Υποκλοπές: Πιερρακάκης – Λαβράνος στο ακουστικό τους

Έρευνα Reporters United & ΕφΣυν: Εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών και την παραίτηση Δημητριάδη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τον φερόμενο ως επιχειρησιακό πρωταγωνιστή της υπόθεσης Γιάννη Λαβράνο, με τον οποίο από κοινού ενημερώνονταν ζωντανά για όσα έλεγε σε εκδήλωση για τις παρακολουθήσεις ένα θύμα του Predator: Η πρώην μάνατζερ του Facebook Άρτεμις Σίφορντ. Ανάδοχος του υπουργείου ο αναμεταδότης. Νέες αποκαλύψεις για τη σχέση του υπουργού με τον φερόμενο ως θύτη (Λαβράνο) και το ειδικό ενδιαφέρον του για το θύμα (Σίφορντ).

Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Spoovio.
Υποκλοπές: Πιερρακάκης – Λαβράνος στο ακουστικό τους
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη / Spoovio.

«Ολόκληρη η Κόλαση δεν έχει οργή χειρότερη από τον άνδρα που φοβάται τη ζημιά στη φήμη του» 

Ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Φελντ – παραφράζοντας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Κεφάλαιο 1ο: Πιερρακάκης και Λαβράνος ενημερώνονται από τον ίδιο άνθρωπο

«Ρε συ, ο μπροστινός μου γράφει μηνύματα στον Πιερρακάκη!».

Πέμπτη, 27 Απριλίου. ΕΣΗΕΑ. Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας». Το inside story διοργανώνει εκδήλωση για τις υποκλοπές. Μεταξύ των ομιλητών η πρώην μάνατζερ της εταιρείας Meta (Facebook) Άρτεμις Σίφορντ, οι επικοινωνίες της οποίας υπεκλάπησαν και από την ΕΥΠ και από το Predator.

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Τότε, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Αυτόπτες μάρτυρες παρατηρούν πως δύο άτομα που κάθονται πλάι πλάι στο βάθος της κατάμεστης αίθουσας αναμεταδίδουν λεπτομερώς μέσω μηνυμάτων όσα συμβαίνουν.

Το πράγμα γίνεται περίεργο όταν οι αυτόπτες μάρτυρες αντιλαμβάνονται τυχαία ποιοι είναι οι παραλήπτες των διαδοχικών μηνυμάτων, δύο πρόσωπα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών:

  • Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης
  • Ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση του Predator

Ή, για να ακριβολογούμε, τα μηνύματα στέλνονται σε επαφές που έχουν αποθηκευτεί ως «Κυρ. Πιερρακάκης» και «John Lavranos».

Κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι ακόμη και σήμερα ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Λαβράνο, που έχει συνδεθεί με υπόθεση πλαστών ταυτοτήτων, αλλά και με το Predator. Σκοπός της επαφής στη συγκεκριμένη εκδήλωση; Η από κοινού παρακολούθηση όσων επρόκειτο να πει η κ. Σίφορντ. 

Από την έρευνά μας προέκυψε ότι αποστολέας των μηνυμάτων σε Πιερρακάκη και Λαβράνο ήταν ο κ. Στάθης Χαϊκάλης, ιδιοκτήτης της Communication Effect. Πρόκειται για εταιρεία επικοινωνίας που συνδέεται μέσω σειράς δημόσιων αναθέσεων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο προΐσταται ο κ. Πιερρακάκης, – με την τελευταία πληρωμή που εντοπίσαμε να έχει γίνει στις 13 Απριλίου 2023

Απόσπασμα από απόφαση διενέργειας πληρωμής εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς την εταιρεία επικοινωνίας Communication Effect του κ. Στάθη Χαϊκάλη.

Σε ερώτηση του Reporters United, ο κ. Χαϊκάλης επιβεβαίωσε την οικονομική σχέση της εταιρείας του με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία με φορείς όπως εκείνοι που ρωτάτε δεν συνιστά άνω του 3% του συνολικού κύκλου εργασιών της».

