε προστασία σε καταστήματα. Τα στοιχεία έδειχναν την χωρίς αμφιβολία εμπλοκή του σε κυκλώματα κυνομαχιών

Η έρευνα απέδειξε ότι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει διεθνώς, οι κυνομαχίες αποτελούν οργανωμένο έγκλημα το οποίο αναπτύσσεται στους κόλπους οργανώσεων με δράση που επεκτείνεται σε πολλές άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, «προστασία καταστημάτων», δολοφονίες, βιασμοί και σωματεμπορία. Είναι μια από τις βαρύτερες προσβολές της ευζωίας των ζώων.

Ο παράνομος κόσμος των κυνομαχιών χρησιμοποιεί σε ευρεία κλίμακα ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να βρει πελατεία για τις πολλαπλές δραστηριότητές του (εκτροφή και εμπορία ζώων, διοργάνωση κυνομαχιών και στοιχηματισμός).

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτών των συμμοριών σκιαγραφούνταν η φιγούρα του «Μπράβου» ή «Κορώνα», ψευδώνυμα ενός τύπου, κατοίκου σε δυτική συνοικία της Αττικής με καταγωγή από τη Μάνη, ο οποίος είναι πιθανότατα ένας από τους μεγαλύτερους Νονούς των κυνομαχιών στην Ελλάδα.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι ο «Μπράβος» έφερε όπλα, συμμετείχε σε τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς, πουλούσε προστασία σε καταστήματα διαφόρων συνοικιών στην Αθήνα. Παράλληλα, τα στοιχεία έδειχναν την χωρίς αμφιβολία εμπλοκή του σε κυκλώματα κυνομαχιών, ενώ μάλιστα είχε στην κατοχή του και σκυλιά-κυνομάχους, τα οποία διαφήμιζε σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας δεν έλειψαν και συγκεκαλυμμένες απειλές από άτομα που αποδεδειγμένα ανήκαν στο κύκλωμα των κυνομαχιών.

Η ανάρτηση εμπλεκόμενου σε εκτροφή και προώθηση κυνομάχων, με την οποία αντέδρασε στην έρευνα για τις κυνομαχίες το 2018

Μια σύλληψη με προεκτάσεις

Αφορμή για την περαιτέρω εμβάθυνση εκείνης της έρευνας αποτέλεσε μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το καλοκαίρι του 2020 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε σειρά εγκληματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων εκβιάσεις καταστημάτων, εμπρησμοί, εκρήξεις, ξυλοδαρμοί, απάτες, κλοπές, αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών και τοκογλυφία. Μεταξύ των δεκάδων κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνονταν δύο αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν 11 άτομα -μεταξύ των οποίων και ο «Μπράβος»- τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα σε προσωρινή κράτηση

Καθώς διάβαζα την ανακοίνωση, την προσοχή μου τράβηξε η λέξη «Πέραμα» και αμέσως μετά η ηλικία του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, ο οποίος περιγράφεται ως «35χρονος». Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάγνωση της ανακοίνωσης απέδωσε επίσης την πληροφορία ότι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και στην οργάνωση κυνομαχιών, ενώ μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίστηκαν πέντε σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες.

Έπειτα από μερικά τηλεφωνήματα επιβεβαίωσα ότι ναι, αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης έρευνας, ο «Μπράβος» ή Κορώνας», του οποίου η κατοικία, η επονομαζόμενη και «μπραβόσπιτο», είναι πράγματι στο Πέραμα και την εποχή που έκανα την προηγούμενη έρευνα ήταν μεγαλύτερος από 30 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, εκτός όλων των άλλων ο «Μπράβος» ή «Κορώνας» φαίνεται πως έπαιζε σημαντικό ρόλο σε ξυλοδαρμούς και τραμπουκισμούς, «συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής», ενώ μια ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της δραστηριότητάς του ήταν ότι «κατόπιν δικής του εντολής, έγκλειστοι των φυλακών χειροδικούσαν σε έτερους συγκρατουμένους τους…».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Reporters United, στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν 11 άτομα -μεταξύ των οποίων και ο «Μπράβος»- τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα σε προσωρινή κράτηση, απόφαση που πάρθηκε καθώς οι δικαστικές αρχές έκριναν σοβαρή την υπόθεση και έκριναν αναγκαία την κράτηση. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στον πρώτο βαθμό.

[ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ] Ηχητικό ντοκουμέντο από βίντεο που εντόπισε η έρευνα του Reporters United στο διαδίκτυο. Το απόσπασμα αποτελεί το πρώτο λεπτό από ένα βίντεο μιάμισης ώρας, όπου απαθανατίζονται δύο σκυλιά-κυνομάχοι στην αρένα κατά τη διάρκεια κυνομαχίας, μετά την οποία και τα δύο ζώα ήταν αιμόφυρτα και βαριά τραυματισμένα.

Η δικογραφία για τον «Μπράβο» και τις κυνομαχίες

Όπως είναι αναμενόμενο, η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του «Μπράβου» πάει πολύ πιο βαθιά στο θέμα από ό,τι η ανακοίνωση της αστυνομίας. Ειδικά για το κομμάτι των δραστηριοτήτων του που αφορά τις κυνομαχίες, σημειώνει ότι ο ίδιος «συμμετέχει ως μέλος οργάνωσης δραστηριοποιούμενης σε ολόκληρη την Ελλάδα που σχετίζεται με αγώνες κυνομαχίας», καθώς επίσης και ότι «διοργανώνει και συμμετέχει σε αγώνες κυνομαχιών καθώς και προβαίνει στην παραγωγή σκυλιών ράτσας “pitbull” με τα οποία είτε συμμετέχει σε κυνομαχίες, είτε τα πουλάει σε επίδοξους χειριστές σκύλων κυνομαχιών για τον ανωτέρω σκοπό». Η δικογραφία προσθέτει ότι ο «Μπράβος» «έχει διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, στον οποίο εκτρέφει δέκα περίπου σκυλιά κυνομαχίας».

«Διοργανώνει και συμμετέχει σε αγώνες κυνομαχιών καθώς και προβαίνει στην παραγωγή σκυλιών ράτσας “pitbull” με τα οποία είτε συμμετέχει σε κυνομαχίες, είτε τα πουλάει σε επίδοξους χειριστές σκύλων κυνομαχιών για τον ανωτέρω σκοπό»

Απόσπασμα της δικογραφία σε βάρος του «Μπράβου»

«Η παραγωγή των εν λόγω σκύλων γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την συμμετοχή τους σε αγώνες κυνομαχίας», αναφέρει η δικογραφία. «Κατόπιν τούτου κατά τη διαδικασία ζευγαρώματος επιλέγονται σκύλοι οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αγώνες κυνομαχίες και ανάλογα με τις νίκες που έχουν καταφέρει, αξιολογούνται ως πολυτιμότεροι γονείς (π.χ. grand champion) με βάση τους οποίους διαμορφώνεται και το αντίστοιχο γενεαλογικό δέντρο (pedigree). Κατά την εκπαίδευσή τους εξασκούνται για να αναπτύξουν τη φυσική τους κατάσταση και τη σωματική τους αντοχή και δύναμη προκειμένου να αντέχουν στις μάχες που επιδίδονται, οι οποίες συνηθίζεται να κρατούν από λίγα λεπτά έως και μία ώρα περίπου. Ακολούθως τα εν λόγω σκυλιά συμμετέχουν σε προσομοίωση κυνομαχίας (πρόβες) προκειμένου να διαπιστωθούν τα ψυχικά τους αποθέματα, η επιθετικότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού (game), η στρατηγική τους, η δύναμη του δαγκώματος (στόμα), η βλάβη που μπορούν να προξενήσουν καθώς και τα σημεία του σώματος του αντίπαλου σκυλιού στα οποία επιτίθενται. Οι αγώνες κυνομαχίες πραγματοποιούνται με βάση την κατηγορία κιλών που ανήκει ο κάθε σκύλος, για να έχει αντίπαλο αντίστοιχων κιλών».

Η δικογραφία συμπληρώνει ότι «ο κάθε αγώνας κυνομαχίας πραγματοποιείται έναντι στοιχήματος το ύψος του οποίου δεν μπορεί να εξακριβωθεί, ενώ καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες σχετική προκαταβολή ώστε σε περίπτωση που ο αγώνας κυνομαχίας ακυρωθεί με ευθύνη ενός συμμετέχοντος, ο έτερος αποζημιώνεται από αυτήν».

