Το μυστικό κρύβεται στο αρχείο: Ο βρόμικος πόλεμος του Μαξίμου κατά της ΑΔΑΕ

Πώς οι υπουργοί Τσιάρας και Πιερρακάκης αλλά και η ΕΥΠ εδώ και 20 μήνες σαμποτάρουν τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου της ΑΔΑΕ, ναρκοθετώντας την τελευταία ελπίδα διαλεύκανσης του σκανδάλου. Πώς η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό τριών εταιρειών γερμανικών, βρετανικών και σερβικών συμφερόντων, οι δύο εκ των οποίων έχουν βαρύ και πρόσφατο ιστορικό υποκλοπών στην Ελλάδα.

Εδώ και 20 μήνες οι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας αρνούνται να εκδώσουν την ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Εικονογράφηση: Spoovio / Φάνης Κόλλιας
Το μυστικό κρύβεται στο αρχείο: Ο βρόμικος πόλεμος του Μαξίμου κατά της ΑΔΑΕ
Εδώ και 20 μήνες οι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας αρνούνται να εκδώσουν την ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Εικονογράφηση: Spoovio / Φάνης Κόλλιας

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, οι εκπρόσωποι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κάνουν έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Cosmote και, παρά τις απόπειρες της εταιρείας και του εισαγγελέα Ντογιάκου να μην ολοκληρωθεί ο έλεγχος, διαπιστώνουν ότι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Όμως δύο ερωτήματα παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα: 

  1. Γιατί η ΑΔΑΕ είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στην Cosmote για να μάθει αν ένας πολίτης παρακολουθείται;
  2. Πώς μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών (πλήρως ελεγχόμενη από το γερμανικό κράτος και με βαρύ ιστορικό παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα) βρέθηκε να γνωρίζει μυστικά εθνικής ασφάλειας που καμία κρατική (ούτε καν δικαστική) αρχή (πλην της ΕΥΠ) δεν γνωρίζει;

Συγκάλυψη σε 2 + 1 βήματα

Η απάντηση στα ερωτήματα βρίσκεται στον βρόμικο πόλεμο σε βάρος της ΑΔΑΕ από διαφορετικούς παράγοντες:

  1. Παρά τη νομοθετική πρόβλεψη από τον Μάρτιο του 2021, οι αρμόδιοι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας αρνούνται 20 μήνες να εκδώσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία η ΑΔΑΕ θα αποκτούσε τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους στο δικό της, ψηφιοποιημένο και κρυπτογραφημένο αρχείο, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Φυσικά, οι ευθύνες βαραίνουν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν δημιούργησαν ψηφιακό αρχείο για την ΑΔΑΕ.
  • Χωρίς το ψηφιακό αρχείο, η ΑΔΑΕ παραμένει τυφλή, ανίκανη να επιτελέσει τη συνταγματική της αποστολή: Για να διενεργήσει έλεγχο πρέπει να καταφύγει στα αρχεία που διατηρούν οι πάροχοι για τις υποκλοπές! Η τήρηση του Συντάγματος είναι δηλαδή στα χέρια τριών εταιρειών ξένων συμφερόντων (γερμανικών, βρετανικών και σερβικών), οι δύο εκ των οποίων έχουν πρόσφατο ιστορικό παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα.
  1. Την κρίσιμη περίοδο (2021), δημοσίευματα από τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο σε ΜΜΕ συμφερόντων Μαρινάκη σαμποτάρουν τη δημιουργία του ψηφιακού αρχείου της ΑΔΑΕ, κατηγορώντας τα μέλη της Αρχής ότι διευκολύνουν το έργο «κακοποιών, κατασκόπων και τρομοκρατών».
  2. Η απόπειρα συγκάλυψης ολοκληρώνεται με την ψήφιση του νόμου 5002 τον Δεκέμβριο του 2022, ο οποίος σύμφωνα με την ΑΔΑΕ καθιστά «με μαθηματική ακρίβεια» αδύνατη τη λειτουργία του αρχείου της – και κατά συνέπεια θάβει τις ελπίδες διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Η ΑΔΑΕ δεν έχει τρόπο να ελέγξει

Στις 16 Μαρτίου 2021 η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η τροπολογία είχε μια θετική ρύθμιση, αφού θα βοηθούσε την ΑΔΑΕ να ασκεί αποτελεσματικότερο έλεγχο στην ΕΥΠ.