Η εταιρεία του κ. Χαϊκάλη έχει μία ακόμα ιδιότητα: Αποτελεί τον συνέταιρο στην Ελλάδα της πολυεθνικής Edelman, η οποία, όπως αποκάλυψε το 2020 το Reporters United, είχε αναλάβει -με δημόσια κονδύλια- τη φιλοτέχνηση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα διεθνή ΜΜΕ. (Πρόσφατο ρεπορτάζ του Solomon αποκάλυψε σειρά νέων αναθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Edelman και αναδεικνύει τη σχέση της πολυεθνικής με τον Στάθη Χαϊκάλη.)

Δεν δημοσιεύουμε το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αποσιωπήσουμε πληροφορίες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και φωτίζουν μια υπόθεση με σοβαρές παραβιάσεις του κράτος δικαίου.

Η επικοινωνία μεταξύ Χαϊκάλη και Πιερρακάκη-Λαβράνου λειτούργησε με τον εξής τρόπο: Ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Μουμούρης, μετακλητός υπάλληλος στο υπουργικό γραφείο του κ. Πιερρακάκη από το 2019 ως το 2021, κατέγραφε όσα συνέβαιναν στην αίθουσα ή λέγονταν από τους ομιλητές και τα έστελνε στον κ. Χαϊκάλη, που με τη σειρά του τα μοίραζε στους δύο συνομιλητές του, «Κυρ. Πιερρακάκης» και «John Lavranos». (Ο δημοσιογράφος μάς είπε ότι βρισκόταν εκεί γιατί κρατούσε σημειώσεις για άρθρο που ετοιμάζει, τις οποίες μοιράστηκε με τον κ. Χαϊκάλη στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Communication Effect και πως δεν γνωρίζει πού έστελνε ο Χαϊκάλης τα μηνύματά του.)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του inside story για τις υποκλοπές

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, o αποστολέας των μηνυμάτων καταγράφει αναλυτικά τα λεγόμενα της κ. Σίφορντ, ενώ σε άλλα σημεία της συζήτησης περιορίζεται να αναφέρει ποιος μιλάει, χωρίς λεπτομέρειες. Αλλά κι από την άλλη άκρη των γραμμών, Πιερρακάκης και Λαβράνος ζητούν τακτικά διευκρινίσεις σχετικά αφενός με όσα λέει η κ. Σίφορντ, αφετέρου με το ενδεχόμενο να της υποβληθεί ερώτηση από το κοινό. Κάτι που τελικά δεν έγινε. 

Ρωτήσαμε τους κυρίους Χαϊκάλη, Πιερρακάκη, Λαβράνο τόσο για τη μεταξύ τους επικοινωνία όσο και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Άρτεμι Σίφορντ. Μόνον ο κ. Χαϊκάλης απάντησε: «Παρευρέθηκα σε μια δημόσια και ανοικτή εκδήλωση για ένα θέμα που παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον. Η παρουσία μου εκεί είχε σχέση με αυτό και όχι με οποιαδήποτε συνεργασία με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Επίσης, δεν σχετίζομαι επαγγελματικά με ιδιώτες που αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας. Ωστόσο, αδυνατώ να αντιληφθώ πως σε μια δημόσια εκδήλωση αναφορικά με το απόρρητο των επικοινωνιών γίνομαι αποδέκτης ερωτήσεων που παραβιάζουν τον πυρήνα αυτού του θέματος». 

Ο Στάθης Χαϊκάλης, ιδιοκτήτης της εταιρείας επικοινωνίας Communication Effect. Πηγή: YouTube / The Total Business.

To Reporters United έγινε αποδέκτης αυτών των πληροφοριών από αυτόπτες μάρτυρες στην εκδήλωση. Οι πληροφορίες αυτές τεκμηριώνουν την τωρινή σχέση ενός κορυφαίου υπουργού με τον επιχειρηματία Λαβράνο που έχει συνδεθεί όσο κανείς άλλος με το επιχειρησιακό μέρος της υπόθεσης των υποκλοπών. Τεκμηριώνουν επίσης το ειδικό ενδιαφέρον των δυο τους για ένα θύμα των υποκλοπών. Χάρη στους αυτόπτες μάρτυρες, το Reporters United εξέτασε τις φωτογραφίες από τα μηνύματα που αντηλλάγησαν. Ελέγξαμε τη γνησιότητά τους και τα ονόματα των συνομιλητών. Απευθύναμε ερωτήματα σε όλους τους εμπλεκόμενους. Κανείς τους δεν διέψευσε τα συμβάντα και τις πληροφορίες που μας μετέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες. 