Η σύλληψη του «Μπράβου» αφενός επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του αρχικού ρεπορτάζ και αφετέρου έδωσε το έναυσμα για έναν νέο κύκλο έρευνας και αναζήτησης στοιχείων από τη διαδικτυακή δραστηριότητά του, τα οποία φωτίζουν πτυχές αφενός της προσωπικότητάς του και αφετέρου της δράσης του ειδικά στον κλάδο των κυνομαχιών. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουμε σε αυτή την έρευνα:

Κεφάλαιο Α’: Όπλα, παρανομία, ορθοδοξία

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους αχίλλειο πτέρνα. Για τον «Μπράβο» φαίνεται να είναι η προβολή του εαυτού του, στοιχείο που αποπνέει αίσθηση ερασιτεχνισμού και αντιφάσκει προς τις συνωμοτικές προφυλάξεις που οφείλει να τηρεί κάθε παράνομος οργανισμός. Του αρέσει να διαλαλεί την εξουσία του, τα έργα και τις ημέρες του, τον γκανγκστερικό και κατά τον ίδιο «αντρίκιο» τρόπο ζωής του. Βρίζει, τσαμπουκαλεύεται, καταφέρεται ενάντια σε «ρουφιάνους» και «λολίτες». Οι αναφορές του σε «γαμιόλες», «κλέφτες», και γενικότερα εχθρούς που τολμούν να τα βάζουν μαζί του, ήταν ιδιαίτερα πυκνές κατά το διάστημα λίγο πριν τη σύλληψή του. Επιδιώκει με πάθος να συγκεντρώνει σχόλια αποθέωσης και αποδοχής κάτω από τις αναρτήσεις του. Κάθε του δημοσίευση φαίνεται πως είναι γι’ αυτόν κάποιου είδους ψηφιακή ιεροτελεστία, μέσα από την οποία φίλοι και υποστηρικτές δείχνουν με τα λάικ και τα σχόλιά τους την αφοσίωσή τους στον «αρχηγό».

Μετά τη σύλληψή του, οι αναρτήσεις του Μπράβου σταμάτησαν, με κάποιες μάλιστα από τις παλαιότερες φωτογραφίες του -όπου φερόταν να κουβαλάει όπλα- να κατεβαίνουν από τα προφίλ του.

Η αδυναμία του Μπράβου να διαφημίζει το «σκληρό» προφίλ του τον οδηγούσε συχνά σε αναρτήσεις που επιβεβαιώνουν πλήρως ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως στις περισσότερες ανά τον κόσμο υποθέσεις, η εμπλοκή στις κυνομαχίες συνδέεται και με άλλα εγκλήματα, όπως η οπλοκατοχή, οι απειλές και η προστασία. Ας δούμε τώρα μερικές από αυτές:

Ανάρτηση 1: «Οπότε, όποιος δεν σέβεται, κόψιμο το κεφαλάκι του»

Η ανάρτηση του «Μπράβου» στις 22 Φεβρουαρίου 2020

Στις 22 Φεβρουαρίου ο «Μπράβος» ανέβασε μια φωτογραφία του, ταγκάροντας άλλα έξι άτομα, από τους οποίους τουλάχιστον ένας είναι αποδεδειγμένα εμπλεκόμενος σε κυνομαχίες, σύμφωνα με την έρευνά μας. Σε αυτήν την ανάρτηση έγραψε (διατηρήθηκε η γραφή του ίδιου): «Περνάμε καλά για πάρτη μας και μακριά μας οι πουτανες οι ρουφιάνοι και οι κλέφτες.Και κάτι ακόμα Πάντα πρέπει να προσέχουμε ποιονα μεγαλώνουμε και ποιονα ταΐζουμε.Γιατί πολλές φορές το χέρι που τους ταΐζη το δαγκώνουν η πουτανες.Οπότε όποιος δεν σέβεται κόψιμο το κεφαλάκι του εσείς χάσατε γαμιόλες όχι εμείς εμείς σας ταιζαμε όχι εσείς, εσείς μας είχατε ανάγκη όχι εμείς». Οι απειλές συνοδεύονται με μία σειρά από εικονίδια γεμάτα νόημα: νεκροκεφαλές, διαβολάκια, βόμβες και ΑμεΑ σε αμαξίδιο – με το τελευταίο προφανώς να παραπέμπει σε πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Αποθεωτικά σχόλια από θαυμαστές του «Μπράβου» στο Facebook

Ανάρτηση 2: «Σύντομα έρχεται η ώρα σας»

Η ανάρτηση του «Μπράβου» στις 8.2.2020 όπου παρουσιάζει τον εαυτό του σε σκίτσο με όπλο

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο «Μπράβος» έκανε μία ακόμη ανάρτηση αυτοπροβολής. Ανέβασε ένα εικαστικό, όπου παρουσιάζει τον εαυτό του στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, κρατώντας στα χέρια του από ένα περίστροφο. Μέσα στη φωτογραφία αναφέρεται η φράση: «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω», η οποία μάλιστα συνοδεύεται με μια απειλητική λεζάντα: «Όσο πουτανες και ρουφιάνοι και να είσαστε Δεν φοβάμαι ποτέ τίποτα και κανέναν, σύντομα έρχεται η ώρα σας μουνάκια». Ακολουθούν και πάλι αποθεωτικά σχόλια.

