Predator Files: Η Αθήνα κόμβος των υποκλοπών της Intellexa

Κέντρο εκπαίδευσης της Intellexa στην Αθήνα. Σχέδια για τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για νέο λογισμικό υποκλοπών. Εξοπλισμός παρακολούθησης που βρισκόταν «μπλοκαρισμένος» στην Ελλάδα. Τα απόρρητα έγγραφα που φέρνει στο φως η διεθνής έρευνα Predator Files με τη συμμετοχή του Reporters United και άλλων 14 μέσων ενημέρωσης απ’ όλον τον κόσμο, αποδεικνύουν πως με την ανοχή της κυβέρνησης ο γαλαξίας Intellexa είχε σκοπό να μετατρέψει τη χώρα μας σε διεθνή κόμβο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υποκλοπών.

Εικονογράφηση: Simon Toupet / Mediapart / Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Spoovio
Predator Files: Η Αθήνα κόμβος των υποκλοπών της Intellexa
Εικονογράφηση: Simon Toupet / Mediapart / Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Spoovio

#PREDATORFILES
Τα #PredatorFiles είναι μια διασυνοριακή έρευνα με τη συμμετοχή 15 ΜΜΕ, βασισμένη σε εμπιστευτικά έγγραφα στα οποία απέκτησαν πρόσβαση το γαλλικό Mediapart και το γερμανικό Der Spiegel, και υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC (European Investigative Collaborations). Στην έρευνα συμμετέχουν τα μέλη του EIC NRC, Politiken, Expresso, Le Soir, De Standaard, VG, infolibre and Domani σε συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης Shomrim (Ισραήλ), Die Wochenzeitung (Ελβετία), Reporters United (Ελλάδα), Daraj Media (Λίβανος) και Washington Post (ΗΠΑ).  

Εδώ κι ενάμιση χρόνο το Μαξίμου αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Παρά την ταύτιση στόχων ΕΥΠPredator. Παρά την εμπλοκή Δημητριάδη σε συναλλαγές που φτάνουν μέσω ενός πλέγματος εταιρειών στον μέτοχο της Intellexa Φέλιξ Μπίτζιο. Παρά τις άδειες εξαγωγής του Predator από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από χθες ΕφΣυν και Reporters United δημοσιεύουν τα Predator Files, μια δημοσιογραφική διαρροή απόρρητων εγγράφων που αποκαλύπτουν τις έρευνες των γαλλικών αρχών για παράνομες εξαγωγές συστημάτων παρακολούθησης. Μεταξύ αυτών: το Predator. Η διαρροή έγινε προς τα ΜΜΕ Mediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία). Η έρευνα συντονίστηκε από το δίκτυο EIC (European Investigative Collaborations).

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Τα βασικά ευρήματα

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία προέρχονται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τις γαλλικές αρχές που τις ελέγχουν, προσφέρουν σημαντικά ευρήματα με φόντο το ελληνικό Predator Gate:

  1. Τον Ιούνιο του 2021, ο Γάλλος επιχειρηματίας Στεφάν Σαλιές παραδέχτηκε στις γαλλικές Αρχές μετά τη σύλληψή του ότι επεξεργαζόταν σχέδια για πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα. Ο Σαλιές ήταν επικεφαλής της γαλλικής Nexa, η οποία από το 2019 συνεργαζόταν στενά με την Intellexa για την πώληση του Predator και άλλων λογισμικών υποκλοπών σε ανελεύθερα καθεστώτα.
  2. Στις 20 Μαΐου 2021, ο Σαλιές θα ενημερώσει σε συνομιλία του (η οποία αποτέλεσε αντικείμενο νόμιμης επισύνδεσης από τη γαλλική αστυνομία) έτερο στέλεχος της Nexa ότι διαθέτει εξοπλισμό παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Η συνομιλία αφορούσε εξαγωγή λογισμικού υποκλοπών της Intellexa στη Μαδαγασκάρη, το οποίο θα στοχοποιούσε κινητά μέσω SMS, αποσκοπώντας «στην υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών». H κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έδινε λίγο αργότερα (Νοέμβριος 2021) δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τους New York Times. (Το Reporters United θα αναφερθεί αναλυτικά στην υπόθεση αυτή σε επόμενο ρεπορτάζ).
  3. Το 2021, η εταιρεία Trovicor, συμφερόντων Nexa, συνέταξε προσφορά προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση συστήματος υποκλοπών. Η σύμβαση μάλλον δεν υπογράφηκε ποτέ, αφού η δικαστική έρευνα των γαλλικών αρχών ματαίωσε τα σχέδια των εταιρειών που συνδέονται με το Predator.
  4. Έγγραφο της Nexa αναφέρεται σε σχέδιο παρουσίασης λογισμικού υποκλοπών της εταιρείας στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών το δεύτερο τρίμηνο του 2017. (Τα διαθέσιμα στοιχεία συντείνουν πως η πώληση, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν προχώρησε.)
  5. Πρώην εργαζόμενος της Cytrox, της εταιρείας που με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία ανέπτυξε το Predator, λέει στα Predator Files ότι υπήρχε στην Αθήνα κέντρο εκπαίδευσης πρακτόρων στη χρήση του Predator.

Εξαγωγέας Predator: Σχέδια για ανάπτυξη λογισμικού στην Ελλάδα

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Γάλλος επιχειρηματίας Σαλιές. Θα ξεκινήσουμε από το τέλος της.

Στις 15 Ιουνίου 2021, Γάλλοι αστυνομικοί κάνουν έφοδο στα γραφεία της Nexa στο Παρίσι. Ερευνούν εγκαταστάσεις. Κάνουν προσαγωγές στελεχών. Μεταξύ αυτών ο Σαλιές. Το νούμερο δύο της εταιρείας Ολιβιέ Μπομπό. Το νούμερο τρία Ρενό Ροκ.

Το τριήμερο 15-17 Ιουνίου, ο Σαλιές καταθέτει ως ύποπτος για «συνέργεια σε βασανιστήρια». Οι αρχές ερευνούν αν οι εξαγωγές εξοπλισμού υποκλοπών που είχαν γίνει σε Λιβύη και Αίγυπτο οδήγησαν σε βασανισμό αντιφρονούντων.

Στην κατάθεσή του ο Σαλιές αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός νέου συστήματος παρακολούθησης IPDR (Internet Protocol Detail Record), που υποκλέπτει δεδομένα περιήγησης στο ίντερνετ.

«Πώς λέγεται αυτό το νέο προϊόν;», ρωτούν οι αρχές.

«Δεν έχουμε βρει ακόμη όνομα. Σκεφτόμαστε να κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη [γι’ αυτό] στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι λάθος να λέμε ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», λέει, για να υποστηρίξει ότι δεν αποφεύγει την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας.

Οι έρευνες χάλασαν τα σχέδια Σαλιές. Ωστόσο, η κατάθεσή του έχει σημασία. Αποτελεί παραδοχή ότι η Nexa σκεφτόταν να κάνει R&D για συγκεκριμένο λογισμικό υποκλοπών στην Ελλάδα. Η Nexa, που την ίδια περίοδο ήταν αναντικατάστατος συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, του μεγαλύτερου μετόχου της Intellexa, η οποία είχε έδρα και στην Αθήνα, με δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχό της εδώ τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο πλέγμα εταιρικών συναλλαγών με τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ήταν πολιτικά υπεύθυνος της ΕΥΠ, η οποία είχε τους ίδιους στόχους παρακολούθησης με το Predator, το οποίο εμπορεύεται η Intellexa με άδειες εξαγωγής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα γραφεία των εταιρειών Trovicor και Advanced Middle East Systems (AMES) στο Ντουμπάι. Και οι δύο εταιρείες είναι συμφερόντων Σαλιές και Nexa. Η AMES είχε έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που της επέτρεπε να μην εφαρμόζει την ενωσιακή νομοθεσία. Ο Σαλιές αρνήθηκε στην κατάθεσή του προς τις γαλλικές Αρχές ότι η AMES δημιουργήθηκε για την παράκαμψη του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τις υποκλοπές και, για να ενισχύσει το επιχείρημά του, επικαλέστηκε σχέδια για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Trovicor έκανε πρόταση για λογισμικό υποκλοπών στην Αθήνα. Πηγή φωτογραφιών: Predator Files.

Σύστημα υποκλοπών Cerebro: Πώληση σε Κάιρο, πρόταση σε Αθήνα

Το 2012 ο Σαλιές ιδρύει τη Nexa. Αυτή εξαγοράζει την Amesys, εταιρεία που παρήγαγε το λογισμικό Eagle, το οποίο μετονομάζεται σε Cerebro. Την ίδια περίοδο ιδρύεται η AMES στο Ντουμπάι. Αυτή, συμφερόντων Σαλιές, αποκτά από τη Nexa το δικαίωμα πώλησης του Cerebro, κάτι που επιτρέπει παράκαμψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις άδειες εξαγωγών.