Προέβλεπε την έκδοση ΚΥΑ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Με βάση αυτήν, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα έπρεπε να στέλνουν ψηφιακά και κρυπτογραφημένα προς την ΑΔΑΕ και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τις διατάξεις της εισαγγελέα με βάση τις οποίες γίνονται οι παρακολουθήσεις. Μέχρι σήμερα, η αποστολή των διατάξεων γίνεται σε έγχαρτη μορφή, κάτι που, όπως θα δούμε, ενισχύει την αδιαφάνεια και αναιρεί τον έλεγχο της ΑΔΑΕ πάνω στις μυστικές υπηρεσίες.

Η ΑΔΑΕ, συνταγματικά επιφορτισμένη με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, απευθύνεται σε επιχειρήσεις για να μάθει αν κάποιος παρακολουθείται! Δηλαδή οι κρατικές αρχές εξαρτώνται από ιδιώτες.

Το πρόβλημα με το χάρτινο αρχείο το έθεσε η ίδια η Αρχή στον απολογισμό της για το 2021: «Μέχρι σήμερα, η Αρχή λάμβανε μόνο το φυσικό σώμα των διατάξεων, σε έγχαρτη μορφή- κάτι που δεν επέτρεπε την ηλεκτρονική επεξεργασία τους, καθόσον ουδέποτε η Αρχή διέθετε επάρκεια ανθρώπινων πόρων και υλικοτεχνικών υποδομών για να προχωρήσει εξ ιδίων σε ψηφιοποίηση των εισερχόμενων διατάξεων». Γι αυτό το λόγο, ανέφερε πως «πολύ σημαντικός στόχος για το έτος 2022 είναι η ψηφιοποίηση και καταστροφή των επί 15ετία συσσωρευόμενων εγχάρτων αρχείων της Αρχής». 

Η κρυπτογραφημένη αποστολή των διατάξεων άρσης του απορρήτου θα είχε δύο ευεργετικές συνέπειες: Πρώτον, θα εξασφάλιζε την ασφαλή και άμεση διαβίβαση των διατάξεων στην ΑΔΑΕ. Δεύτερον, θα επέτρεπε στην Αρχή τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος, πότε και για ποιους λόγους έχει παρακολουθηθεί, προϋπόθεση για την επιτέλεση του συνταγματικού της σκοπού.

Απόσπασμα από την τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία τον Μάρτιο του 2021 θεσμοθέτησε την υποχρέωση έκδοσης ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Παρά το πέρας 20 μηνών, οι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας δεν εξέδωσαν ποτέ την ΚΥΑ.

Οι μόνοι που ξέρουν: Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη, καθώς, οι υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας αλλά και το ίδιο το Μαξίμου, όταν συνειδητοποίησαν τη σημασία του ψηφιακού αρχείου της ΑΔΑΕ, σαμπόταραν τη δημιουργία του. 

Πέρα από την υπερσυσσωρευση ενός τεράστιου όγκου χάρτινου υλικού, το πρόβλημα αυτής της πρακτικής είναι ότι η κάθε διάταξη αναφέρει μόνον τον τηλεφωνικό αριθμό του πολίτη που παρακολουθείται, και όχι το όνομά του. Πολλές διατάξεις, μάλιστα, περιλαμβάνουν πάνω από έναν τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατον για την ΑΔΑΕ να ελέγξει ποιος παρακολουθείται και ποιος όχι. Όταν, όπως αποκάλυψε το Reporters United και η ΕφΣυν, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έκανε στις 12 Αυγούστου 2020 αίτημα στην ανεξάρτητη Αρχή για να μάθει αν υποκλέπτονται οι συνομιλίες του, η ΑΔΑΕ θα έπρεπε να ψάξει ένα τεράστιο αρχείο για να βρει ανάμεσα σε χιλιάδες χαρτιά το ένα που θα περιελάμβανε τον αριθμό του Κουκάκη. Θα έπρεπε δηλαδή να ψάξει στ’ άχυρα για να βρει τον ψύλλο.