«Παρευρέθηκα σε μια δημόσια εκδήλωση για ένα θέμα που παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον. Η παρουσία μου εκεί είχε σχέση με αυτό και όχι με συνεργασία με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς».

Σ. Χαϊκάλης στο Reporters United

Δεν θα δημοσιεύσουμε το περιεχόμενο των μηνυμάτων, ούτε τις ίδιες τις φωτογραφίες. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να αποσιωπήσουμε πληροφορίες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και φωτίζουν μια δημόσια υπόθεση στην οποία έχουν ήδη διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις του κράτος δικαίου και της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα μας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πιερρακάκης δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την κ. Σίφορντ. Το Reporters United έχει λάβει γνώση για επανειλημμένες ενέργειες του υπουργού και στενών του συνεργατών του, με σκοπό να πληροφορηθεί ο ίδιος για τις κινήσεις της κ. Σίφορντ.

Σ’ ένα από αυτά τα περιστατικά, στέλεχος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνομιλούσε πρόσφατα με τον επικεφαλής ενός οργανισμού που υπάγεται στο υπουργείο. Στη συζήτηση αναφέρθηκε κάποια στιγμή η υπόθεση Σίφορντ και το emvolio.gov.gr. Ο επικεφαλής του οργανισμού μετέφερε τη συζήτηση στον κ. Πιερρακάκη, που αμέσως επικοινώνησε με το στέλεχος και τον ρώτησε γιατί ενδιαφέρεται για την παρακολούθηση της κ. Σίφορντ.

Κεφάλαιο 2ο: Σχέση Πιερρακάκη – Λαβράνου, πολύ σκληρή για να πεθάνει 

Το περιστατικό στην εκδήλωση του inside story δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε συγκυριακό. Υπάρχουν δεδομένα που συνδέουν τους κ. κ. Πιερρακάκη και Λαβράνο τουλάχιστον από το 2019. Μάλιστα, η σχέση τους φαίνεται πως επιβιώνει μέχρι σήμερα, παρά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος τον περασμένο Αύγουστο και την εμπλοκή Λαβράνου στο σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Υπενθυμίζουμε: ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ταυτόχρονα κουμπάρος τόσο του κ. Πιερρακάκη, όσο και του κ. Λαβράνου. Όμως, Πιερρακάκης και Λαβράνος δεν συνδέονται μόνο μέσω του ανιψιού του πρωθυπουργού. Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η σχέση υπουργού και επιχειρηματία είναι άμεση και αδιαμεσολάβητη. 

Πριν τον Αύγουστο του Predator Gate: Τον Νοέμβριο του 2019, νεαρός μηχανικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο προσκαλείται να συναντήσει τον Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού, όμως, συνειδητοποιεί ότι η συνάντηση που έχει κλειστεί είναι με τον (άγνωστό του) Γιάννη Λαβράνο. Στην πορεία της συνάντησης, προσέρχεται και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Ακόμη, υπάρχουν διαπιστωμένες συναντήσεις του κ. Πιερρακάκη ως υπουργού με τον κ. Λαβράνο. Μία από αυτές, στο γραφείο του κ. Λαβράνου, στο Νέο Ψυχικό. Έχουμε ρωτήσει τον κ. Πιερρακάκη για τις παραπάνω συνδέσεις του με τον κ. Λαβράνο. Δεν τις διέψευσε ποτέ. (Τα δύο περιστατικά αποκαλύψαμε σε ρεπορτάζ μας τον Νοέμβριο του 2022.)

Εξώφυλλο από την έρευνα του Reporters United τον περασμένο Νοέμβριο για τις συνδέσεις του Γιάννη Λαβράνου με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Μετά τον Αύγουστο του Predator Gate: Το εντυπωσιακό είναι ότι η σχέση Πιερρακάκη – Λαβράνου επιβιώνει και μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την παραίτηση Δημητριάδη.