Το 2014 η Nexa πουλάει το Cerebro στην Αίγυπτο. Σε έγγραφο της εταιρείας που  κατασχέθηκε από τις γαλλικές αρχές εντοπίσαμε σχέδιο παρουσίασης του συστήματος υποκλοπών και προς το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, το δεύτερο τρίμηνο του 2017, επί κυβέρνησης Τσίπρα. Ο εξοπλισμός κατά πάσα πιθανότητα δεν αγοράστηκε, καθώς δεν αναφέρεται συμβόλαιο με την Ελλάδα στις παραγγελίες και τα τιμολόγια της Nexa την περίοδο 2014-2018, που είναι στη διάθεση της έρευνας.

Το ενδιαφέρον της Nexa για την Ελλάδα θα επανέλθει το 2021, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η Nexa στην αγκαλιά της Intellexa

Το πράγμα στραβώνει για τον Σαλιές το 2017.

Το γαλλικό περιοδικό Télérama αποκαλύπτει το συμβόλαιο πώλησης εξοπλισμού υποκλοπών στην Αίγυπτο. Η δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για «συνέργεια σε βασανιστήρια». Ο Σαλιές παραιτείται από όλες τις γαλλικές εταιρείες, διατηρώντας μόνο τη θέση του διευθυντή στην AMES. Στην κατάθεσή του το 2021 είπε ότι μετακόμισε στο Ντουμπάι το 2018 «εξαιτίας προβλημάτων με τα μίντια». Όμως, εκεί δεν στερείται την καλή ζωή: Μισθός 25.000 ευρώ. Μερσεντές 170.000 ευρώ. Επενδύσεις άνω των έξι εκατ. ευρώ σε ακίνητα του Παρισιού και του Ντουμπάι.

Σταδιακά ωστόσο εμφανίζεται ένα άλλο πρόβλημα: Εξαιτίας της ανάπτυξης της κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο, το Cerebro «τυφλώνεται», καταγράφοντας μικρό μέρος της κίνησης στο ίντερνετ. Δεν βλέπει πια τι βλέπουν οι παρακολουθούμενοι.

«Η αρχική ιδέα ήταν το κέντρο εκπαίδευσης για το Predator να γίνει στα Σκόπια, όπου θα δίδασκα πελάτες και προγραμματιστές πώς να χρησιμοποιούν το λογισμικό. Ωστόσο, η ιδέα της Βόρειας Μακεδονίας εγκαταλείφθηκε και το κέντρο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα».

Πρώην υπάλληλος της Cytrox στα Predator Files

Η Nexa αναπτύσσει το σύστημα παρακολούθησης Jasmine. Εντοπίζει με ποιον μιλάει ένας στόχος ακόμα και σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές (WhatsApp, Signal). Το Jasmine, όμως, δεν βλέπει περιεχόμενο μηνυμάτων. Μόνο τους συνομιλητές. Δεν αρκεί για να σώσει τη Nexa.  

Τότε εμφανίζεται ο Ταλ Ντίλιαν. Πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και ισχυρός άνθρωπος πίσω από το Predator. 

Έγγραφο της διαρροής δείχνει ότι η Nexa ξεκινά τη συνεργασία της με τον Ντίλιαν το 2018. Αφορά τη δημιουργία ενός βαν υποκλοπών. Το βαν, με τεχνολογία WiFi της WiSpear (συμφερόντων Ντίλιαν) και εξοπλισμό παρακολουθήσεων της Nexa, προσβάλλει με λογισμικό υποκλοπών της Cytrox (εταιρείας που ανήκει στον όμιλο Intellexa) στόχους σε ακτίνα 500 μέτρων, χωρίς το θύμα να πατήσει σύνδεσμο για να παγιδευτεί. Το πολυπόθητο zero-click είναι στα χέρια της συμμαχίας Nexa – Ντίλιαν.

«Το zero-click, αυτό είναι που, νομίζω, δίνει αξία στην πώληση σήμερα», θα έλεγε ο Ροκ σε συνομιλία του, την οποία κατέγραψαν οι γαλλικές αρχές.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώνεται η λεγόμενη Intellexa Alliance, συμμαχία της Nexa και εταιρειών συμφερόντων Ντίλιαν.

