Οι απαντήσεις των αδελφών Λασκαρίδη στα ερωτήματα του Reporters United

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δημοσιεύουμε αυτούσιες τις απαντήσεις που έδωσε η πλευρά Λασκαρίδη μέσω email στα ερωτήματα που της έθεσε γραπτώς το Reporters United.

3 Δεκεμβρίου 2020
3 Δεκεμβρίου 2020

1η απάντηση αδελφών Λασκαρίδη

Στις 14 Οκτωβρίου αποστείλαμε μέσω email σειρά ερωτημάτων προς τους Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη. Μέρος των ερωτημάτων μας προέκυψε μετά την πρωτογενή μας έρευνα ενώ άλλο μέρος αφορούσε την έρευνα της Greenpeace που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Στις 20 Οκτωβρίου λάβαμε απάντηση από τη Head Legal Council (επικεφαλής νομική σύμβουλο) κ. Ρίτα Πετροπαναγιωτάκη εκ μέρους του κ. Θανάση Λασκαρίδη.

Ακολουθεί η απάντηση Λασκαρίδη.

Κύριε Χονδρόγιαννε,

Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε, στο πλαίσιο σχετικής έρευνάς σας, στον κ. Αθανάσιο Λασκαρίδη, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Η επιχειρηματική διαδρομή του ιδίου και της οικογένειάς του είναι γνωστή. Για τους κύριους σταθμούς της μπορείτε να ανατρέξετε σε μια σειρά από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ή στην Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Thanasis_Laskaridis

Κατά την τελευταία τριακονταετία, η πολυσχιδής επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας – με έδρα την Ελλάδα, όπως και η ναυτιλιακή εταιρεία – έχει δημιουργήσει περισσότερες από 6.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία και συνεισφέροντας δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Η επιθυμία συνεισφοράς στις ανάγκες της χώρας, ιδίως μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, αποτελεί αντικείμενο πρόσφατης συνέντευξης του κ. Λασκαρίδη στην «Καθημερινή της Κυριακής».

https://www.kathimerini.gr/life/people/1068100/thanasis-laskaridis-chreos-ton-ploysion-i-prosfora/

Οι αιτιάσεις της Greenpeace σχετικά με την βιομηχανική αλιεία έχουν απαντηθεί διεξοδικά από το έγκριτο νομικό γραφείο Hill Dickinson. Μπορείτε να λάβετε γνώση του περιεχομένου της απάντησης προς την οργάνωση στην επισυναπτόμενη επιστολή.

Με εκτίμηση

Rita Petropanayiotaki
Head Legal Counsel
for Laskaridis Shipping Company Ltd.
(as Agents only)

Στην απάντηση της η πλευρά Λασκαρίδη επισύναψε επιστολή που είχε στείλει εκ μέρους της το νομικό γραφείο Hill & Dickinson προς την οργάνωση Greenpeace. Μετά από ανταλλαγή email, η πλευρά Λασκαρίδη μας έκανε γνωστό πως μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το περιεχόμενο της επιστολής προς τη Greenpeace, όχι όμως και να τη δημοσιεύσουμε αυτούσια. Στο βασικό κείμενο της έρευνάς μας έχουμε παραθέσει μεταφρασμένα στα ελληνικά αποσπάσματα από την επιστολή.

2η απάντηση Λασκαρίδη (για δημοσίευμα σχετικά με τη Zeus+Dione)

Στις 18 Νοεμβρίου στείλαμε ένα νέο ερώτημα προς τους αδελφούς Λασκαρίδη. Στην έρευνά μας επρόκειτο να περιλάβουμε μια αναφορά λίγων λέξεων σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento σύμφωνα με τα οποία εταιρεία συμφερόντων Λασκαρίδη συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Θεωρήσαμε απαραίτητο δεοντολογικά να ζητήσουμε από την πλευρά Λασκαρίδη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν κατά κόρον αναπαραχθεί από μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. (Ανάλογο ερώτημα αποστείλαμε προς την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, δεν λάβαμε όμως απάντηση.) Παράλληλα, ρωτήσαμε την πλευρά Λασκαρίδη αν διαθέτει συμμετοχές σε ΜΜΕ. Ακολουθεί η απάντηση της νομικού συμβούλου κ. Πετροπαναγιωτάκη εκ μέρους του κ. Θανάση Λασκαρίδη:

Kύριε Χονδρόγιαννε,
Η οικογένεια Λασκαρίδη και τα νομικά πρόσωπα που ελέγχει πράττουν πάντοτε τα νόμιμα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται. Συνεπώς όλα όσα την αφορούν ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι δηλωμένα στις κατά χώρες φορολογικές αρχές. Παγίως δεν απαντάμε σε δημοσιεύματα ούτε βεβαίως μετέχουμε σε Μέσα Ενημέρωσης ούτε εμμέσως ούτε αμέσως, κάτι το οποίο άλλωστε θα ήταν εμφανές λόγω της υποχρεώσεως ονομαστικών μετοχών στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Επειδή όμως διαπιστώνουμε ότι προχωράτε σε συνεχείς κακόβουλες ερωτήσεις και με υποψία δόλου, άγνωστο γιατί σε εμάς για την ώρα, σας ενημερώνουμε ότι θα προασπίσουμε νομικά τα δικαιώματα μας ως φυσικά και νομικά πρόσωπα όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς βέβαια και τα προσωπικά μας δεδομένα.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has 2 Comments

  1. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Επειδή όμως διαπιστώνουμε ότι προχωράτε σε συνεχείς κακόβουλες ερωτήσεις και με υποψία δόλου, άγνωστο γιατί σε εμάς ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ

    ‘άγνωστο γιατί σε εμάς ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ’
    Αυτο μου ακουγεται ως συγκεκαλυμμενη απειλη..

  2. ΙΩΑΝΝΗΣ

    λαδωνοντας η και εκβιαζοντας Κυβερνησεις με τις ‘θεσεις εργασιας’ οι ολιγοι εχουν φτιαξει Νομους στα μετρα τους..
    μετα κρυβονται πισω απο αυτους τους Νομους… τρεμουν ομως σαν τα ποντικια στις πολυτελεις τρυπες τους και δεν τολμουν να ξεμυτισουν..

    “Επειδή όμως διαπιστώνουμε ότι προχωράτε σε συνεχείς κακόβουλες ερωτήσεις και με υποψία δόλου, άγνωστο γιατί σε εμάς για την ώρα, σας ενημερώνουμε ότι θα προασπίσουμε νομικά τα δικαιώματα μας ως φυσικά και νομικά πρόσωπα όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς βέβαια και τα προσωπικά μας δεδομένα.”