Όταν ο Θανάσης Κουκάκης έκανε αίτηση στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί αν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ έπρεπε να απευθυνθεί στον τηλεπικοινωνιακό του πάροχο (Cosmote), για να μάθει αν έχει γίνει άρση του απορρήτου σε βάρος του δημοσιογράφου. Η εξάρτηση της ΑΔΑΕ από τους παρόχους οφείλεται στο ότι, με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, η ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει ψηφιακό αρχείο. Φωτογραφία: Εξώφυλλο από το ρεπορτάζ του Reporters United που αποκάλυψε την παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ. Εικονογράφηση: Spoovio / Φάνης Κόλλιας.

Αφού η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει ουσιωδώς στο αρχείο της, πρακτικά πηγαίνει στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του κάθε πολίτη (Cosmote, Vodafone, Wind), ζητώντας από αυτόν να μάθει αν έχει γίνει άρση του απορρήτου του.

Αυτό οδηγεί στο εξής οξύμωρο: Η ΑΔΑΕ, συνταγματικά επιφορτισμένη με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, απευθύνεται σε επιχειρήσεις για να μάθει αν κάποιος παρακολουθείται! Δηλαδή οι κρατικές αρχές εξαρτώνται από ιδιώτες.

Χριστουγεννιάτικη παρέμβαση Μαξίμου στους παρόχους;

Η σημασία των παρόχων φαίνεται από τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις μέρες των Χριστουγέννων: Στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Documento, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσισε να κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους στους παρόχους με σκοπό τη διασταύρωση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ (μεταξύ άλλων και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου) που έχουν καταγγελθεί από το Documento. 

Σε δημοσίευματά του το i-eidiseis άφησε να εννοηθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος επικοινώνησε με τη διοίκηση των Vodafone και Wind, καλώντας τους να μη διευκολύνουν τους ελέγχους της ΑΔΑΕ. Σε απάντησή του προς το Reporters United και την ΕφΣυν, ο κ. Μπρατάκος το αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Ουδέποτε δόθηκε οδηγία μου στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για μη διευκόλυνση των ελέγχων της ΑΔΑΕ, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ έγιναν κανονικά στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους».

Πάροχοι με ιστορικό παράνομων υποκλοπών

Σε αντίθεση με την ΑΔΑΕ τα ονόματα των παρακολουθούμενων ξέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι: 

Πηγή με γνώση των συσχετισμών μεταξύ των παρόχων και της κυβέρνησης αναρωτιέται: «Τι θα γίνει αν η ΑΔΑΕ μείνει χωρίς ψηφιακό αρχείο και ένας πάροχος επιχειρήσει μια μέρα να αποκρύψει κάποια παρακολούθηση, ακόμα και υπό την πίεση πολιτικών συμφερόντων; Η παρακολούθηση θα συγκαλυφθεί».

Ούτε και η εισαγγελέας της ΕΥΠ ξέρει!

Εκτός από την ΑΔΑΕ, ούτε η εισαγγελέας της ΕΥΠ που εγκρίνει την επισύνδεση δεν έχει πλήρη εικόνα για τις ταυτότητες όσων παρακολουθούνται. 

Πράγματι, όταν η ΕΥΠ θέλει να προχωρήσει σε άρση του απορρήτου, διαβιβάζει στην εισαγγελέα της Υπηρεσίας Βασιλική Βλάχου αίτημα που παραθέτει μόνο τον τηλεφωνικό αριθμό τού προς παρακολούθηση πολίτη, καθώς και την αναφορά ότι η παρακολούθησή του θα γίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η διάταξη δεν περιλαμβάνει ούτε το όνομα του προσώπου ούτε ανάλυση των δεδομένων που τεκμηριώνουν τους λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Reporters United δημοσιεύει σήμερα ένα τέτοιο απόρρητο έγγραφο. Πρόκειται για παλαιότερο αίτημα της ΕΥΠ προς τον εισαγγελέα Εφετών για άρση του απορρήτου. (Το έγγραφο είναι από την εποχή που υπήρχε εισαγγελέας και εκτός ΕΥΠ, δηλαδή πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει το 2018 τον νόμο και επιτρέψει τις παρακολουθήσεις αποκλειστικά με την έγκριση του εισαγγελέα εντός της ΕΥΠ.) 

Στο αίτημα της ΕΥΠ δεν αναφέρεται το όνομα του πολίτη. 

Το ότι η διαδικασία παραμένει ίδια μέχρι σήμερα προκύπτει από απάντηση της Cosmote προς το Reporters United: «Οι διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του συνδρομητή».