Νωρίτερα, το 2018, δύο προγραμματιστές της Nexa παραιτούνται, φοβούμενοι ότι το Cerebro θα χρησιμοποιούνταν κατά ομοφυλοφίλων στην Αίγυπτο, χώρα με 40.000 συλλήψεις και 1.400 δολοφονίες διαδηλωτών από το 2014.

Παρόλα αυτά, η Nexa δεν θα κάνει πίσω στην επόμενη συνεργασία της με τους Αιγύπτιους υπό τον δικτάτορα Αλ Σίσι. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, Γάλλοι και Ισραηλινοί ξεκινούν ομαδική συνομιλία στο WhatsApp, για να προετοιμάσουν επίδειξη του Predator στο Κάιρο. 

Εκεί ο Σαλιές προειδοποιεί για τη σημασία της: «Ο πελάτης μας έχει βαθιά γνώση και είναι πολύ απαιτητικός. Επιμένει ότι η επίδειξη πρέπει να γίνει αυτή την εβδομάδα. Διαφορετικά, μπορεί να χάσουμε το συμβόλαιο. Η πρώτη πληρωμή προϋποθέτει πετυχημένη επίδειξη».

Οι Γάλλοι φοβούνται ότι οι Αιγύπτιοι θα αγοράσουν κινητά με καινούργια λειτουργικά συστήματα, κάτι που ίσως δυσκολέψει την παγίδευση με Predator. «Πρέπει να κάνουμε την επίδειξη με κινητά που θα μας δώσουν εκείνοι. Αν κάνουμε προετοιμασία, θα χαθεί το εφέ του εντυπωσιασμού», σχολίασε προγραμματιστής της Nexa.

Τελικά όλα πήγαν καλά. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ο Σαλιές γράφει στους Ισραηλινούς συνεργάτες του στο WhatsApp τα ευχάριστα νέα: «Μόλις έλαβα μήνυμα από τον ατζέντη μας ότι [το συμβόλαιο] υπογράφηκε». Το μήνυμα συνοδεύεται από τέσσερα εμότζι με μπουκάλια σαμπάνιας.

«Υπέροχα!!! Καλή Χρονιά», απαντάει ο Ντίλιαν.

Στιγμιότυπα από τη συνέντευξη του Ταλ Ντίλιαν στο Forbes, όπου ο ίδιος αποκάλυψε το βαν υποκλοπών του που δρούσε στην Κύπρο, οδηγώντας στο ξέσπασμα ενός σκανδάλου των υποκλοπών εκεί, πριν εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου επρόκειτο να ξεσπάσει ένα δεύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Πηγή: Mediapart.

Σαλιές: Εξοπλισμός της Intellexa στην Ελλάδα

Ενώ η Intellexa των Ντίλιαν και Μπίτζιου έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, η συμμαχία Nexa – Ντίλιαν αναπτύσσει μια ακόμη σύνδεση με την Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο των γαλλικών αρχών που καταγράφεται σε συνομιλία των Σαλιές και Ροκ στις 20 Μαΐου 2021.

Στη συνομιλία τους τα στελέχη της Nexa συζητούν για μια επείγουσα πώληση εξοπλισμού υποκλοπών της Intellexa προς τη Μαδαγασκάρη. O Σαλιές λέει στον Ροκ ότι θέλει να υπογραφεί γρήγορα το συμβόλαιο, ώστε η πληρωμή να γίνει μέσα στον Μάιο. Ωστόσο, προσθέτει, «δεν έχω κάποια λύση» για άμεση πώληση στη Μαδαγασκάρη, «γιατί έχω ένα κομμάτι εξοπλισμού μπλοκαρισμένο στην Ελλάδα». 

Από τα λόγια του Σαλιές προκύπτει ότι ο εξοπλισμός της Intellexa που βρίσκεται στην Αθήνα δεν μπορεί να δοθεί στη Μαδαγασκάρη, επειδή είναι «μπλοκαρισμένος» είτε λόγω της χρήσης του στην Ελλάδα είτε για εξαγωγή σε άλλη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η Nexa, που σκεφτόταν να κάνει R&D στην Ελλάδα, διατηρούσε εξοπλισμό της Intellexa στη χώρα. 

Στην επικοινωνία Σαλιές – Ροκ η Μαδαγασκάρη αναφέρεται με το όνομα-κωδικό Loco. Όπως αργότερα διαπίστωσαν οι γαλλικές αρχές, τα στελέχη της Nexa είχαν παρατσούκλια για όλα τα συμβόλαια εξαγωγής εξοπλισμών υποκλοπών, συχνά με αναφορές σε σοκολάτες: Toblerone για Αίγυπτο, Ferrero για Μονακό, Bueno για Κονγκό.