Αποθεωτικά σχόλια από θαυμαστές του «Μπράβου» στο Facebook

Ανάρτηση 3: Τα όπλα

Τα όπλα αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην καθημερινότητα του «Μπράβου» στα κοινωνικά δίκτυα.  Παραθέτουμε πέντε αναρτήσεις του όπου εμφανίζεται με όπλα (σε μία περίπτωση κρατώντας στην αγκαλιά του ένα ανήλικο παιδί!). Τα ντοκουμέντα συνάδουν με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα», ενώ «αναφέρονταν στα όπλα κωδικοποιημένα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις, όπως: ‘καστάνια’, ‘Beverly’, ‘μηχανάκι’, ‘ποδήλατο’, ‘τρυπάνι’».

Αναρτήσεις του «Μπράβου», όπου φωτογραφίζεται με όπλα στα χέρια

Ανάρτηση 4: Το θαύμα του Αγίου Λουκά

Παράλληλα, ο «Μπράβος» προβάλλει συστηματικά το προφίλ του φανατικού θρήσκου. Συχνά κάνει αναρτήσεις όπου εκφράζει την πίστη του στην Ορθοδοξία. Στη συλλογή φωτογραφιών που παρατίθενται βλέπουμε κάποιες από τις θρησκευτικού περιεχομένου δημοσιεύσεις του. Χαρακτηριστική εκείνη όπου περιγράφει πώς με ένα θαύμα ο Άγιος Λουκάς έσωσε ένα παιδί που έπασχε λευχαιμία, καθώς και εκείνη με τον Παντοκράτορα που «όλα τα βλέπει», «όλα τα ακούει» και «όλα τα γράφει», στην οποία μάλιστα ο «Μπράβος» έχει βάλει τη λεζάντα: «Αυτό είναι για ορισμένες λινάτσες που δεν βοηθάνε άνθρωπο». Στο κέντρο βλέπουμε την τελευταία φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος πριν τη σύλληψή του, όπου ποζάρει με ένα ημιαυτόματο όπλο στο χέρι.

Άγιοι της Ορθοδοξίας και όπλα πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες του «Μπράβου».

Κεφάλαιο Β’: Ο κόσμος των κυνομαχιών

Ο ήρωας της ιστορίας μας δεν ποστάρει μόνο απειλές, όπλα και αγίους της Ορθοδοξίας. Αρκετές από τις αναρτήσεις του είναι η αρχή του νήματος, που όταν ξετυλιχθεί μας οδηγεί στην εμπλοκή του με τις κυνομαχίες. Ας δούμε τώρα πώς οι δημοσιεύσεις του προδίδουν τη δράση του:

Ανάρτηση 1: To «εργαλείο»

Ανάρτηση του «Μπράβου» την 1.4.2019

Σε αυτή την ανάρτηση βλέπουμε τον «Μπράβο» (δεξιά) να ποζάρει με έναν φίλο του που έχει ανάμεσα στα χέρια του έναν σκύλο ράτσας pitbull. Τα pitbull είναι η κατεξοχήν χρησιμοποιούμενη σε κυνομαχίες ράτσα στην Ελλάδα.

Στη λεζάντα ο «Μπράβος» λέει ότι χάρισε ένα «εργαλείο» στον φίλο του. Η λέξη «εργαλείο» αποτελεί καλυμμένη αναφορά σε κυνομάχους, σύμφωνα με τα όσα είπε στο RU ο Μαρκ Ράντελ, πρώην γενικός επιθεωρητής της Βρετανικής Αστυνομίας που εδώ και πολλά χρόνια ερευνά ιδιωτικά τα διεθνή κυκλώματα κυνομαχιών μέσα από την οργάνωση Hidden-in-Sight. Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή της αγγλικής λέξης «machine» ή της ισπανικής «maquina», οι οποίες επίσης χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν ότι ένας σκύλος έχει μαχητικές ικανότητες και μπορεί να συμμετάσχει σε κυνομαχίες.

