Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου στη δίκη Λιγνάδη

Η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στο οποίο εκδικάζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη απέρριψε το αίτημά μας για την παρουσία Παρατηρητηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης. Παράλληλα, αποφάσισε να επιτρέψει μόνο σε διαπιστευμένους στο υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιογράφους την πρόσβαση στη δικαστική αίθουσα.

3 Μαρτίου 2022
Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου στη δίκη Λιγνάδη
3 Μαρτίου 2022

Το δελτίο τύπου στη μορφή που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη.

Με το παρόν θα θέλαμε να ενημερώσουμε το ενδιαφερόμενο κοινό για μια δυσάρεστη, για την ελευθερία του τύπου και της ενημέρωσης, εξέλιξη που έλαβε χώρα την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 στο ΜΟΔ Αθηνών.

Ομάδα παρατηρητών/τριων από το Παρατηρητήριο της Δίκης Λιγνάδη (Lignadis Trial Watch) κατά την έναρξη της διαδικασίας της τρίτης (3ης) δικασίμου υπέβαλε αίτημα να παρίστανται στο κοινό δύο (2) παρατηρητές-ριες σε κάθε δικάσιμο προκειμένου να καταγράφεται και να μεταδίδεται η διαδικασία στα κοινωνικά δίκτυα ασκώντας στην πράξη το δικαίωμα στην ενημέρωση για μια τόσο σημαντική κοινωνικά, και πολύκροτη δίκη. Πρακτική που έχει αποδεδειγμένα συμβάλει στην εκπλήρωση των όρων δημοσιότητας και διαφάνειας αναφορικά με τις συγκεκριμένες διαδικασίες. (Τα πρόσφατα παραδείγματα του GoldenDawnWatch και του Zackie Oh Watch είναι χαρακτηριστικά).  

Το Παρατηρητήριο για τη δίκη Λιγνάδη συστάθηκε με πρωτοβουλία του δημοσιογραφικού δικτύου Reporters United, ακτιβιστών και νομικών, προκειμένου να παρέχει ανεξάρτητη και απρόσκοπτη ενημέρωση για τη διαδικασία της δίκης στα πρότυπα των προηγούμενων παρατηρητηρίων.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο αίτημα, μετά από έντονες διαμαρτυρίες της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, και με πρόσχημα τα μέτρα κατά της πανδημίας, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου αρνητική συνθήκη για τους όρους δημοσιότητας των σχετικών διαδικασιών.

Παράλληλα ενώ στις δύο προηγούμενες δικάσιμους μπορούσαν με εναλλαγή να παρακολουθούν τη διαδικασία όλες/οι οι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονταν και παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο ρωτήθηκε αν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία διαπίστευσης απαντώντας αρνητικά, σήμερα αιφνιδιαστικά το Δικαστήριο άλλαξε τη διαδικασία. Αποφάσισε να επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη δίκη μόνον οι δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι/-ες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. (Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπίστευση που παρέχεται από το υπουργείο σε δημοσιογράφους αφορά την κάλυψη των δραστηριοτήτων του υπουργείου και όχι την πρόσβαση στις δικαστικές αίθουσες.) Πρόκειται για μια ακόμα προβληματική κίνηση αποκλεισμού.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην ενημέρωση και την κατάφωρη παραβίαση του δημόσιου χαρακτήρα της διαδικασίας, καθώς και για το άκρως εχθρικό κλίμα που αντιμετωπίσαμε στην αίθουσα. Επιπλέον ζητάμε να αποκατασταθεί και να περιφρουρηθει η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματός μας στην ενημέρωση της κοινωνίας για τη δίκη Λιγνάδη.

Αφήστε μια απάντηση