Η πρόταση της Trovicor προς την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της για πώληση εξοπλισμού υποκλοπών το 2021, η εταιρεία Trovicor, συμφερόντων Nexa, συνέταξε πρόταση προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση συστήματος υποκλοπών. Συγκεκριμένα, η προσφορά, ύψους 1,785 εκατ. ευρώ, προέβλεπε την αναβάθμιση εξοπλισμού υποκλοπών από CRBO-LI (Lawful Interception / Νόμιμη Επισύνδεση) σε κέντρο παρακολούθησης τύπου MCng, το οποίο αποτελεί προϊόν της Trovicor.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, «το νέας γενιάς κέντρο παρακολούθησης MCng της Trovicor είναι ένα προηγμένο εργαλείο που καταγράφει, παρακολουθεί, αξιολογεί και ταξινομεί σε μια ενιαία πλατφόρμα τεράστιες ποσότητες δεδομένων επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και συναλλαγών από σταθερά και κινητά τηλεφωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο».

Το σχετικό συμβόλαιο δεν υπογράφηκε ποτέ, καθώς την ίδια περίοδο οι γαλλικές αρχές πραγματοποιούσαν έρευνες που τελικά οδήγησαν στις συλλήψεις. 

Το σπίτι του Ταλ Ντίλιαν στην Ελβετία, το οποίο επισκέφτηκαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας WOZ, στο πλαίσιο της έρευνας Predator Files. Πηγή: WOZ / Mediapart / Predator Files.

Φόβοι και προστριβές

Παρά τα κέρδη, οι συνομιλίες τις οποίες κατέγραψαν οι γαλλικές αρχές δείχνουν ότι σταδιακά αναπτύσσονται διχογνωμίες μεταξύ Nexa και Ντίλιαν, εξαιτίας των υψηλών τιμών που χρεώνουν οι Ισραηλινοί για το Predator.

«Σ’ αυτή τη χώρα [το Ισραήλ] είναι όλοι τους ίδιοι», διαμαρτύρεται σε τηλεφωνική του συνομιλία ο Σαλιές.

«Ξέρω τι βιβλίο θα σου κάνω δώρο στα γενέθλιά σου, κάτι που ξεκινά με τη λέξη “mein”», απαντάει o Ροκ, αναφερόμενος στο βιβλίο του Χίτλερ Mein Kampf (Ο Αγών μου).

«Κάθε φορά που έχω να κάνω με Ισραηλινούς στη δουλειά, καταλήγει άσχημα […] Έχω πολλούς εβραίους φίλους με τους οποίους τα πράγματα πάνε καλά, αλλά κακό χρόνο να ‘χουν οι Ισραηλινοί στις δουλειές…», απαντάει ο Σαλιές. 

«Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο»

Πρωθυπουργικό γραφείο Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα Predator Files

Ο Σαλιές από καιρό φοβάται διαρροές στον Τύπο. Στις 3 Ιουνίου 2021, λίγο πριν τις συλλήψεις, θα πει στον Ροκ: «Μπορεί [μια αποκάλυψη] να μας βλάψει πολύ, πολύ άσχημα […] Ακόμα κι αν στο 90% των περιπτώσεων χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, αρκούν ένα δύο στραβοπατήματα για να μας γυρίσει μπούμερανγκ η κατάσταση, και άσχημα», προσθέτει ο Σαλιές.

Τελικά, στις 15 Ιουνίου 2021, συλλαμβάνονται και οι δύο. Με κατηγορίες για «συμμετοχή σε βασανιστήρια», λόγω πώλησης του Cerebro σε Λιβύη (2007) και Αίγυπτο (2014).

Η δικαιοσύνη θα βάλει τη δεύτερη υπόθεση στο αρχείο, καθώς η έρευνα δεν απέδειξε ότι οι αντιφρονούντες στην Αίγυπτο βασανίστηκαν λόγω πληροφοριών που αποκτήθηκαν από το Cerebro και όχι από άλλο σύστημα υποκλοπών. Ωστόσο, εκκρεμεί η πρώτη υπόθεση, μαζί με τη δικαστική έρευνα για την πώληση του Predator στην Αίγυπτο το 2020 και την εξαγωγή στη Μαδαγασκάρη το 2021.