Ανάρτηση 2: Τα «μπιστόλια»

Σε άλλη ανάρτηση ο «Μπράβος» ενημερώνει τους φίλους του ότι γεννήθηκαν μερικά κουτάβια, τα οποία χαρακτηρίζει «μπιστόλια». Και αυτός ο όρος είναι συχνός μεταξύ των εμπλεκομένων σε κυνομαχίες και περιγράφει σκυλιά που είτε είναι ήδη κυνομάχοι, είτε εκπαιδεύονται για να συμμετέχουν σε κυνομαχίες. Από τις αναρτήσεις που έχουμε συλλέξει προκύπτει ότι με την ίδια σημασία χρησιμοποιούνται οι όροι «πυροβόλα» (όπως φαίνεται και στο σχόλιο) «όπλα», «βόμβα». Αποτελούν ουσιαστικά απόδοση της αγγλικής λέξης «gun», η οποία χρησιμοποιείται από τους εμπλεκόμενους στις κυνομαχίες σε όλο τον κόσμο για να υποδηλώσει έναν κυνομάχο.

Ανάρτηση του «Μπράβου» στις 21.9.2017

Ανάρτηση 3: Τα πεντιγκρί

Ανάρτηση του «Μπράβου» στις 11.1.2016

Σε μία εκτενή ανάρτησή του ο «Μπράβος» τα βάζει με άλλους ιδιοκτήτες pitbull, προδίδοντας τη δράση του. Πρώτον, έχουμε την αναφορά σε «χαρτιά», όπου φαίνεται η «καταγωγή» (“pedigree”), δηλαδή αν ένα σκυλί προέρχεται από καλούς κυνομάχους. Δεύτερον, έχουμε τη φράση «γραμμή αίματος», η οποία παραπέμπει στο αίμα των προγόνων και συνδέεται με την πεποίθηση των εκτροφέων ότι όταν ένας κυνομάχος έχει κοινό αίμα με προγόνους που ήταν καλοί σε κυνομαχίες, αυτή η συγγένεια, η γραμμή αίματος, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα είναι και ο ίδιος αξιόμαχος. Τρίτον, η φράση «κουτάβι μούφα» σημαίνει ένα σκυλί που δεν μπορεί να δώσει μάχη, για το οποίο μάλιστα συχνά ο επίδοξος πωλητής παρουσιάζει «ψεύτικη καταγωγή», για να το πουλήσει ευκολότερα ή ακριβότερα. Ο «Μπράβος» λέει ότι σε τέτοιες  περιπτώσεις ο νέος ιδιοκτήτης «ξενερώνει», εννοώντας ότι το σκυλί που τελικά παίρνει δεν είναι καλός κυνομάχος, όπως υποτίθεται ότι δείχνουν τα χαρτιά του.

Κεφάλαιο Γ’: Προώθηση πωλήσεων

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από δημοσιεύσεις του «Μπράβου» στο Facebook. Η ομαδοποίησή τους βασίστηκε σε ένα κοινό χαρακτηριστικό τους: παραθέτουν συνδέσμους σε δύο ιστοσελίδες, οδηγούν δηλαδή σε πηγές πληροφοριών έξω από το κοινωνικό δίκτυο.

Από την αναζήτησή μας προκύπτει ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες προωθούνται σκύλοι που είτε έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετέχουν σε κυνομαχίες, είτε έχουν συμμετάσχει σε κυνομαχίες, είτε οι πρόγονοί τους έχουν συμμετάσχει σε κυνομαχίες. Ακόμη, σε μία από αυτές τις ιστοσελίδες εντοπίσαμε προγραμματισμένα ζευγαρώματα μεταξύ σκυλιών-κυνομάχων. Μέσω μίας από αυτές τις ιστοσελίδες κατάφερα το 2018 να αναπτύξω επικοινωνία με έναν εκτροφέα από την Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος πρότεινε να μου πουλήσει έναν κυνομάχο έναντι του ποσού των 4.000 ευρώ. Για διευκόλυνση, από ‘δω και στο εξής η μία ιστοσελίδα θα αποκαλείται “το τσέχικο URL”, και η άλλη “APBT”, ακρώνυμο που εμφανίζεται στο URL της και αποτελεί συντομογραφία της φράσης “American Pitbull Terrier”, ράτσα που επίσης χρησιμοποιείται σε κυνομαχίες. Ας δούμε τώρα προσεκτικά τις φωτογραφίες:

Αναρτήσεις του «Μπράβου» με συνδέσμους που οδηγούν στο τσέχικο URL. Κάποιοι από αυτούς αφορούν συγκεκριμένους σκύλους, ενώ άλλοι ζευγαρώματα σκύλων. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε δήλωση για συμμετοχή σε κυνομαχίες, είτε για τα ίδια τα σκυλιά, είτε για τους προγόνους τους
Αναρτήσεις του «Μπράβου» με συνδέσμους που οδηγούν στο τσέχικο URL. Κάποιοι από αυτούς αφορούν σε προώθηση σκυλιών, ενώ άλλοι σε ζευγαρώματα σκύλων. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε δήλωση για συμμετοχή σε κυνομαχίες, είτε για τα ίδια τα σκυλιά, είτε για τους προγόνους τους
Δύο αναρτήσεις του «Μπράβου» που οδηγούν στην ιστοσελίδα με το ακρώνυμο “APBT” , όπου παρουσιάζονται σκυλιά που έχουν συμμετάσχει σε κυνομαχίες.