Σε αντίθεση με την ΑΔΑΕ και τον εισαγγελέα, οι πάροχοι δεν γίνεται να μη γνωρίζουν τα ονόματα των παρακολουθούμενων 

Στις 4 Μαΐου 2022, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος υπενθύμισε στους υπουργούς Πιερρακάκη και Τσιάρα ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την υποχρέωση έκδοσης της ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Αυτοί τον αγνόησαν.

Η Cosmote, ο μόνος πάροχος που καταδέχτηκε να μας απαντήσει (αντίθετα με τη Vodafone και τη Wind), απέφυγε να το διευκρινίσει.

Στο ερώτημα για το αν η εταιρεία τηρεί ψηφιακό αρχείο, ο όμιλος απάντησε: «Οι εταιρείες μας τηρούν αρχείο με τις διατάξεις άρσης του απορρήτου, χωρίς χρονικό περιορισμό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι διατάξεις καταχωρούνται για την εκτέλεσή τους και στη συνέχεια αρχειοθετούνται». Με άλλα λόγια, οι πάροχοι είναι οι μόνοι που διαθέτουν ψηφιακό αρχείο για το ποιος παρακολουθείται. 

Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ισχυρίστηκε ότι «και οι τρεις πάροχοι είπανε και ομoνοήσανε [στο πλαίσιο της απόρρητης ακρόασής τους από την Εξεταστική Επιτροπή] πως έχουν μόνο τους αριθμούς» […] «δηλαδή είναι οι μόνοι που έχουν αρχεία τηλεφώνων διαχρονικά – δεν έχει ούτε η ΑΔΑΕ αλλά ούτε υποτίθεται και η ΕΥΠ – αλλά δεν έχουν τα ονόματα».

Ο κ. Βούτσης και οι πάροχοι διαψεύδονται πολλαπλώς, τόσο από την εισαγγελέα Βλάχου όσο και από την ίδια την ΕΥΠ: 

  • Στην υπόθεση Ανδρουλάκη, η εισαγγελέας Βλάχου τη Wind ρώτησε εγγράφως αν πράγματι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ανήκε στον Ανδρουλάκη.
  • Σε παλαιότερο απόρρητο έγγραφο «αποδέσμευσης του απορρήτου» με αποστολέα την ΕΥΠ (το οποίο είδε το Reporters United) ζητείται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους «να γνωστοποιήσουν σε ηλεκτρονική μορφή στην Υπηρεσία μας» όχι μόνο τους αριθμούς κλήσεων συνδρομητών αλλά και «τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συνδρομητών αυτών».

Οι διατάξεις στέλνονται από ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική με σοβαρές καθυστερήσεις

Reporters United και ΕφΣυν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι, καθώς δεν υπάρχει σύστημα κρυπτογραφημένης και άμεσης αποστολής των διατάξεων άρσης του απορρήτου, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική τις αποστέλλουν στην ΑΔΑΕ με καθυστέρηση, συχνά ομαδοποιημένες και αρκετούς μήνες μετά την έναρξη των υποκλοπών. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος κάνει παρακολουθήσεις για τις οποίες η ΑΔΑΕ, που από το Σύνταγμα προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών, δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση.

Πηγές με καλή γνώση του ζητήματος μας είπαν ότι η καθυστέρηση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που η διάταξη για την άρση του απορρήτου να φτάσει στην ανεξάρτητη Αρχή ακόμα και μετά το τέλος της παρακολούθησης!

Το μπλόκο της ΚΥΑ από Πιερρακάκη και Τσιάρα

Τίποτα απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε αν οι Πιερρακάκης και Τσιάρας είχαν εκδώσει την ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Ωστόσο, δεν το έκαναν, παρότι η ΚΥΑ προβλέφθηκε με νόμο τον Μάρτιο του 2021.

Στις 4 Μαΐου 2022, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ υπενθυμίζει εγγράφως στους δύο υπουργούς ότι έχει περάσει ένας χρόνος από την υποχρέωση έκδοσης της ΚΥΑ. Αυτοί τον αγνοούν.

Τελικά, στις 23 Αυγούστου 2022, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποστέλλει προς την ΑΔΑΕ ένα προσχέδιο ΚΥΑ, το οποίο όμως, σύμφωνα με την Αρχή, ήταν «ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της».

