R•U – Investigate Europe: Η Ευρώπη στην παγίδα του ορυκτού αερίου

Πώς ένας αστερισμός επιχειρηματικών και γεωπολιτικών συμφερόντων έπεισε τους πολιτικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη πώς το αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, αποτελεί το όχημα για την «Πράσινη Μετάβαση». Έρχεται στο Reporters United.

20 Οκτωβρίου 2020
20 Οκτωβρίου 2020

Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και των κρατών μελών είναι ξεκάθαροι: με φόντο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως τους δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς μία μεγαλύτερη αύξησή της θα σημάνει καταστροφικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και τις ζωές μας.

Ωστόσο, το ορυκτό -και μόνο κατ’ευφημισμό, φυσικό- αέριο συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το αέριο είναι ένα καύσιμο που εκλύει αέρια του θερμοκηπίου, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, τα οποία είναι υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Όπως δείχνει η νέα έρευνα του Investigate Europe και του Reporters United, υποδομές ορυκτού αερίου σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, παρά τις επιστημονικές φωνές που ζητούν ταχύτερη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Η δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύει ότι η Ευρώπη προωθεί σημαντικά το αέριο παρά το αρνητικό αποτύπωμα που έχει στο περιβάλλον. Πρώτον, το κόστος από τα νέα έργα ορυκτού αερίου που κατασκευάζονται στην Ευρώπη φτάνει τα 104 δισ. ευρώ. Δεύτερον, νέοι σταθμοί υγροποιημένου αερίου (LNG) κατασκευάζονται ή επεκτείνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Πολωνίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ικανότητα εισαγωγής LNG στη Γηραιά Ήπειρο κατά 54%. Τρίτον, η Ευρώπη σχεδιάζει νέους αγωγούς αερίου που συνολικά φτάνουν τα 12.842 χιλιόμετρα, παρότι για πολλούς από αυτούς, όπως είναι ο EastMed, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα και την αναγκαιότητά τους.

Tο animation βασίστηκε στην έρευνα του Investigate Europe και είναι μια παραγωγή του Reporters United.
Συντελεστές
Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Σχεδιασμός Γραφικών: Αλεξία Μπαράκου
Σχεδιασμός Ήχου: Άρης Αθανασόπουλος
Αφήγηση: Παύλος Ζαφειρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση