Πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Το Reporters United, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ οργάνωσαν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο / πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο – αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

27 Φεβρουαρίου 2020
27 Φεβρουαρίου 2020

Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στο Ρομάντσο δημοσιογραφικό σεμινάριο για τους κανόνες και τη διαδικασία υποβολής FOIAs, δηλαδή αιτημάτων με τα οποία οι δημοσιογράφοι ζητούν από τις κρατικές Αρχές δημόσια έγγραφα, στοιχεία και πληροφορίες. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα με μια διαδικασία πρόσβασης στην πληροφορία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, το οποίο επιλέγει να την κρατάει κρυφή από τους πολίτες και τα ΜΜΕ.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Stéphane Horel, γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της εφημερίδας Le Monde, με μεγάλη πείρα στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, τα οποία υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, το λόμπι σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία και τα φυτοφάρμακα. (Η Ορέλ είναι στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Reporters United.)

Την ελληνική πτυχή του θέματος παρουσίασαν ο Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, ίσως τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα που ασκεί συστηματικά (και ενίοτε με μεγάλη επιτυχία) το δικαίωμα αίτησης εγγράφων, και η Δέσποινα Μητροπούλου, διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών), ενός από τους πρώτους οργανισμούς που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας στην Ελλάδα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν γύρω στους 20 δημοσιογράφους.

Αυτό ήταν το δεύτερο σεμινάριο για την υποβολή FOIAs. Το πρώτο με το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info! Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.

Αφήστε μια απάντηση