Το τσέχικο URL θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προσοχή μας, καθώς ο «Μπράβος» φαίνεται να το χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο από το “APBT”. Πράγματι, στην τσέχικη σελίδα εντοπίσαμε 131 καταχωρήσεις στο όνομά του, οι οποίες αφορούν είτε σκυλιά, είτε ζευγαρώματα. Το ερώτημα είναι το εξής: πώς αυτές οι 131 καταχωρήσεις αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή του «Μπράβου» με τον κόσμο των κυνομαχιών; Η απάντηση στο ερώτημα είναι πολλαπλή:

1. Το γενεαλογικό δέντρο

Την εμπλοκή του «Μπράβου» με τις κυνομαχίες προδίδει το γεγονός ότι στις περισσότερες καταχωρήσεις του, εκεί όπου παρουσιάζει τα σκυλιά του, παραθέτει το γενεαλογικό δέντρο τους, δηλαδή τους προγόνους τους. Μάλιστα, αυτή η αναφορά φτάνει έως και οκτώ γενιές πίσω!

«Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι το να είναι ένα ζώο καλός κυνομάχος είναι θέμα γενετικό και επομένως αν ζευγαρώσεις έναν καλό μαχητή με έναν άλλο καλό μαχητή, οι απόγονοι τους είναι πολύ πιθανό ότι θα βγουν καλοί μαχητές», σχολίασε στο RU ο Μαρκ Ράντελ. «Οι γενετιστές αμφιβάλλουν ως προς την αξιοπιστία της παραπάνω άποψης, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι στις κυνομαχίες πιστεύουν στη λεγόμενη “γραμμή αίματος” και γι’ αυτό θέλουν πάντα να ζευγαρώνουν τα ζώα τους με τους καλύτερους μαχητές. Όταν λοιπόν θέλουν να αγοράσουν ένα σκύλο ή να τον ζευγαρώσουν με δικό τους, πάντα κοιτούν το γενεαλογικό δέντρο του. Αν προέρχονται από σκύλους με νίκες σε κυνομαχίες, εκτιμάται ότι θα έχουν και αυτοί καλές επιδόσεις σε μάχες».

Οι συντομογραφίες των κυνομαχιών

Η σημασία του γενεαλογικού δέντρου για τους εμπλεκόμενους στις κυνομαχίες αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο όταν εξηγήσουμε τι σημαίνουν τα γράμματα και οι συντομογραφίες που συχνά αναφέρονται πλάι στα ονόματα των σκύλων.

Για την επεξήγηση αυτών των συντομογραφιών, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα τριών καταχωρήσεων του «Μπράβου». Οι δύο από αυτές αφορούν κυνομάχους και η τέταρτη αφορά σε σχεδιαζόμενο ζευγάρωμα.

Παράδειγμα 1: Ο Τέσλα

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να δούμε πληροφορίες για έναν από τους σκύλους του Μπράβου. Το πλήρες όνομά του αποτελείται από τρία στοιχεία: πρώτον, το (πραγματικό) επίθετο του «Μπράβου» (καλυμμένο στη φωτογραφία), δεύτερον, τη συντομογραφία KNL, η οποία αποτελεί σύντμηση της αγγλικής λέξης “kennel”, που σημαίνει «κυνοτροφείο», και, τρίτον, το όνομα του σκύλου, δηλαδή Τέσλα. Η αναφορά του πλήρους ονόματος έχει τη σημασία της, αφού οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσει όχι μόνο το σκύλο, αλλά και τον ιδιοκτήτη του, σε περίπτωση που ενδιαφέρεται να τον αγοράσει ή να επικοινωνήσει μαζί του για διοργάνωση κυνομαχιών. Το εμπόριο και η αγοραπωλησία των κυνομάχων αποτελεί σημαντική πηγή κερδών για τους εμπλεκόμενους, πέρα από τα στοιχήματα στο πλαίσιο μιας μάχης.