Αλλά από εκείνο το σημείο και πέρα, ο κ. Λαβράνος εμπλέκεται ευθέως από ρεπορτάζ συστημικών μίντια, όπως του Βήματος, στο επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καλούν να καταθέσει στην εξεταστική (κάτι που μπλοκάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη). Η επιτροπή PEGA ερευνά τον ρόλο του. Οι ανακριτές εξετάζουν ως μάρτυρες στενούς του συνεργάτες. Η αστυνομία κάνει έφοδο στις εταιρείες που συνδέονται μαζί του. Μάλλον όταν είναι πια αργά, αφού τα γραφεία του εντοπίστηκαν άδεια.

Κεφάλαιο 3ο: Ο Πιερρακάκης καρφώνει το Reporters United στον Λαβράνο 

Κι όμως, παρότι ο κ. Λαβράνος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου, ο κ. Πιερρακάκης εξακολουθεί στο παρασκήνιο να βρίσκεται στο πλάι του, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reporters United από περιστατικό που συνέβη μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. 

Κατά την έρευνά μας ο Πιερρακάκης κάρφωσε στον Λαβράνο συνάντηση των δημοσιογράφων του Reporters United με συνεργάτη του υπουργού, παραβιάζοντας τον όρο εχεμύθειας.

Αύγουστος του 2022, μετά την παραίτηση Δημητριάδη. Ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε ρεπορτάζ σχετικά με το ΚΕΤΥΑΚ (το κέντρο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή), την υπαγωγή του από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και την ενδεχόμενη σχέση του με δραστηριότητες του κ. Λαβράνου (στο θέμα θα επανέλθουμε με ξεχωριστό ρεπορτάζ).

Στενός συνεργάτης του υπουργού επικοινωνεί μαζί μας. Ακολουθεί συνάντηση μαζί του, τον Σεπτέμβριο, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας (με κλειστά κινητά) και υπό τον όρο της εκατέρωθεν απόλυτης εχεμύθειας. Ο εξ απορρήτων του Πιερρακάκη μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή Λαβράνου στην υπόθεση, ούτε σχέση του υπουργού με τον επιχειρηματία. «Κάνετε λάθος», επιμένει. 

Λίγο μετά -όπως το Reporters United είναι σε θέση να γνωρίζει- ο κ. Πιερρακάκης ενημερώνει τον κ. Λαβράνο για τη συνάντηση του συνεργάτη του με τους δύο ρεπόρτερ (Λεοντόπουλο και Χονδρόγιαννο). Με άλλα λόγια, ο υπουργός σπάει τον απόλυτο όρο εχεμύθειας και μάς «καρφώνει» σ’ έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης των υποκλοπών.

Εξώφυλλο από την έρευνα του Reporters United τον περασμένο Δεκέμβριο για το πώς ο υπουργός Πιερρακάκης, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και την ΕΥΠ, σαμπόταραν τη δημιουργία ψηφιακού αρχείο της ΑΔΑΕ, ναρκωθετώντας τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Κεφάλαιο 4ο: Γραφείο πολιτικού, Παρασκευή απόγευμα

Ας επιστρέψουμε όμως στην υπόθεση Σίφορντ, η παρακολούθηση της οποίας αποτελεί σήμερα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ΕΥΠ και Predator στοχοποιούσαν τα ίδια θύματα, με επίφαση λόγων εθνικής ασφάλειας. 

Μια εξήγηση για την παρακολούθηση της κ. Σίφορντ θα μπορούσε να αφορά την -τότε- θέση της στο τμήμα Πολιτικής Ασφάλειας της Meta. Η ίδια έχει αποκλείσει κατηγορηματικά αυτή την υπόθεση, λέγοντας στην επιτροπή PEGA ότι τα λογισμικά υποκλοπών «δεν ήταν στον πυρήνα του αντικειμένου» της. 

«Είτε ένας άνδρας που διάβασε τη συνέντευξη [της κ. Σίφορντ] πανικοβλήθηκε για τη φήμη του, ας πούμε ότι ήταν μέσα ή πλάι στην κυβέρνηση -και μάλλον ήταν, αλλιώς δεν λες στην ΕΥΠ να αρχίσει να παρακολουθεί κάποιον-, ή ένας άλλος που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό εναντίον του προηγούμενου προσώπου».

Ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Φελντ

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να αφορά την έκθεση της Meta για τη Cytrox, την εταιρεία που δημιούργησε το Predator. Κι αυτή η υπόθεση αποκλείστηκε από την κ. Σίφορντ στην PEGA, καθώς η έκθεση δεν δημοσιεύτηκε παρά τον Δεκέμβριο του 2021 – δηλαδή τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της παρακολούθησής της. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι, σύμφωνα με την ίδια, κανένα άλλο στέλεχος της Meta δεν ήταν στόχος παρακολουθήσεων.

Η δεύτερη εκδοχή αφορά τη στοχοποίηση της κ. Σίφορντ για την προσωπική της ζωή. 

Τον Φεβρουάριο του 2021, η ίδια συμμετείχε στο βιβλίο Είμαι Επικίνδυνη, μια συλλογή ιστοριών από 100 γυναίκες για τον σεξισμό στην Ελλάδα. Το κεφάλαιο της κ. Σίφορντ περιελάμβανε την εξής παράγραφο:

Γραφείο πολιτικού, Παρασκευή απόγευμα, χρόνια αργότερα. Έχω πάει για δουλειά. Με σερβίρει ουίσκι και ανάβει τσιγάρο. Βάζει το χέρι του πάνω στο πόδι μου, το τραβάω, το ξαναβάζει. «Πες μου τι θέλεις;», μου λέει. «Μπορώ να κάνω ό,τι θέλεις.» Γυναίκα στο σπίτι, μικρά παιδιά. 

Μάρτιος 2021: Το ίδιο απόσπασμα αναπαράγεται από το Marie Claire. Σε καμία από τις δημοσιεύσεις δεν κατονομάζεται συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Αύγουστος 2021: Ξεκινάει η παρακολούθηση της κ. Σίφορντ από την ΕΥΠ η οποία δεν θα διακοπεί παρά μόνο τον Αύγουστο του 2022. 

Σεπτέμβριος 2021: Ξεκινά η παρακολούθησή της από το Predator, χωρίς το CitizenLab να αποκλείει να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Η χρονική αλληλουχία δεν διέφυγε από την ευρωβουλεύτρια Σοφί ιντ Φελντ. Στην ακρόαση της κ. Σίφορντ από την επιτροπή PEGA τον Απρίλιο του 2023, τη ρώτησε ευθέως για το άρθρο που είχε γράψει το 2021: «Αναφέρετε παρενόχληση από έναν πολιτικό. Λίγους μήνες μετά, η παρακολούθηση ξεκινά. Μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι τα δύο συνδέονται;».

Η Σίφορντ απάντησε: «Το άρθρο δεν αναφέρει συγκεκριμένο άτομο και δεν φωτογράφισε συγκεκριμένο άτομο, και δεν υπάρχει κάποιος που θα είχε κίνητρο να με παρακολουθήσει».

Αργότερα πρόσθεσε: «Αυτό που περιέγραψα στο άρθρο απορρέει μεν από την πραγματική μου εμπειρία αλλά είναι μια αφηγηματική σύνθεση από διάφορες εμπειρίες και δεν είχε σκοπό να παραθέσει πραγματικά περιστατικά που αφορούν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο».

Λίγες μέρες μετά, απαντώντας σε ερώτηση του news247, η κ. Σίφορντ δήλωσε: «Μου φαίνεται αρκετά ακραίος λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω κάτι. Αυτό θα ήταν τρομερό, αλλά δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι ήταν αυτό». 

Στη δευτερολογία της, η Σόφι ιντ Φελντ είπε παραφράζοντας τον Σαίξπηρ: «Ολόκληρη η Κόλαση δεν έχει οργή χειρότερη από τον άνδρα που φοβάται τη ζημιά στη φήμη του». 

«Είτε ένας άνδρας που διάβασε τη συνέντευξη [της κ. Σίφορντ] ξαφνικά πανικοβλήθηκε για τη φήμη του, ας πούμε ότι αυτός ήταν μέσα ή πλάι στην κυβέρνηση -και μάλλον ήταν, αλλιώς δεν λες στην ΕΥΠ να αρχίσει να παρακολουθεί κάποιον-, ή ένας άλλος που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό εναντίον του προηγούμενου προσώπου. Πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο;».

