Γρηγόρης Δημητριάδης: Ξαναγεννημένος την 4η Ιουλίου

Το 2022, στη δεξίωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ο πρέσβης των ΗΠΑ προσκάλεσε μεταξύ άλλων την Αμερικανίδα πολίτη Άρτεμι Σίφορντ. Ένα χρόνο μετά, και ενώ αποδείχτηκε ότι η κ. Σίφορντ ήταν ένα από τα θύματα του ελληνικού Watergate, στη δεξίωση για το 2023 προσκλήθηκε ο πολιτικά υπεύθυνος της υπόθεσης των υποκλοπών: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, στην πρώτη του ουσιαστικά εμφάνιση μετά την παραίτησή του. Σιωπή αντί απάντησης από την Πρεσβεία.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης χαιρετάει τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στο πλαίσιο της δεξίωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος / Photo Press
Γρηγόρης Δημητριάδης: Ξαναγεννημένος την 4η Ιουλίου
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης χαιρετάει τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στο πλαίσιο της δεξίωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος / Photo Press

Την Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023, λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε μία από τις σπανιότατες δημόσιες εμφανίσεις του μετά την παραίτησή του εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών. Και, μάλιστα, ως προσκεκλημένος στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η πρόσκληση του κ. Δημητριάδη στην αμερικανική πρεσβεία ενισχύει την εκτίμηση που ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές έχουν κάνει προς το Reporters United, σύμφωνα με την οποία ο ανιψιός του πρωθυπουργού δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά αδύναμος.

Την παρουσία του κ. Δημητριάδη στη δεξίωση του πρέσβη Τσούνη για την εθνική εορτή των ΗΠΑ «διαφήμισαν» τις τελευταίες μέρες αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο, μιλώντας για «σημειολογία» και «ηχηρή παρουσία» του ανιψιού του πρωθυπουργού που «στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση» στην πρεσβευτική κατοικία, έχοντας συνομιλίες με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επιχειρηματίες, αλλά και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρέσβη Τσούνη, χωρίς την παρουσία τρίτων. 

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Η σχετική αρθρογραφία επιχείρησε να υποβαθμίσει την εμπλοκή Δημητριάδη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, λέγοντας ότι «εάν οι Αμερικανοί -που γνωρίζουν τα πάντα- πίστευαν ότι [ο κ. Δημητριάδης] είχε εμπλοκή στο θέμα των υποκλοπών δεν θα τον προσκαλούσαν σε αυτή την σημαντική δεξίωση». Μάλιστα, σχολιάστηκε ότι η επανεμφάνιση Δημητριάδη «μάλλον σχετίζεται και με τις πληροφορίες που υπάρχουν από δικαστικούς κύκλους, ότι σύντομα περατώνεται η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των επισυνδέσεων και η οποία φυσικά θα δημοσιοποιηθεί. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως από την έρευνα δεν προκύπτει κάποια ευθύνη του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου».

Η ισχύς Δημητριάδη

Απ’ την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Γρηγόρη Δημητριάδη προκύπτουν δύο σημαντικά δεδομένα.

Πρώτον, ενισχύεται η εκτίμηση που ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές έχουν κάνει προς το Reporters United, σύμφωνα με την οποία ο κ. Δημητριάδης δεν ήταν ποτέ ουσιαστικά αδύναμος. Μπορεί να παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Μπορεί να έμεινε για μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, παρέμεινε ισχυρός, κόντρα στις κατά καιρούς κυβερνητικές διαρροές που μιλούσαν για εξοβελισμό του και για ανεπίστρεπτο πάγωμα των σχέσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τώρα που η ΝΔ επικράτησε με μεγάλη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και απέφυγε τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους από τις υποκλοπές, ήρθε κι η πρώτη δημόσια επανεμφάνισή του. Τα παραπάνω ενισχύουν και οι εκτιμήσεις πηγών, που λένε ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού γνωρίζει πάρα πολλά για το Μαξίμου και ως εκ τούτου θα ήταν λάθος εκ μέρους του Μαξίμου να κάψει τις γέφυρες μαζί του. 

Η σιωπή της πρεσβείας

Δεύτερον, δεν περνά απαρατήρητο ότι η επανεμφάνιση Δημητριάδη έγινε με πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας. Κι αυτό, παρά τη θεσμική εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού ήταν υπεύθυνος για την ΕΥΠ την περίοδο που η Υπηρεσία παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, η πρόσκληση έγινε παρότι η υπόθεση των υποκλοπών ερευνάται ακόμη δικαστικά και ο κ. Δημητριάδης δεν φέρει κάποιο δημόσιο αξίωμα. Και παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη παρακολουθούσε την Αμερικανίδα πολίτη και πρώην μάνατζερ του Facebook Άρτεμι Σίφορντ, η οποία παράλληλα στοχοποιήθηκε και από το λογισμικό υποκλοπών Predator (και ήταν καλεσμένη στην εκδήλωση για την αμερικανική Ημέρα Ανεξαρτησίας έναν χρόνο νωρίτερα, το 2022). 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα έκανε αναφορά τόσο στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όσο και στην αγωγή Δημητριάδη κατά του Reporters United, της ΕφΣυν και του Θανάση Κουκάκη, με φόντο τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση των υποκλοπών. 

Ρωτήσαμε την αμερικανική πρεσβεία αν η πρόσκληση προς τον κ. Δημητριάδη αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς τον ίδιο για τα πεπραγμένα του ως Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Η πρεσβεία μας είπε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το ερώτημά μας.

Πέρα από την παραίτηση του για υπόθεση των υποκλοπών, τον κ. Δημητριάδη ως πολιτικά υπεύθυνο για το σκάνδαλο έχουν επανειλημμένα υποδείξει με δηλώσεις τους αλλά και πράξεις τους κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (και θείος του), ο οποίος στο πρώτο του διάγγελμα για την υπόθεση ανέφερε ότι «ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» για τις παρακολουθήσεις.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ρωτήσαμε με ποια ιδιότητα προσκλήθηκε ο κ. Δημητριάδης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, καθώς κι αν αυτή η πρόσκληση αποτελεί ένδειξη υποστήριξης προς τον ίδιο για τα πεπραγμένα του ως Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, ειδικά μάλιστα που τα παραπάνω δημοσιεύματα μίλησαν και για δια ζώσης συζήτηση του κ. Δημητριάδη με τον Αμερικανό πρέσβη, χωρίς την παρουσία τρίτων. Η πρεσβεία μας είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει τα σχετικά ερωτήματά μας. Το Reporters United επιβεβαίωσε μέσω παρισταμένων ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν στην οικία του πρέσβη, κάτι που προκύπτει και από το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην φετινή εκδήλωση του Αμερικανού πρέσβη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, μαζί με την Μαρία Όλσον, επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος / Photo Press

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Δημητριάδης είχε δώσει το παρών και σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Ζάππειο, πλάι στον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο. 

Ερωτήματα για το ρεπορτάζ απευθύναμε και στον κ. Δημητριάδη, ο οποίος ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημά μας. 

*Ο τίτλος του κειμένου είναι παραλλαγή από τον τίτλο της ταινίας Γεννημένος την 4η Ιουλίου (Born on the Fourth of July).

Αφήστε μια απάντηση