Λεπτομέρεια από τη σελίδα-καταχώρηση του «Μπράβου» στην τσέχικη ιστοσελίδα, όπου εντοπίζουμε βασικές πληροφορίες για έναν από τους σκύλους του

Εκτός από το όνομα του σκύλου, ο «Μπράβος» παρέχει και άλλα στοιχεία, όπως ο τόπος γέννησης (εν προκειμένω η Σερβία), ο τόπος διαμονής (εν προκειμένω η Ελλάδα) και η ημερομηνία γέννησης, η οποία επίσης έχει μεγάλη σημασία για τις κυνομαχίες, αφού τα σκυλιά είναι αξιόμαχα για μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους, συνήθως μεταξύ δύο και επτά ετών.

Όμως ας δώσουμε τώρα περισσότερη σημασία στις συντομογραφίες που βρίσκονται εντός των πράσινων πλαισίων. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν τους προγόνους του Τέσλα.

Για τον μπαμπά του (“C.C.’S & SICILIA’S HOLMER”, στο εξής Χόλμερ) βλέπουμε τις συντομογραφίες «CH 3xW 1xLG POR». Πρόκειται για τέσσερις «κρυμμένες», αλλά πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους σε κυνομαχίες. Το “CH” και το “3xW” (το W αποτελεί συντομογραφία της λέξης “win”, δηλαδή «νίκη») αποτυπώνουν το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια, ότι ο Χόλμερ έχει πετύχει τρεις νίκες σε κυνομαχίες. Το “1xLG” σημαίνει ότι ο Χόλμερ έχει χάσει σε μία κυνομαχία, αφού το γράμμα “L” αποτελεί συντομογραφία της αγγλικής λέξης “lose”, δηλαδή «ήττα». Το γράμμα “G” αποτελεί συντομογραφία της αγγλικής λέξης “game”, που σημαίνει «παιχνίδι» και σ’ αυτό το πλαίσιο ισοδυναμεί με τη λέξη «κυνομαχία». Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ακρώνυμο “POR”, που αποτελεί σύντομη γραφή του “Producer of Record” και σημαίνει ότι οι απόγονοι ενός σκύλου έχουν αποσπάσει νίκες σε κυνομαχίες. Αντίστοιχα, η μαμά του Τέσλα έχει νικήσει σε μία κυνομαχία, όπως υποδηλώνει το “1xW”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνδέσουμε τις συντομογραφίες με το γενεαλογικό δέντρο που ήδη παρουσιάσαμε. Συγκεκριμένα, στην καταχώρηση του «Μπράβου» για τον Τέσλα βρίσκουμε και το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τους προγόνους έως και τέσσερις γενιές πίσω.

Το γενεαλογικό δέντρο του Τέσλα, ενός εκ των σκυλιών του «Μπράβου»

Αν δούμε με προσοχή το γενεαλογικό δέντρο, παρατηρούμε ότι οι συντομογραφίες που αναλύσαμε παραπάνω αναφέρονται και σε παλαιότερους προγόνους του Τέσλα. Καταλαβαίνουμε ότι ένας από τους «παππούδες» του έχει πέντε νίκες σε κυνομαχίες (GR CH 5xW) και είναι “ROM” (“Register of Merit”), που σημαίνει ότι κάποιος απόγονός του έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα κυνομαχιών. Η μία «γιαγιά» του έχει από μία νίκη (“1xW”) και μία ήττα (“1xLG”), και επίσης κάποιος απόγονός της έχει κερδίσει πρωτάθλημα κυνομαχιών (“ROM”).

Αυτή η λεπτομερής αναφορά στις επιδόσεις των προγόνων ενός σκύλου αποδεικνύει τη συνδυαστική σημασία του γενεαλογικού δέντρου και των συντομογραφιών.

Παράδειγμα 2: Η Ντίβα

Παρακάτω βλέπουμε τις εισαγωγικές πληροφορίες ενός σκύλου του «Μπράβου» που ονομάζεται Ντίβα. Από τις συντομογραφίες και τα ακρώνυμα καταλαβαίνουμε ότι ο μπαμπάς της Ντίβας (“SCEPAN’S DZO”) έχει πέντε νίκες σε κυνομαχίες (“GR CH 5xW”) και θεωρείται ένας πολύ καλός κυνομάχος (“B.I.S.”, δηλαδή “Best In Slot”), αφού άλλωστε έχει αναδειχθεί «Σκύλος της Χρονιάς» (“DOY”, δηλαδή “Dog of the Year”). Αντίστοιχα βλέπουμε ότι και η μαμά της Ντίβας (“SIRMIUM’S LARA”) έχει πέντε νίκες σε κυνομαχίες (“GR CH 5xW”) και έχει αναδειχθεί «Σκύλος της Χρονιάς» (“DOY”).