Η κ. Σίφορντ απάντησε: «Είναι πιθανό κάποιος στην εξουσία που είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο να είδε το άρθρο και να το χρησιμοποίησε για να πάρει πληροφορίες για κάποιον εσωτερικό αντίπαλό του, βάσει αυτού που είχα γράψει».

Η κατάθεση της κ. Σίφορντ και η τοποθέτηση της ευρωβουλεύτριας Σόφι ιντ Φελντ στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί το εξής: Η έρευνά μας δεν εστιάζει στο περιστατικό της παρενόχλησης. Αυτή μπορεί να αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο ή όχι, να συνέβη ή να μη συνέβη. Αυτό που ερευνάται αποκλειστικά είναι αν μια τέτοια αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο ήταν ο λόγος που το κοινό κέντρο Predator και ΕΥΠ επέλεξε να παρακολουθήσει την κ. Σίφορντ. Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι έγινε κατάφωρη κατάχρηση του όρου της εθνικής ασφάλειας, με σκοπό την παρακολούθηση πολιτών για λόγους αμιγώς προσωπικούς. 

Αυτό το ζήτημα απηχεί ουσιαστικά και μία απ’ τις παρατηρήσεις της κ. Σίφορντ στην εκδήλωση του inside story:

«Όπως έχουμε δει, είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που βρέθηκαν σε αυτές τις λίστες όχι επειδή έκαναν κάτι αυτές, δεν έκαναν κάτι στον δημόσιο χώρο για να υπάρχει λόγος, αλλά έκαναν κάτι οι σύντροφοί τους, έκαναν κάτι οι πρώην σύντροφοί τους ίσως, ή άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτές ερωτικά και για αυτό μπλέχτηκαν σε αυτές τις διαδικασίες».

Απόσπασμα από την τοποθέτηση της κ. Σίφορντ στην εκδήλωση του inside story για τις υποκλοπές.

Επικοινωνήσαμε με την κ. Σίφορντ, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση. 

Με την εξαίρεση των Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Σίφορντ, κανείς άλλος ως σήμερα δεν έχει δεχτεί να μιλήσει δημόσια. Η χώρα πάει σε εκλογές με σημαντικό κομμάτι του πολιτικού, δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού της προσωπικού δυνάμει εκβιαζόμενο, βουβό και ανήμπορο να αντιδράσει.

UPDATE 8/5/2023: Μετά την έρευνά μας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που δεν απάντησε στα ερωτήματά μας προ της δημοσίευσης, προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με το ρεπορτάζ μας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε:

Η κοινή απάντηση των Reporters United και ΕφΣυν στην «απάντηση» του κ. Πιερρακάκη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, με τον οποίο αποδεικνύεται ότι διατηρεί ακόμα στενή σχέση, έστειλαν σε δημόσια εκδήλωση δύο άτομα σε διατεταγμένη υπηρεσία, μόνο και μόνο για να τον ενημερώσουν λέξη προς λέξη για όσα θα έλεγε η κ. Άρτεμις Σίφορντ για τις υποκλοπές.

Ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να δώσει απαντήσεις στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόσο για το επίμονο ενδιαφέρον που δείχνει για τις τοποθετήσεις της κ. Σίφορντ, όσο και για τις προνομιακές σχέσεις του με έναν εκ των πρωταγωνιστών του Predator Gate, Γιάννη Λαβράνο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε για όλα τα δεδομένα προ της δημοσίευσης, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι στην «απάντησή» του μετά τη δημοσίευση της έρευνας των Reporters United και ΕφΣυν, ο κ. Πιερρακάκης δεν αμφισβητεί ούτε ένα γεγονός και τεκμήριο του ρεπορτάζ, παρά τη γενικόλογη αναφορά περί «στόχευσης», την οποία συγχέει με τη λογοδοσία του ίδιου ως πολιτικού προσώπου.

Όσο λοιπόν κι αν πετάει την μπάλα στο #Μάτι και στις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει τελικά να δώσει απαντήσεις και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Αφήστε μια απάντηση

This Post Has One Comment

  1. ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Ολα στη φορα για τα ¨λευκα κολαρα” που θεωρουν την χωρα και τους πολιτες ιδιοκτησια τους.