«Ο έλεγχος από τη ΑΔΑΕ εξακολουθεί να διενεργείται από το 1994 μέσω του φυσικού αρχείου, γεγονός που ίσχυσε για όλες τις κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα»

Υπουργοί Πιερρακάκης και Τσιάρας προς Reporters United & ΕφΣυν

Μέσα σε αυτό το 20μηνο η ΑΔΑΕ, εκτός από τα ανεπίσημα διαβήματα προς τους δύο υπουργούς, θα διαμαρτυρηθεί δύο φορές δημόσια για την καθυστέρηση. 

Πρώτα, στην Έκθεση Πεπραγμένων της για το 2021: «Μέχρι σήμερα (ένα έτος μετά τη θέση σε ισχύ της σχετικής ρύθμισης) δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και λειτουργία η διαδικασία», «καθώς δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Αλλά και στην κριτική της για τον νέο νόμο τον περασμένο Νοέμβριο η ΑΔΑΕ επανέρχεται: «Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχουν παρέλθει από την θέσπιση της διατάξεως αυτής 20 μήνες […] δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η εν λόγω απαραίτητη για την καλή λειτουργία της Αρχής κ.υ.α.». 

Απαντήσεις Τσιάρα – Πιερρακάκη

Στην κοινή τους απάντηση προς το Reporters United, οι υπουργοί Τσιάρας και Πιερρακάκης επισημαίνουν πως «η παρούσα κυβέρνηση, θέλοντας να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, προχώρησε στη ψήφιση της δημιουργίας του ηλεκτρονικού αρχείου». 

Ο Πιερρακάκης, μαζί με τον Τσιάρα, δεν εξέδωσε ποτέ την ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ, η οποία έτσι αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στην ΕΥΠ, για την οποία υπεύθυνος μέχρι πρότινος ήταν ο κουμπάρος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης.

Υπενθυμίζουν ότι «ο έλεγχος από τη ΑΔΑΕ […] εξακολουθεί να διενεργείται από το 1994 μέσω του φυσικού αρχείου που τηρείται στην ΑΔΑΕ, γεγονός που ίσχυσε για όλες τις κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα, χωρίς να ληφθεί κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία όπως αυτή».  

Πότε θα συμβεί αυτό; «Προσεχώς», μας απάντησαν στις 18 Νοεμβρίου 2022, αλλά σχεδόν 20 μήνες από την ψήφιση του νόμου και σχεδόν ένα μήνα από την απάντησή τους αυτή, Πιερρακάκης και Τσιάρας εξακολουθούν να μην εκδίδουν την ΚΥΑ. 

Ούτε η πλατφόρμα της ΕΥΠ λειτουργεί

Παράλληλα με το μπλοκάρισμα της ΚΥΑ, η κυβέρνηση θα επινοήσει έναν ακόμα τρόπο για να εξουδετερώσει το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ. Τον Δεκέμβριο του 2021, θα εξαιρέσει με νόμο την ΕΥΠ από τη διαδικασία δίνοντας της τη δυνατότητα να φτιάξει δική της – αυτόνομη – πλατφόρμα για την κρυπτογραφημένη μεταβίβαση των διατάξεων άρσης του απορρήτου.

Πηγές με καλή γνώση του ζητήματος εκτίμησαν ότι η δημιουργία ξεχωριστού συστήματος για την ΕΥΠ ήταν μια προσπάθεια να ελεγχθεί από την ίδια την υπηρεσία ο τρόπος αποστολής των διατάξεων στην ΑΔΑΕ, καθώς, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι όροι θα καθορίζονταν από τον διοικητή της, ο οποίος διατηρούσε στενή επαφή με τον τότε Γενικό Γραμματέα (και ανιψιό) του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ένα χρόνο μετά, η ΕΥΠ δεν έχει παραδώσει ακόμα την πλατφόρμα με την οποία δεσμευόταν από τον νόμο.

Φωτογραφίες των Παραπολιτικών που παρουσιάζουν την άριστη σχέση μεταξύ των κουμπάρων Δημητριάδη και Πιερρακάκη, με αφορμή κοινή τους εμφάνιση σε ΣΕΦ και Τατόι. Ο Πιερρακάκης δεν εξέδωσε ποτέ την ΚΥΑ για το ψηφιακό αρχείο της ΑΔΑΕ, η οποία έτσι αδυνατεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στην ΕΥΠ, για την οποία υπεύθυνος μέχρι πρότινος ήταν ο κουμπάρος του Δημητριάδης.