Ο «Μπράβος» ποζάρει με την Ντίβα, πλάι στις συντομογραφίες που αναφέρουν τις επιδόσεις των γονιών της σε κυνομαχίες

Παρακάτω βλέπουμε το γενεαλογικό δέντρο της Ντίβα, όπου πάλι από τις συντομογραφίες καταλαβαίνουμε ότι οι πρόγονοί της έχουν μεγάλη συμμετοχή σε κυνομαχίες.

Το γενεαλογικό δέντρο της Ντίβα, όπου βρίσκουμε μία σειρά από συντομογραφίες που αναφέρονται σε κυνομαχίες. Ενδεικτικά, εντοπίζουμε: “GR CH 5xW” (πέντε νίκες σε κυνομαχίες), “ROM” (ο πρόγονος έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα κυνομαχιών), “POR” (οι απόγονοι έχουν αποσπάσει νίκες σε κυνομαχίες), “1xW” (μία νίκη σε κυνομαχίες) “1xL” (μία ήττα σε σε κυνομαχίες), “2xD” (δύο ισοπαλίες σε κυνομαχίες)

Παράδειγμα 3: Το ζευγάρωμα του Μπίλι και της Λούνα

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ως παράδειγμα ένα σχεδιαζόμενο ζευγάρωμα (“plan breeding”) μεταξύ δύο σκυλιών, καθώς τα ζευγαρώματα με σκοπό τη γέννηση καλών κυνομάχων αποτελεί βασική δραστηριότητα των εμπλεκομένων στις κυνομαχίες. Η γέννηση ενός καλού κυνομάχου ή ενός σκυλιού που είναι “GT”, δηλαδή δοκιμασμένος για συμμετοχή σε κυνομαχίες μπορεί να αποφέρει, εφόσον πουληθεί, πολλές χιλιάδες ευρώ ή να φέρει έσοδα από κερδισμένα στοιχήματα. Άρα, το ζευγάρωμα μπορεί να κρίνει πολλά μελλοντικά έσοδα.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε βασικές πληροφορίες για ένα ζευγάρωμα του «Μπράβου». Από τον τίτλο της καταχώρησης μαθαίνουμε ότι σχεδιάστηκε από το κυνοτροφείο του «Μπράβου» (έχει αλλοιωθεί το τμήμα που αναφέρει το επώνυμό του), καθώς και ότι επρόκειτο να γίνει μέσα στο 2018. Ακόμη, βλέπουμε ότι η μητέρα που θα γεννήσει το σκυλί έχει νικήσει σε κυνομαχίες, αλλά πλέον είναι “OTC”, δηλαδή “Off the Chain” («Εκτός Αλυσίδας»), που σημαίνει ότι δεν συμμετέχει πλέον σε κυνομαχίες.

Η καταχώρηση για το σχεδιαζόμενο ζευγάρωμα μεταξύ των δύο σκυλιών

Παρακάτω βλέπουμε το γενεαλογικό δέντρο του Μπίλι και της Λούνα. Και εδώ βλέπουμε να υπάρχει ένα σημαντικό background με κυνομαχίες.

Οι πρόγονοι των δύο σκυλιών που προορίζονται για ζευγάρωμα παρουσιάζουν πολλές συντομογραφίες που προδίδουν τη συμμετοχή τους σε κυνομαχίες

Ο αρχηγός πιάστηκε, ζήτω οι κυνομαχίες!

Ο «Μπράβος» ήταν ενεργά εμπλεκόμενος στον κόσμο των κυνομαχιών, όπως προκύπτει από την ποσότητα και την ποιότητα των πληροφοριών που διέδιδε στα κοινωνικά δίκτυα, από την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Πράγματι, από την έρευνά μας προκύπτει ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη εκεί έξω που ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές στην εκτροφή, εκπαίδευση και προώθηση κυνομάχων. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε και να δημοσιεύουμε στοιχεία για τη δράση τους. Κι αυτό γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει ως επίκεντρο τους δράστες. Για μας αυτή η ιστορία έχει ως επίκεντρο όλα τα ζώα που βρέθηκαν, βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να τους κάνουν κακό για να γεμίσουν την τσέπη και το «εγώ» τους. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, συμβάλλοντας, κατά το μέρος που μας αναλογεί, στην ενίσχυση της προστασίας αυτών των ζώων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.

Αφήστε μια απάντηση