Στην κατάθεσή του ο Σαλιές αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία: «Είναι πέρα για πέρα σοκαριστικό ότι βρίσκομαι εδώ για να απαντήσω σε τέτοιου είδους κατηγορίες […] Μέχρι σήμερα πιστεύω ακράδαντα ότι [οι υποκλοπές] υπηρετούν το κοινό καλό, σώζουν ζωές».

Παραιτηθείς προγραμματιστής της Nexa κατέθεσε ως μάρτυρας: «Έζησα με βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Η συνείδηση είναι τεράστιο ζήτημα […] Μετά από χρόνια, κατάλαβα ότι τίποτα δεν θ’ αλλάξει στη νομοθεσία για όσα εργαλεία παρακολουθήσεων πωλούνται σε μη δημοκρατικές χώρες».

Στις 27 Μαΐου 2022, η Nexa πουλήθηκε στον γαλλικό όμιλο Chapsvision. Αργότερα μετονομάστηκε σε RB42, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τον τομέα των υποκλοπών, για να εξειδικευτεί στην κυβερνοασφάλεια.

Κέντρο εκπαίδευσης της Intellexa στην Αθήνα

Πρώην εργαζόμενος της Cytrox, της εταιρείας που με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία ανέπτυξε το Predator, είπε στην έρευνα Predator Files: 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά) με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, υπό την πολιτική ευθύνη του Γ. Δημητριάδη και τον έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος στοχοποιήθηκε και από το λογισμικό Predator. Πηγή: Kostis Hatzidakis / Facebook.

«Στην Ελλάδα υπήρχαν τα κεντρικά γραφεία [της Intellexa], αλλά κι ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης για το Predator. Μετά την εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα, ταξίδεψα στην Αθήνα, όταν δημιουργούνταν οι εγκαταστάσεις. Η αρχική ιδέα ήταν το κέντρο εκπαίδευσης να γίνει στα Σκόπια, όπου θα εκπαιδεύονταν πελάτες και προγραμματιστές πώς να χρησιμοποιούν το περιβάλλον χρήστη και γενικά το λογισμικό. Ωστόσο, η ιδέα της Βόρειας Μακεδονίας εγκαταλείφθηκε και το κέντρο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Εκεί έβαλαν επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο. Είχε την επίβλεψη του σχεδίου. Ήταν ο βασικός υπεύθυνος πίσω από τα μολυσμένα μηνύματα που αποστέλλονταν στους στόχους [παρακολούθησης μέσω Predator], καθώς και πίσω απ’ τη δημιουργία των μολυσμένων συνδέσμων. Εκπαίδευε χρήστες πώς να κάνουν μολύνσεις [μέσω Predator] και πώς να το χρησιμοποιούν αφού το κινητό [ενός στόχου] είχε μολυνθεί, πώς να παίρνω τα μηνύματά του, τέτοιου είδους πράγματα. Το συγκεκριμένο άτομο είχε εταιρεία στην Κύπρο και είχε βοηθήσει τον Ντίλιαν να στήσει εκεί μερικά πράγματα».

Η πηγή προσθέτει: «Πήγα μια φορά στην Αθήνα. Τότε στηνόταν εκεί ο απαραίτητο εξοπλισμό για τις εκπαιδευτικές κλάσεις: υπολογιστές, κινητά και άλλα παρόμοια πράγματα. Ο Ρότεμ [σ.σ.: Φάρκας, εκ των ιδρυτών της Cytrox] ήταν συχνά εκεί. Τα περισσότερα στελέχη που εργάζονταν στα Σκόπια είτε μετακόμισαν στην Ελλάδα είτε περνούσαν στην Αθήνα μεγάλο χρονικό διάστημα. Λίγοι παραμείναμε στα Σκόπια».

Απαντήσεις Nexa και Μαξίμου

Ρωτήσαμε το Μαξίμου για όσα ζητήματα εγείρονται στην έρευνα. «Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο», μας απάντησε το πρωθυπουργικό γραφείο. 

Στείλαμε ερωτήσεις στα δύο ανώτατα στελέχη της Nexa, Στεφάν Σαλιές και Ολιβιέ Μπομπό. Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τους με την Ελλάδα, περιορίστηκαν να απαντήσουν πως «είτε υπήρχε εμπορική σχέση, σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς, είτε δεν υπήρξε κανένα συμβόλαιο ή παράδοση εξοπλισμού». 

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Intellexa μέσω των δηλωμένων στοιχείων της, καθώς και με τον ιδρυτή της Cytrox Ρότεμ Φάρκας. Δεν λάβαμε απαντήσεις.

Αφήστε μια απάντηση