Ο νέος νόμος: «Με μαθηματική ακρίβεια» ταφόπλακα στο αρχείο της ΑΔΑΕ

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση φέρνει τον νέο νόμο για τις παρακολουθήσεις. Πιερρακάκης και Τσιάρας ισχυρίζονται στο Reporters United πως «οι προτεινόμενες διατάξεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν επηρεάζουν την προσεχώς εκδιδόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση». 

Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. 

Ακόμα κι αν εκδοθεί στο μεταξύ η ΚΥΑ, οι διαδικασίες που επιβάλλει ο νέος νόμος για την πρόσβαση στο αρχείο από τον πρόεδρο Ράμμο και τα άλλα μέλη της ΑΔΑΕ καθιστούν τη λειτουργία του αρχείου πρακτικά ανέφικτη. 

Στην κριτική της για τον νέο νόμο, η ΑΔΑΕ λέει ότι με τις νέες ρυθμίσεις «με μαθηματική ακρίβεια θα σταματήσει υποχρεωτικά και αυτομάτως η δυνατότητα καταχώρησης και αποθήκευσης των παραλαμβανομένων από την ΑΔΑΕ διατάξεων και βουλευμάτων», με συνέπεια η Αρχή να γίνει «μια μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής που δεν θα έχει δικό της αρχείο διατάξεων και βουλευμάτων περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών».

Επίθεση εφημερίδων Μαρινάκη στην ΑΔΑΕ

Κι ενώ Πιερρακάκης και Τσιάρας κωλυσιεργούν με την έκδοση της ΚΥΑ, δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα και τα Νέα θα επιτεθούν στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, κατηγορώντας τον ότι διευκολύνει το έργο «κακοποιών, κατασκόπων και τρομοκρατών».

Συγκεκριμένα, στις 12 Οκτωβρίου 2021, η ΑΔΑΕ συστήνει «ομάδα εργασίας ώστε να καταστεί εφικτή η τήρηση και επεξεργασία των αρχείων προσωπικών δεδομένων». 

Η απάντηση θα έρθει από τα ΝΕΑ, τα οποία στις 30 Δεκεμβρίου 2021 θα γράψουν με αφορμή το ψηφιακό αρχείο ότι η ΑΔΑΕ απειλεί «να “τινάξει στον αέρα” – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών – τις έρευνες για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και της δράσης εγχώριων κι αλλοδαπών ενόπλων».

Τμήμα από άρθρο των ΝΕΩΝ (συμφερόντων Μαρινάκη) που στρέφεται κατά της ΑΔΑΕ, κατηγορώντας την ανεξάρτητη Αρχή ότι με το ψηφιακό αρχείο της θέλει να ενημερώνει κακοποιούς σε βάρος ερευνών για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Παραπλανητικά, τα ΝΕΑ σημειώνουν πως «η ΑΔΑΕ προετοιμάζει ψηφιοποίηση του αρχείου» προκειμένου «να αρχίζει να ειδοποιεί χιλιάδες υπόπτους για τις εξαιρετικά σοβαρές αυτές υποθέσεις, που αφορούν ακόμη και θέματα διαρροής στρατιωτικών μυστικών». 

Το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αφήνει σαφείς αιχμές για τον πατριωτισμό των μελών της ΑΔΑΕ μιλώντας για «μια σπουδή που προκαλεί απορίες». Και συνεχίζει: «Μάλιστα αυτό που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω εμπλοκές είναι ότι αυτές οι άρσεις απορρήτου μπορεί να αφορούν παρακολουθήσεις μελών του ISIS ή υπόπτους για άλλες εγκληματικές ενέργειες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν κι Αρχές Ασφαλείας από άλλες χώρες της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ κ.λπ.» 

Η επίθεση ανάγκασε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αποστείλει τρεις επιστολές διαμαρτυρίας και επανόρθωσης στις δύο εφημερίδες (22.6.2021, 5.1.2022, 10.1.2022). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διαρκεια των επιθέσεων, κανείς κυβερνητικός παράγοντας, συμπεριλαμβανομένων των Πιερρακάκη και Τσιάρα, δεν καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ. 


Μια συντομότερη εκδοχή αυτού του ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 29.12.2022.

Αφήστε μια απάντηση