Για τον Τζούλιαν Ασάντζ: Επιστολή διεθνών ΜΜΕ (και του Reporters United) προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Το Reporters United μαζί με άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το Mediapart, το Spiegel και η Il Fatto, είχε συνυπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2023 επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ ζητώντας να σταματήσει η έκδοση του Ασάντζ στις ΗΠΑ.

20 Φεβρουαρίου 2024
Για τον Τζούλιαν Ασάντζ: Επιστολή διεθνών ΜΜΕ (και του Reporters United) προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
O Τζούλιαν Ασάντζ τον Μάρτιο του 2010 στο δημοσιογραφικό συνέδριο του SKUP στη Νορβηγία.
20 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,

Είμαστε δημοσιογράφοι και μ’ αυτή την ιδιότητα σας ζητούμε να σταματήσετε την αδικία σε βάρος του συναδέλφου μας, Τζούλιαν Ασάντζ.

Μετά από δεκατρία χρόνια διώξεων, ο Αυστραλός Ασάντζ είναι φυλακισμένος στη Βρετανία υπό την απειλή της έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατ’ εντολή ενός δικαστικού συστήματος που τον αντιμετωπίζει ως κατάσκοπο ή ως προδότη. Δεν μας απασχολεί μόνο η άδικη μεταχείριση σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks. Μας απασχολεί και το γεγονός ότι η δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως έγκλημα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όλους τους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο.

Ως δημοσιογράφοι υπηρετούμε το θεμελιώδες και οικουμενικό δικαίωμα στην ενημέρωση για το δημόσιο συμφέρον, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το αμερικανικό σύνταγμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους ως «θεματοφύλακες» της δημοκρατίας. Μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί, δυσάρεστοι, ακόμη και να εξοργίσουν, αλλά είναι απαραίτητοι προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει στο όνομά τους και να αποφασίζουν ελεύθερα ανεπηρέαστοι από ψέματα και προπαγάνδα.

Το μόνο που έκανε ο Τζούλιαν Ασάντζ ήταν να αποκαλύψει πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον, και με αυτή την έννοια λειτούργησε ως δημοσιογράφος. Αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε γιατί έχουμε δημοσιεύσει αυτές τις πληροφορίες, έχουμε συνεργαστεί με το WikiLeaks και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε δημοσιεύσει έρευνες με την υπογραφή του Τζούλιαν Ασάντζ.
Ενώ όλος ο κόσμος κατανοεί τη χρησιμότητα των αποκαλύψεων του για τη δημοκρατία, η δικαστική δίωξη σε βάρος του από τις Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύσει τις απολυταρχικές δυνάμεις στη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του τύπου.

Είμαστε δημοσιογράφοι με ποικίλες ευαισθησίες και διαφορετικές απόψεις αλλά την ίδια προσήλωση στο επαγγελματικό ιδεώδες της αλήθειας. Γι’ αυτό το λόγο κ. Πρόεδρε σας ζητάμε να σταματήσετε τη διαδικασία έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ. Η αλήθεια, της οποίας είμαστε εγγυητές, πρέπει να αποκατασταθεί: ο Τζούλιαν Ασάντζ θα μείνει στην ιστορία ως λειτουργός της δημοσιογραφίας.


Η επιστολή αποτέλεσε αρχικά πρωτοβουλία του γαλλικού Mediapart, και στη συνέχεια υπογράφτηκε και από άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση